in , ,

Αναζητείτε επειγόντως κοινότητα στον Αγιο Νικόλαο….

ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΚΟΙΝΟΤΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΓΙΑ ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΗΣ, ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ…

Αγαπητοί αναγνώστες και Δημότες. Εδώ και κάμποσα χρόνια, ίσως έχετε αντιληφθεί προσπάθειες με μικρά και μεγάλαπολιτιστικά σχέδια, που αποσκοπούν ταυτόχρονα στην οικονομική ανάκαμψη του Δήμου Α.Ν στο σύνολό του ή σε επί μέρους κοινότητές του.

Ένα μικρό αλλά συμπαθητικότατο σχέδιο είναι εκείνο που θα σας προτείνω και ελπίζω με ενδιαφέρον να διαβάσετε. Εντάσσεται στα πλαίσια της σταθερής πεποίθησής μου ότι η Τέχνη, ο Πολιτισμός, έχουν πολλά να προσφέρουν στον τόπο μας αν προβληθούν με κατάλληλες δράσεις.
Tο σχέδιο αυτό από τρεις μήνες έχει ξεκινήσει να προτείνεται σε αρμόδιους,
1) στον Πρόεδρο της Κοινότητος Κριτσάς Νίκο Ζαχαριάδη,
2) στον Πολιτιστικό σύλλογο Κριτσάς,
3) στον αντιδήμαρχο Πάνω Μεραμπέλου Κώστα Κοκκίνη,
4) στον πρόεδρο του Πολιτιστικού οργανισμού του Δήμου Χάρη Αλεξάκη,
5) στον Πρόεδρο Κοινότητος Νεαπόλεως Νίκο Συλλιγάρδο,
6) στον Πρόεδρο Κοινότητος Βραχασίου Γιώργο Φθενάκη και για ενημέρωση
7) στην Εκκλησία.
Σε ορισμένους σε προσωπική συνάντηση και στους υπόλοιπους μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ώστε να αποφάσιζαν κατά πόσον θα τους συγκινούσε μία εκδήλωση, λίαν αξιόλογη και πρωτότυπη, που θα μπορούσε να προσελκύσει το ενδιαφέρον στην περιοχή τους κατά την περίοδο του Πάσχα.
Δυστυχώς, δεν έλαβα απάντηση έστω αρνητική από σχεδόν κανέναν -εκτός του Γ. Φθενάκη, τον ευχαριστώ- ΔΕΝ θεωρώ όμως οτι αδιαφορούν για εσάς Δημότες, γνωρίζουμε εμείς τις άοκνες προσπάθειές τους για τον τόπο και γνωρίζουν εκείνοι την άμεση και επιτακτική ανάγκη προβολής των περιοχών σας.
Αλλά σίγουρα θα διαθέτουν ή θα καταστρώνουν εν τη σοφία τους άλλα πανέμορφα σχέδια για το Πάσχα για τον Άγιο Νικόλαο, την Κριτσά, τη Νεάπολη, το Βραχάσι, το Σίσι και τη Μίλατο και μάλιστα καλύτερα από εκείνο που τους προτείνω.
Λυπάμαι πάντως που έστω από ευγένεια δεν απάντησαν με ένα ευχαριστώ, για το ενδιαφέρον και την εργασία ενός πολίτη. Θα υποθέσω ότι ο φόρτος τους εργασίας έκανε έξη στους επτά να το λησμονησουν…
Αναγκάζομαι να απευθύνω την πρόταση λοιπόν με την παρούσα δημοσίευση-κάλεσμα, για να μην χαθεί η ιδέα, απ’ ευθείας σε εσάς, τις Κοινότητες και τους Πολιτιστικούς συλλόγους των διαφόρων Κοινοτήτων του Δήμου Α. Νικολάου ή σε εκείνους που ήδη την υπέβαλα αλλά δεν ασχολήθηκαν. Δυστυχώς ΕΠΕΙΓΕΙ, αν κάποιος ενδιαφέρεται να την υλοποιήσει.
Πρέπει σε ελάχιστα 24ωρα, αρχή της εβδομάδος να έχει αποφασισθεί ώστε να είναι τα πάντα έτοιμα σε λίγες ημέρες. Για εγκαίνια τηνεπόμενη Παρασκευή, ή το Σάββατο του Λαζάρου.
Η ΠΡΌΤΑΣΗ:

Αφορά “Τα Θεία Πάθη στην Τέχνη“. Θα αποτελέσει μία πρώτη δημόσια έκθεση πανελλαδικά, διότι δεν έχω αντιληφθεί να πραγματοποιείται κάπου άλλου παρόμοια. Προσφέρεται για διαφήμιση και προσέλκυση επισκεπτών, λόγω πρωτοτυπίας.
Θα δώσουμε ΟΛΗ την ιστορία των Παθών, από το Μυστικό Δείπνο, το πλύσιμο των ποδιών των μαθητών, την είσοδο στα Ιεροσόλυμα, την προδοσία του Ιούδα, τη σύλληψη, την παρουσίαση σε Άννα, μετά σε Καϊάφα, μετά σε Ηρώδη Αντύπα, κατόπιν στον Πιλατο, το ιδου ο ανθρωπος, το νιπτω τας χειρας μου, τη μαστίγωση, το ακάνθινο στεφάνι, το χλευασμό, την αφαίρεση του χιτώνα, το παίξιμο στα ζάρια των ιματίων του Ιησού, την άρνηση του Πέτρου, το δρόμο προς το Γολγοθά, τη βοήθεια του Σίμωνα, τη σταύρωση, το λόγχισμα απο το ρωμαίο στρατιώτη, το θάνατο, την αποκαθήλωση, το θρήνο, τον ενταφιασμό, την ανάσταση, το μη μου άπτου, τον άπιστο Θωμά, το δειπνό στους Εμμαούς, την ανάληψη.
Διήγηση, σε τριανταπέντε αντίγραφα πινάκων, παγκοσμίων αριστουργημάτων, τοποθετώντας τα δημόσια, στον κεντρικό δρόμο, σαν “εικονογραφημένη” ιστορία.
Μία τρομερή, συγκινητική, μοναδική απεικόνιση σε “ζωντανή μετάδοση” των Θείων Παθών, από τους μεγαλύτερους ζωγράφους, Ραφαήλ, Τιτσιάνο, Ρέμπραντ, Ρούμπενς, Μποτιτσέλι, Ελ Γκρέκο.
Ο επισκέπτης θα έχει έτσι μπροστά του τις τελευταίες ώρες του Ιησού σύμφωνα με την θρησκευτική παράδοση και απόδοση αυτών μέσω της Τέχνης, με συγκέντρωση υπέροχων έργων.
Τζάκοπο Ποντόρμο, Η Αποκαθήλωση, 1528, Φλωρεντία, Ιταλία.
Θα συμβάλει η έκθεση στην προβολή της Κοινότητος που θα υιοθετήσει την ιδέα. Με πανηγυρική γνωστοποίηση μέσω του γραπτού Τύπου, των μπλογκς, του ραδιοφώνου.
Θα εγκατασταθούν τα έργα τρεις ημέρες πριν απο τη Μεγάλη Εβδομάδα και θα παραμείνουν πέντε περίπου ημέρες μετά το Πάσχα. Αντικείμενο προσοχής για 15 ημέρες. Διηγούμεθα ένα συγκεκριμένο θέμα που ενδιαφέρει άμεσα α) λάτρεις της Τέχνης, να δουν πίνακες γνωστών ζωγράφων, β) πλήθος χριστιανών που θέλει να αισθανθεί όμορφα με απεικονίσεις θεμάτων της πίστης του, γ) οικογένειες για να απολαύσουν και να δείξουν και στα παιδιά τους το θέμα ενός σημαντικού εορτασμού, με συγκέντρωση καταπληκτικών έργων που μία μέση οικογένεια δύσκολα θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει απο κοντά, καθώς είναι διάσπαρτα σε διεθνή μουσεία.
Και τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, θα αποτελέσει κίνητρο και μαγνήτη για κάποιον που θα αποφασίσει να κάνει μία εκδρομή ή μία βόλτα.
Θα αποδείξει ή εν λόγω Κοινότητα το ενδιαφέρον της για καινοτόμες δράσεις, θα είναι η μοναδική παρόμοια έκθεση στηνΚρήτη και στην Ελλάδα ολόκληρη, για το Πάσχα. Σας φαίνεται λίγο;
Μπορεί να ανακοινωθεί απο πλευράς της και σαν μέρος τριλογίας, για συνέχιση για ένα έτος “η Κοινότης μας, με τις χαρακτηριστικές της εκθέσεις για τις τρεις σημαντικότερες εορτές της Χριστιανοσύνης, το Πάσχα, της Παναγίας τις 15 Αυγούστου και τα Χριστούγεννα”. Έχω ήδη βρει τα σχετικά έργα, πάνω και στη ζωή της Παναγίας και στη γέννηση του Ιησού, τα έχω συλλέξει, μπορώ να φροντίσω για την αναπαραγωγή τους.
Χαμηλό το κόστος, 1.000 περίπου Ε. Ελάχιστη δαπάνη για μέγιστο αποτέλεσμα.
Με πρόταση σίγουρου τρόπου απόσβεσης της δαπάνης, μέσω λαχνών π.χ των 3 Ε, για τους κατοίκους και τους επισκέπτες, οι 35 τυχεροί να πάρουν από έναν πίνακα στο τέλος της έκθεσης.  Ή να αναζητηθεί ένας ή περισσότεροι χορηγοί.
Είμαι στην διάθεσή σας, για περισσότερες λεπτομέρειες, αν επιθυμείτε.
Να προσθέσω ότι υπάρχει και ΔΕΎΤΕΡΗ καταπληκτική συνοδευτική ιδέα, με μηδενικό κόστος, επίσης κάτι το όμορφο και πρωτότυπο, που πάει μαζί με το κυρίως σχέδιο και που θα ανακοινωθεί και προταθεί στην Κοινότητα που θα ενδιαφερθεί.
Σας ευχαριστώ. Εύχομαι κάποιοι να εκτιμήσουν την ιδέα και να ανταποκριθούν. Το αξίζει.
Φιλικά,
 Στέλιος Αδαμάκης