in ,

Αλλού προχωρούν απλά, εδώ ακόμα περιμένουμε συμπεράσματα περί ταυτότητας

Μόλις διαβάσαμε, την πρωτοβουλία στο Ηράκλειο, όπου θα ΠΡΟΒΑΛΛΟΥΝ ένα σήμα-λογότυπο επιλεγμένο ειδικά για την τουριστική προώθησή τους, ένα “Η” από τη λέξη Ηράκλειο, με αποσπάσματα γνωστών και χαρακτηριστικών Ηρακλειοκρητικών απεικονίσεων στο μεσοδιάστημα των γραμμών του Ητα, που θα συνοδεύει τις διαφημιστικές τους εκστρατείες.

Και μάλιστα με πρωτοβουλία Συλλόγου πολιτών, που έσπευσε αβίαστα να αγκαλιάσει ο Δήμος Ηρακλείου!
Κάτι παρόμοιο και μάλιστα πιο προχωρημένο, επέμεινε παλιότερα και ο γράφων, με τρία άρθρα του και ένα τέταρτο του 14χρονου τότε υιού του, φωνή βοώντων εν τω Δήμω, να υιοθετηθεί από εμάς. Ένα λογότυπο κατάλληλο για “εκμετάλλευση”, ελκυστικό, ευκολομνημόνευτο, εύχρηστο, με λίγα λόγια ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ και όχι το ουδέτερο, γεωμετρικό χωρίς ψυχή, ουσιαστικά άχρηστο, που εγκρίθηκε με την επιμονή του Δημάρχου και την ψήφο του, μόλις με 13 υπέρ και 12 κατά, που ούτε δηλαδή τους ντόπιους δεν ενθουσίασε!
Απόδειξη, αυτά τα σχεδόν δύο χρόνια που πέρασαν, ελάχιστοι γνωρίζουν τι απεικονίζει και ούτε είναι ικανοί, λόγω της περιπλοκότητάς του, να το σχεδιάσουν ή έστω περιγράψουν.
Συνοδεύει σαν σφραγίδα και μόνο, τις ανακοινώσεις του Δήμου. Επουδενί θα παίξει ποτέ πρωταγωνιστικό ρόλο, δεν μπορεί να χρησιμοποιείται όπως προτείναμε και επιμείναμε ως διαφημιστικό σήμα, ως εμπορικό σήμα, να συνθέσουμε ακόμη και τραγούδι ή να συγγράψουμε θεατρικό έργο ή και παραμύθι! Προσωπικά, έφθασα στο σημείο να το προτείνω στο γνωστό συγγραφέα Ευγένιο Τριβιζά, για αποκλειστικό, ΔΙΚΟ μας διήγημα σχετικά με το θέμα της εικόνας που θα επιλέγαμε. Φαντάζεστε τι υπέροχη πρωτοτυπία θα ήταν;
Διότι, ναι, ένα λογότυπο, από μόνο του, δεν θα φέρει την άνοιξη της ανάπτυξης. Αν όμως συμβαδίζουν δεκάδες μεγάλες και μικρές ιδέες;
Για ένα υπέροχο μωσαϊκό δροσιάς, ομορφιάς, αρμονίας, με φαντασία, χρώμα, και μεράκι; Και ΟΦΕΛΟΣ;
Ώστε να εκλείψει ο κίνδυνος η περιοχή μας να παραμένει θεατής και ουραγός των εξελίξεων;
Ναι κυρίες και κύριοι, όλα αυτά ξεκινώντας από ένα, κάθε άλλο παρά “αθώο σκιτσάκι”!

Υπάρχει μία Δημοτική Αρχή με τον ισχυρό αρμόδιό της που συχνά αρέσκεται στο να αντιδράει, να ειρωνεύεται, να κατηγορεί ή και να σιωπεί αλλά τελικά να αγνοεί Ό,ΤΙ τον ξεπερνάει.
Και τον ξεπερνούν ΠΟΛΛΑ, δυστυχώς.
Σε μία σημερινή περί ενός σύγχρονου Δήμου απαραίτητα απαιτητική αντίληψη και αντιμετώπιση, παρόλες -ελαφρυντικό μεν, όχι αρκετό δε- τις πότε πότε επιτυχείς προσπάθειές του, αποδεικνύεται αρκετά ανεπαρκής.
Με την ευκαιρία, δεν γνωρίζουμε ποιά κατάληξη και πρακτική εφαρμογή είχε η πρωτοβουλία της φιλότιμης Ίριδας Περουλιού-Σεργάκη πριν αρκετό καιρό, για το θέμα δημιουργίας και προώθησης ταυτότητας της περιοχής μας. Διότι είχαν υποβληθεί δεκάδες προτάσεις. Τα αποτελέσματα θα έπρεπε ήδη να είναι εμφανή.
Θα ευχόμαστε ένα άρθρο της στον τύπο για ενημέρωσή μας, πόσα από αυτά προχώρησαν, πλήρως ολοκληρώθηκαν, υλοποιήθηκαν.
Όσοι ενδιαφέρονται να δουν την όμορφη προσπάθεια των πολιτών του Ηρακλείου σε συνεργασία με το Δήμο τους, ιδού ο σύνδεσμος:
Ευχαριστώ.
Φιλικά,
Στέλιος ΑΔΑΜΑΚΗΣ