in ,

Ψηφιακές Τεχνολογίες, ΑμεΑ και εργασία

Η Έφη Μπουκουβάλα Κλώντζα γράφει με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία 

Η αλματώδης ανάπτυξη της τεχνολογίας, γενικά, και των ψηφιακών τεχνολογιών, ειδικά, στις μέρες μας, έχει προσφέρει σε όλους μας πολυποίκιλες υπηρεσίες σε διάφορους τομείς. Μεταξύ αυτών και στον εργασιακό χώρο.
Μάλιστα, οι νέες τεχνολογίες μετάλλαξαν την παραδοσιακή μορφή εργασίας και παραγωγής, μεταθέτοντας το κέντρο βάρους από την αξιοποίηση της φυσικής ρώμης στην ικανότητα και ετοιμότητα διαχείρισης και αξιολόγησης της πληροφορίας, στο πλαίσιο της  κοινωνίας της διαρκώς ανανεούμενης γνώσης. Έτσι, πρόσφερε πολλές δυνατότητες για επαγγελματική αποκατάσταση σε ανθρώπους με ειδικές ανάγκες, αποδομώντας το διαδεδομένο κοινωνικό στερεότυπο αναφορικά με τη δήθεν ανικανότητά τους προς εργασία.
Με τη χρήση των νέων τεχνολογιών η εργασία, νοούμενη και ως ανάθεση έργου, μπορεί να παρέχεται μέσω  ηλεκτρονικού υπολογιστή, χωρίς καν πολλές φορές το προαπαιτούμενο της φυσικής παρουσίας του ατόμου που παρουσιάζει δυσκολίες, ούτε καν της χρονικής του δέσμευσης, αφού συχνά δίνεται η δυνατότητα διαχείρισης του χρόνου και του ρυθμού εκτέλεσης του έργου, κατά βούληση.
Ακόμη, μέσω των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης μεταξύ άλλων και τα άτομα με ειδικές ανάγκες μπορούν, χωρίς να εκθέτουν τις αδυναμίες τους, να κοινωνικοποιούνται, να προβάλλουν την εργασία τους και να διαφημίζουν τα παραγόμενα προϊόντα της.
Επιπλέον, έχουν δημιουργηθεί θέσεις εργασίας που ταιριάζουν πολύ στο ιδιαίτερο ψυχοκοινωνικό προφίλ ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και ξεχωριστές δεξιότητες, όπως, για παράδειγμα, θέσεις προγραμματιστών, στις οποίες μπορούν να σταδιοδρομήσουν με επιτυχία άτομα με αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας.
Βέβαια, δεν έχουν επωφεληθεί από την ανάπτυξη και τα επιτεύγματα της ψηφιακής τεχνολογίας εξίσου όλες οι κατηγορίες ΑμεΑ στον τομέα της επαγγελματικής απασχόλησης. Περισσότερο έχουν ωφεληθεί άτομα με αισθησιοκινητικά προβλήματα, καθώς έχουν επινοηθεί βοηθήματα που αντισταθμίζουν τις μειονεξίες τους. Εναπόκειται λοιπόν στην πρόοδο της έρευνας στον τεχνολογικό τομέα και στην πλατιά διάδοση των επιτευγμάτων της, η παροχή βοήθειας και υποστήριξης και στις υπόλοιπες κατηγορίες ΑμεΑ, προκειμένου να απολαύουν του αναπαλλοτρίωτου δικαιώματος για εργασία και ποιότητα ζωής.
Έφη Μπουκουβάλα Κλώντζα
Ψυχολόγος – Φιλόλογος