in ,

Τα τελευταία Φάουλ της Κυβέρνησης…

Τα τελευταία Φάουλ της Κυβέρνησης….

..γράφει η Ειρήνη Καζαμία

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Οι τελευταίες ανακοινώσεις για τη στήριξη του τουρισμού μέσα από ένα πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, το οποίο  αυξήθηκε από 10 εκατομμύρια, που ήταν στην περίοδο της κρίσης, στα 30 εκατομμύρια, είναι σταγόνες στον ωκεανό. Όταν η τουριστική ζήτηση θα μειωθεί φέτος πάρα πολύ, πως θα δουλέψουν τα ξενοδοχεία; Ένα πράγμα που μπορούμε να κάνουμε, είναι, τουλάχιστον, ένα γενναίο πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού, όχι με 30 εκατομμύρια αλλά με πολύ περισσότερα. Εμείς λέμε ότι πρέπει να δοθούν 600 ή 700 εκατ. για να μπορέσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι Έλληνες να ταξιδεύσουν στην χώρα τους.

 

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: Οι εργαζόμενοι στον Πολιτισμό αντιμετωπίστηκαν χωρίς κανένα σεβασμό. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν μετά από πίεση του απλού κόσμου και των καλλιτεχνών, δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις ανάγκες τους. Επίσης, οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι αλιείς χρειάζονται στήριξη. Ειδικά οι κτηνοτρόφοι. Εφόσον, λοιπόν, η κυβέρνηση δεν  πήρε μέτρα εμπροσθοβαρώς, εφόσον δεν κινήθηκαν  έγκαιρα και με γενναιότητα για να προλάβουν τη μεγάλη ύφεση που λειτουργεί ως φαύλος κύκλος, πρέπει τουλάχιστον τώρα, να σχεδιαστεί ένα σοβαρό δίκτυ προστασίας για όσους έχουν χτυπηθεί βαριά από την κρίση, όπως κάνει η Ιταλία και η Ισπανία.

 

Γι’ αυτό η αξιωματική αντιπολίτευση πρότεινε το ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ. Και δεν αφορά – όπως το ΚΕΑ – μόνο τα χαμηλά εισοδήματα. Αφορά και τον ελεύθερο επαγγελματία, τον δικηγόρο, τον μηχανικό, τον αυτοαπασχολούμενο που είχε ένα σχετικά καλό εισόδημα, αλλά «τρέχουν» οι ανελαστικές του δαπάνες και είδε το εισόδημα αυτό να βυθίζεται, να κατακρημνίζεται και είναι σε απόγνωση. Γι’ αυτό λέμε, σε αυτήν την ομπρέλα να μπουν ένα εκατομμύριο εννιακόσιες χιλιάδες νοικοκυριά, άνεργοι, επισφαλώς εργαζόμενοι, εργαζόμενοι με μπλοκάκι, με εργόσημο, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι εποχικοί εργαζόμενοι στον τουρισμό, αγρότες, κτηνοτρόφοι, πληττόμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες, καλλιτέχνες. Και, φυσικά, τα άτομα με αναπηρία. Μην τους ξεχνάμε αυτούς τους συμπολίτες μας. Όλοι αυτοί, λοιπόν, να έχουν τη δυνατότητα ενός έκτακτου εισοδήματος, 400 ευρώ κατ’  άτομο, 200 για το δεύτερο ενήλικα στο νοικοκυριό και 100 ευρώ για κάθε τέκνο.

 

Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ουσιαστική στήριξη των επιχειρήσεων, εκτός της χρηματοδότησης του ασφαλιστικού και μισθολογικού κόστους. Μιλάμε για μη επιστρεπτέα ενίσχυση. Όπως η χώρα μας – και σωστά- ζητάει επιδοτήσεις, για να σταθεί, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και η μικρή επιχείρηση χρειάζεται κεφάλαιο κίνησης. Εμείς λέμε, με βάση τον αριθμό των εργαζομένων να δοθούν 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο σε κάθε επιχείρηση και κυρίως στις μικρές και στις μεσαίες, για να μην δούμε χιλιάδες λουκέτα να μπαίνουν τον Σεπτέμβρη. Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες είναι στην πλειοψηφία τους σε απόγνωση  γιατί βλέπουν από τη μια ότι οι πολίτες δεν έχουν τη δυνατότητα να καταναλώσουν και από την άλλη ότι η Κυβέρνηση δεν καλύπτει τις ανάγκες τους.

 

Εμείς λοιπόν προτείναμε και προτείνουμε τη γενναία στήριξη της εργασίας, για τις επιχειρήσεις που είναι σε αναστολή στο 100%, για τις πληττόμενες βαριά επιχειρήσεις στην εστίαση, στον τουρισμό, στις μεταφορές, να υπάρξει 100% χρηματοδότηση του ασφαλιστικού κόστους και 40% του μισθολογικού, με την προϋπόθεση να μην απολυθεί ούτε ένας εργαζόμενος. Η Κυβέρνηση δίνει λίγα και τα δίνει χωρίς προϋποθέσεις. Όμως από τον Σεπτέμβρη θα αρχίσει το μαύρο κλάμα χιλιάδων εργαζομένων, που βεβαίως, δεν θα μπορούν οι επιχειρηματίες να τους κρατήσουν,  και θα τους απολύουν.

 

ΜΜΕ: Ο κ. Μητσοτάκης είχε δύο ένοχες σιωπές και είπε δύο κραυγαλέα ψέματα κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία. Μετά από 61 λεπτά ομιλίας, ο κ. Μητσοτάκης δεν βρήκε λέξη να πει για το όργιο διασπάθισης δημοσίου χρήματος σε ανύπαρκτα ΜΜΕ. Απλώς σιώπησε. Δεν απάντησε για τη δέσμευση που ανέλαβε η κυβέρνηση στο χθεσινό (11.06.2020) Eurogroup για την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας στο τέλος Ιουλίου. Και εδώ σιώπησε. Και μετά τις ένοχες σιωπές, κατέφυγε στα ψεύδη.

 

ΥΦΕΣΗ: Δεν εξήγησε πώς, μετά από δώδεκα συνεχή τρίμηνα ανάπτυξης επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κατάφερε μόλις σε τέσσερις μήνες να βάλει τη χώρα σε ύφεση, ήδη από τον Οκτώβριο του 2019, δηλαδή, πολύ πριν από τον κορωνοϊό. Αντίθετα, με λαθροχειρία και ψέματα προσπάθησε να αλλοιώσει ακόμα και τα στοιχεία της Eurostat που αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα ήταν πρωταθλήτρια της ύφεσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση το τέταρτο τρίμηνο του 2019. Αρκέστηκε μόνο να παραδεχθεί ότι μειώνει τους μισθούς των εργαζομένων και τους σπρώχνει στην εκ περιτροπής εργασία.

 

Και για άλλη μια φορά – ως γνωστός, πια, πολιτικός απατεώνας – στη δευτερολογία του, γνωρίζοντας ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει δικαίωμα ανταπάντησης, τον αποκάλεσε ψεύτη σε σχέση με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση στην χθεσινή δήλωση του Eurogroup, στην οποία αναφέρεται ρητά η δέσμευση της χώρας να επιστρέψει σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2021. Προς  τούτο, επικαλέστηκε την παραπομπή σε προηγούμενη δήλωση του Eurogroup, της 16 Μαρτίου. Αυτή ωστόσο αφορά το 2020, λόγω της ύφεσης στην Ευρώπη, και όχι το 2021!

 

Δεν μας εκπλήσσει. Ως πολιτικός απατεώνας εξελέγη, τάζοντας στον ελληνικό λαό ανάπτυξη 4%. Το μόνο που κατάφερε ήταν να βυθίσει την οικονομία σε ύφεση πριν από τον κορωνοϊό. Και ως πολιτικός απατεώνας συνεχίζει, οδηγώντας τη χώρα σε νέες δεσμεύσεις, τις οποίες θα κληθούν και πάλι να πληρώσουν οι πιο αδύναμοι και η μεσαία τάξη.

 

ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΖΑΜΙΑ,