in ,

Η «αγνοούμενη» ενίσχυση του ΕΣΥ

Η «αγνοούμενη» ενίσχυση του ΕΣΥ

… γράφει η Ειρήνη Καζαμία

Αν κάτι μας έδειξε αυτή η πανδημία είναι ότι έχουμε ανάγκη από ένα ισχυρό, επανδρωμένο, στελεχωμένο, πάντα σε ετοιμότητα ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ.

Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση αντί να προχωρήσει σε μια ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων για την θωράκιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, προσπάθησε να αντιμετωπίσει την υγειονομική κρίση και τις ανάγκες που αυτή δημιούργησε με μέτρα προσωρινού χαρακτήρα, παραμένοντας πιστή στις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες της για «λιγότερο Κράτος» στην Υγεία και «άνοιγμα του ΕΣΥ στην αγορά».

Μέχρι σήμερα το Υπουργείο Υγείας δεν εξασφάλισε τη δραστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό, ενώ η κυβέρνηση δείχνει να μην έχει την πολιτική βούληση να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μόνιμης στελέχωσης του ΕΣΥ. Οι προσλήψεις κυρίως επικουρικών γιατρών και λοιπού επικουρικού και διοικητικού προσωπικού δεν είναι η μεγάλη και αναγκαία ενίσχυση του συστήματος για να αντέξει την επόμενη φάση της πανδημίας και αυτό θα το βρούμε σύντομα μπροστά μας.

Βασικός στόχος της κυβέρνησης της ΝΔ μετά την άρση του lockdown, παραμένει το αρχικό σχέδιο που εκπόνησε και εκφώνησε από τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησης της και που δεν είναι άλλο από την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περίθαλψης. Το «νέο ΕΣΥ» για το οποίο επαίρεται η κυβέρνηση, θα συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα και θα καλύπτει τις ανάγκες του προσλαμβάνοντας συμβασιούχους «μιας χρήσης», υιοθετώντας τις παλιές καλές πρακτικές με τους ιδιωτικούς εργολάβους στην καθαριότητα, την φύλαξη και σίτιση των νοσοκομείων, υιοθετώντας αντιδημοκρατικές πρακτικές μέσω των διοικήσεων στα νοσοκομεία που απειλούν και καθαιρούν απροκάλυπτα εργαζόμενους.

Η πανδημία όμως, ανέδειξε τη σπουδαιότητα και την αναγκαιότητα των Εθνικών Συστημάτων Υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι κρατικές δομές περίθαλψης, που λοιδορήθηκαν συστηματικά στο παρελθόν, ως σπάταλες και αναποτελεσματικές, είναι αυτές που σήκωσαν όλο το βάρος της διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης και αυτό αποτελεί κοινή παραδοχή. Την ίδια στιγμή ο ιδιωτικός τομέας απέφυγε να εμπλακεί στην αντιμετώπιση της λοίμωξης του Covid 19. Όλοι αναγνωρίζουν πλέον την επιτακτική ανάγκη να υπάρξει συνολική και ριζική αναδιοργάνωση του ΕΣΥ και των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας της χώρας:

Με προκηρύξεις μόνιμου προσωπικού, 4000 για το 2020 και ενός αντίστοιχου αριθμού για τα επόμενα χρόνια (μην ξεχνάμε ότι το προσωπικό των νοσοκομείων είναι πλέον γερασμένο με αρκετούς να οδηγούνται κάθε χρόνο στην συνταξιοδότηση). Με αύξηση της τακτικής χρηματοδότησης για την υγεία κατά 1 δις ευρώ για το 2020, στην προοπτική της σύγκλισης με τους μέσους όρους της Ευρώπης στις δημόσιες δαπάνες υγείας.

Με ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ενίσχυση των κέντρων υγειάς, ανάπτυξη του θεσμού του οικογενειακού γιατρού και των ΤΟΜΥ. Με ανάπτυξη ενός δικτύου κοινοτικών υπηρεσιών, κατ’ οίκον φροντίδας και κινητών μονάδων πρωτοβάθμιας και ψυχικής υγείας.

Με αναβάθμιση των αποδοχών των γιατρών και του υπόλοιπου προσωπικού στο ΕΣΥ, που θα περιλαμβάνει σταδιακή αποκατάσταση μισθολογικών απωλειών, επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά (ΒΑΕ) όλων των υγειονομικών. Για να αισθανθούν οι άνθρωποι του ΕΣΥ ότι αναγνωρίζεται έμπρακτα η προσφορά τους. Από χειροκροτήματα χόρτασαν.

Με «θωράκιση» των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας με δημιουργία μόνιμου μηχανισμού επιδημιολογικής επιτήρησης της πανδημίας και κάθε νέας απειλής για τη Δημόσια Υγεία. Με την ανάπτυξη νέων θεραπευτικών μεθόδων, με τη δημιουργία νέων τμημάτων με επαρκή στελέχωση και εξοπλισμό όπου αυτό απαιτείται. Κάλυψη των μεγάλων κενών που υπάρχουν στην νοσηλεία των χρονίως πασχόντων, στην αποκατάσταση στη μέριμνα για τους ψυχιατρικούς ασθενείς και τις εξαρτήσεις.

Η πρόσφατη απόφαση της Ε.Ε. εφόσον περάσει και από τη σύνοδο κορυφής, μαζί με την αναστολή του συμφώνου σταθερότητας σε ότι αφορά τις δαπάνες υγείας, δημιουργούν προϋποθέσεις για την εξεύρεση των πόρων που απαιτούνται.

Στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται μετά την πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση που βίωσε η κοινωνία, ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει ως πρόσταγμα τη στήριξη του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και καλούμε του υγειονομικούς και όλους τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες να υπερασπιστούν την καθολική κάλυψη, την άρση των υγειονομικών ανισοτήτων , την ισότιμη πρόσβαση σε αυτό, βάζοντας φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης για «επιθετική ιδιωτικοποίηση» της δημόσιας περίθαλψης.

Διεκδικούμε ένα ΕΣΥ ικανό να μας στηρίζει πάντα!

Ειρήνη Καζαμία