in ,

Αριστερή διακυβέρνηση σε καπιταλιστικό περιβάλλον

….γράφει η Ειρήνη Καζαμία
 
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΕ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Μία από τις σκληρότερες κριτικές που δέχεται η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία δύο χρόνια είναι ότι έχει ξεχάσει την αριστερή της προέλευση, ότι έχουμε να κάνουμε με ένα κόμμα που κάνει τα πάντα ώστε να παραμείνει στην εξουσία, ότι με κυνικό τρόπο προωθεί  τα συμφέροντα του, ότι έχει διορίσει στρατούς συριζαίων στο δημόσιο τομέα προκειμένου να αποκτήσει εκλογική πελατεία  και πολλά  άλλα ακόμα χειρότερα.  Δηλαδή αυτά που έκαναν εκείνοι τόσα χρόνια κατηγορούν ότι τα επαναλαμβάνει και η κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα από αυτό. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανέλαβε την κυβέρνηση ούτε για να διαχειριστεί, απλώς, την εξουσία, ούτε να τη χρησιμοποιήσει προς ίδιον όφελος, ούτε για να διαχειριστεί φυσικά τη φτώχεια.
Από το 2015 μέχρι σήμερα, η προσπάθειά μας είναι διττή. Από τη μια μεριά η ανόρθωση της οικονομίας, με όρους επωφελείς για τους εργαζόμενους, κι από την άλλη, η ριζική μεταβολή του κράτους και των θεσμών. Γιατί δυστυχώς για αυτούς που μας κυβέρνησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια,  το κράτος που μας παρέδωσαν εκτός από χρεωκοπημένο ήταν  και τελείως στραβά δομημένο ούτως ώστε να διευκολύνει κάθε είδους παρανομία, κατάχρηση, λαμογιά και το μόνο που μπορείς να κάνεις με ένα οικοδόμημα με σάπια θεμέλια είναι να το γκρεμίσεις και να το ξανακτίσεις από την αρχή.
Σκοπός μας ήταν και παραμένει η κοινωνική ανασυγκρότηση. Το επόμενο διάστημα, ο πρώτιστος στόχος θα είναι ακριβώς αυτός: η περαιτέρω ενδυνάμωση των τομέων της Υγείας, της Παιδείας, της κοινωνικής Πρόνοιας, η ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, η καταπολέμηση της ανεργίας. Και φυσικά, η συνέχιση και ολοκλήρωση των μεγάλων μεταρρυθμιστικών τομών στο δημόσιο, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους θεσμούς, με κορωνίδα τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
Οι πολίτες αυτή την προσπάθεια την βλέπουν και παρά την βαριά φορολογία ξέρουν ότι αυτή η κυβέρνηση δεν είναι ίδια με τις προηγούμενες επειδή αναγκάζεται να επιβάλλει ίδια μέτρα.
Στις επόμενες εκλογές  οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα στην συντηρητική πολιτική της Ν.Δ. από την μία πλευρά και από την άλλη την προοδευτική πολιτική  του ΣΥΡΙΖΑ με πρόγραμμα το κοινωνικό κράτος, τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, την υπέρβαση της λιτότητας, τον μετασχηματισμό της Ευρώπης και μια δίκαιη ανάπτυξη με περιβαλλοντική ευαισθησία.
Είμαστε σίγουροι ότι οι πολίτες αυτής της χώρας δεν θα επιτρέψουν την αναβίωση του χρεοκοπημένου πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου και ότι  η Ελλάδα θα συνεχίσει να κοιτάει μπροστά και Αριστερά.
ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΖΑΜΙΑ