in ,

«Να βάλουμε φραγμό στην καταστροφή»

«Να βάλουμε φραγμό στην καταστροφή»

..γράφει η Ειρήνη Καζαμία

Συμπληρώνονται ήδη έξι μήνες από τότε που άρχισα να αρθρογραφώ και που δύο μεγάλα μέσα ενημέρωσης του τόπου μας, η ΑΝΑΤΟΛΗ και το fonien.gr,  δέχθηκαν  πρόθυμα να δημοσιεύουν τα άρθρα μου κάθε εβδομάδα. Πολλά από τα άρθρα μου ήταν αφιερωμένα στην διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στις άδικες όπως θεωρώ εγώ κατηγορίες για πολλά από  τα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης. Προσπάθησα να διαφωτίσω λίγο τι έγινε, γιατί έγινε, γιατί δεν γινόταν να γίνει αλλιώς. Σε πολλά άρθρα ασχολήθηκα επίσης με την μεροληψία των συστημικών μέσων ενημέρωσης, για το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μένος πολλών από αυτά, για τον ανοικτό πόλεμο που πολλοί έχουν κηρύξει στον ΣΥΡΙΖΑ τόσο όταν ήταν στην κυβέρνηση όσο και τώρα που είναι στην αντιπολίτευση.

Αυτά που συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό με δικαιώνουν απόλυτα. Παρακολουθούμε να αποκρύπτονται ειδήσεις, να βαφτίζεται το κρέας, ψάρι, το μαύρο, άσπρο, και η κυβέρνηση, προβάλλοντας διάφορες δικαιολογίες,  να αρνείται να δώσει  την λίστα με την χρηματοδότηση των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Από την άλλη, η Ελλάδα έχει μπει για τα καλά στο σπιράλ της ύφεσης. Τα περισσότερα μαγαζιά δεν θα ανοίξουν, το ίδιο και τα ξενοδοχεία, οι άνεργοι αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, πολλά νοικοκυριά θα στερηθούν τα απολύτως απαραίτητα, τα επιδόματα, για όσους τα δικαιούνται,  δεν πληρώνονται ποτέ στην ώρα τους και υπάρχουνε πάρα πολλοί συμπολίτες μας αόρατοι για το κράτος που δεν δικαιούνται τίποτα.

Για να ανακόψουμε αυτή την καταστροφή που βλέπαμε να έρχεται, κάναμε προτάσεις, που όμως η κυβέρνηση λοιδόρησε και απαξίωσε λέγοντας ότι ελέγχουν απόλυτα την κατάσταση και ότι η κυβέρνηση θα κάνει κάθε φορά ότι χρειάζεται, βλέποντας και κάνοντας.

-Τον Ιούλιο του 2019 όμως, η Ελλάδα είχε  όλες τις προϋποθέσεις για να κάνει το άλμα προς το μέλλον. Χωρίς μέτρα λιτότητας, με την οικονομία σε ανάπτυξη, με το χρέος ρυθμισμένο, την ανεργία να μειώνεται, το κοινωνικό κράτος να στήνεται ξανά στα πόδια του και με 37 δισ. ευρώ απόθεμα.  

–Μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, η ΝΔ κατάφερε ένα μεγάλο πλήγμα στις προοπτικές της χώρας. Η πανδημία έριξε ένα πολύ ισχυρό χτύπημα στην οικονομία, όμως η ύφεση είχε ήδη επιστρέψει, όπως αποδεικνύει η ΕΛΣΤΑΤ, πολύ πριν τον κορωνοϊό, με ευθύνη του κ. Μητσοτάκη.

 

Σήμερα, συναισθανόμενοι την μεγάλη μας ευθύνη, να προετοιμαστούμε για την επόμενη μέρα, την ημέρα που οι πολίτες θα μας εμπιστευθούν την διακυβέρνηση της χώρας, μετά την καταστροφή, η απόλυτη προτεραιότητα και υποχρέωση μας είναι να προετοιμάσουμε τους άξονες για το νέο κοινωνικό συμβόλαιο με το λαό για την προστασία της παραγωγής, της εργασίας, του κοινωνικού κράτους, του περιβάλλοντος, των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των δικαιωμάτων  της νέας γενιάς για δουλειά και προκοπή.

Πρώτος άξονας η παραγωγή: Πρέπει να ενισχύσουμε τα θεμέλια της τουριστικής ανάπτυξης με ορίζοντα μια βιώσιμη στρατηγική και όχι με άξονα το βραχυπρόθεσμο και εύκολο κέρδος. Να οργανώσουμε την ανάπτυξη των άλλων παραγωγικών κλάδων που η χώρα μπορεί και πρέπει να στραφεί τα επόμενα χρόνια. Η χώρα δε μπορεί να έχει ένα δίκαιο κοινωνικό συμβόλαιο αν παράλληλα δεν έχει ένα νέο παραγωγικό συμβόλαιο. Η βιομηχανία, ο αγροδιατροφικός τομέας, η πληροφορική, οι startups στην καινοτομία, η κοινωνική οικονομία, είναι μονάχα ορισμένοι από τους άξονες που πρέπει να στηρίξουμε σε αυτό το νέο παραγωγικό πρότυπο.

Δεύτερος άξονας η εργασία: Δεν μπορεί να υπάρξει παραγωγική οικονομία χωρίς παραγωγικότητα των εργαζόμενων. Πραγματικά παραγωγικός είναι ένας εργαζόμενος που νιώθει ασφάλεια. Σε ένα περιβάλλον όπου η σταθερή και καλά αμειβόμενη εργασία, η ασφάλιση, το 8ωρο, θα είναι αδιαπραγμάτευτα. Η τηλεργασία δεν μπορεί να γίνεται αφορμή για να γίνονται κουρελόχαρτο οι συμβάσεις, τα ωράρια, οι υπερωρίες και να διογκώνεται η εργοδοτική αυθαιρεσία.

Τρίτος άξονας είναι το κοινωνικό κράτος: Χρειαζόμαστε ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος. Ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που προστατεύει τη σωματική αλλά και την ψυχική υγεία κάθε πολίτη αυτής της χώρας. Ένα σύστημα άρτια διαρθρωμένο με βάση τις καλές πρακτικές διεθνώς. Με Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που θα αποσυμφορεί τα νοσοκομεία. Με αναβάθμιση των Δημοσίων Νοσοκομείων και δημιουργία νέων όπου κριθεί. Με ισχυρές δομές κοινωνικής προστασίας. Για το παιδί. Για τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας. Με ένα ισχυρό δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα που εξασφαλίζει την αλληλεγγύη των γενεών. Ένα σύστημα που δεν γίνεται αντικείμενο κερδοσκοπίας για να πλουτίσουν πέντε ασφαλιστικές εταιρείες και οι φίλοι τους στην κυβέρνηση.

Τέταρτος άξονας, η νέα γενιά: Μια χώρα με τόσο μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα, δε μπορεί παρά να έχει ως κόρη οφθαλμού τις νεότερες γενιές. Η χώρα δεν έχει φερθεί όπως θα έπρεπε στο πολυτιμότερο αγαθό της.

Πέμπτος άξονας, το περιβάλλον: Έχουμε αργήσει δραματικά. Ακόμα και εμείς, συζητάμε για την κλιματική κρίση ως κάτι που θα έρθει και όχι ως κάτι που είναι ήδη εδώ. Επομένως, πρώτο βήμα είναι η ανάλυση μας να εμπλουτιστεί και να εξελιχθεί. Δεν νοείται σήμερα κάθε πρόταση που διατυπώνει ένα κόμμα της αριστεράς και του προοδευτικού χώρου, να μην διαπνέεται από το κριτήριο της βιωσιμότητας και της διατήρησης περιβαλλοντικής ισορροπίας.

Έκτος άξονας, αυτός των δικαιωμάτων: Ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, δεν μπορεί τον 21ο αιώνα να διαχωρίζει κανέναν και καμία με βάση το φύλο, το χρώμα, την καταγωγή, τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Δεν μπορεί να αντιμετωπίζει ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας τα παιδιά μεταναστών και προσφύγων που γεννιούνται και μεγαλώνουν στον τόπο μας. Δεν μπορεί να ποινικοποιεί την κοινωνική διαμαρτυρία και τις δημοκρατικές ελευθερίες.

Όλα τα παραπάνω πρότεινε ο σύντρ. Αλέξης Τσίπρας το Σάββατο, 27/6/2020, στην Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία,  και πρόσθεσε ότι «Χτίζουμε το σπίτι μας με τα υλικά που μας έχει κληρονομήσει η ιστορική διαδρομή της Αριστεράς και της Δημοκρατικής Παράταξης αυτού του τόπου. Τη συλλογικότητα, τη λαϊκότητα, την ανιδιοτέλεια, τη στρατηγική ενόραση. Κουβαλάμε τις παρακαταθήκες και τις καλύτερες παραδόσεις της Αριστεράς, των σοσιαλιστικών ιδεών και των κοινωνικών κινημάτων. Το σεβασμό στη διαφορετική άποψη. Τον πατριωτισμό και τον αντιεθνικισμό. Τη γνώση και την εξέλιξη της επιστήμης. Τη μαχητικότητα και την εργατικότητα. Την πίστη ότι τον κόσμο τον αλλάζουν οι πολλοί».

Ο κόσμος δεν θα αλλάξει από μόνος του. Η Δημοκρατία λειτουργεί όταν όλοι οι πολίτες συμμετέχουν σε όλα τα όργανα της πολιτείας. Ας μην είμαστε λοιπόν παθητικοί δέκτες αυτών που συμβαίνουν γύρω μας. Ας σηκωθούμε από τους καναπέδες και ας γίνουμε ενεργοί πολίτες.

ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΖΑΜΙΑ