in ,

Το Α’ εξάμηνο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Το Α’. εξάμηνο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ
… γράφει η Ειρήνη Καζαμία
Οι πιο βαριές κατηγορίες εναντίον της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονται στο Α΄. εξάμηνο του 2015 όταν η κυβέρνηση μας διαπραγματευόταν σκληρά με τους Ευρωπαίους εταίρους για να τους πείσει ότι η συνταγή της λιτότητας είχε αποτύχει και έπρεπε το μνημόνιο ή να καταργηθεί ή να υπάρξει ηπιότερη δημοσιονομική πολιτική για να μείνει χώρος να ανασάνει και να αναπτυχθεί η πραγματική οικονομία που θα έφερνε εισόδημα άρα και σταδιακή αποπληρωμή των χρεών της χώρας μετά από μια ευνοϊκή ρύθμιση βεβαίως αυτών των δυσβάσταχτων χρεών.
Αυτή η περήφανη διαπραγμάτευση και η προσπάθεια της κυβέρνησης για κατάργηση του μνημονίου αντιμετωπίζεται το λιγότερο σαν προδοσία από σύσσωμο το ΑντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο όλα αυτά τα χρόνια.
Η Ν.Δ. και τα φερέφωνα της στον χώρο της δημοσιογραφίας, προκειμένου να απαξιώσουν το τεράστιο κυβερνητικό έργο των τεσσάρων χρόνων του ΣΥΡΙΖΑ , έχουν κολλήσει και αναφέρονται συνεχώς στο δύσκολο αυτό πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προβάλλοντας και εμμένοντας στους ισχυρισμούς τους ότι η καταστροφή της χώρας ξεκίνησε από τις 25 Ιανουαρίου 2015 όταν εκλέχθηκε για πρώτη φορά η κυβέρνηση της αριστεράς στη χώρα. (Ισχυρίζονται επίσης ότι η σωτηρία της Ελλάδας άρχισε στις 7 Ιουλίου 2019 αλλά αυτό είναι θέμα άλλου άρθρου).
Γιατί όμως ήταν ιδιαίτερα δύσκολο το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ;
Γιατί η ΝΔ άφησε τα ταμεία άδεια. Δεν υπήρχαν χρήματα για τους μισθούς και τις συντάξεις ούτε του Φεβρουαρίου του 2015.
Γιατί η προπαγάνδα ήδη από το καλοκαίρι του 2014, ότι όταν βγει κυβέρνηση η αριστερά, οι πολίτες θα χάσουν τα χρήματα τους, οδήγησε όλους σχεδόν τους καταθέτες ή να αποσύρουν τις αποταμιεύσεις τους από τις τράπεζες ή να τις φυγαδεύσουν στο εξωτερικό.
Γιατί η ανθρωπιστική κρίση ήταν στο απόγειο της με τους άνεργους να ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο, με την ανεργία των νέων να είναι πάνω από 60% και 1 στους 2 Έλληνες ζούσαν στο όριο της φτώχιας με κάτω από 300 ευρώ εισόδημα το μήνα.
Γιατί η Ελλάδα ήταν η χώρα με το μεγαλύτερο χρέος στην Ευρωζώνη.
Γιατί πάνω από 3.000.000 Έλληνες ήταν ανασφάλιστοι και δεν είχαν πρόσβαση στο εθνικό σύστημα υγείας (και όταν νοσηλευόταν σε δημόσια νοσοκομεία τα νοσήλια τους βεβαιώνονταν στην εφορία).
Γιατί οι εταίροι μας της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν αντιληφθεί ότι η Ελλάδα είχε μπει στη ζώνη του Ευρώ με παραποιημένα στοιχεία από την κυβέρνηση Σημίτη και έψαχναν τρόπο να μας βγάλουν από την Ευρωζώνη.
Μέσα σε αυτό το ασφυχτικό περιβάλλον η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα κατόρθωσε να επιβιώσει, να κάνει δημοψήφισμα που κέρδισε πανηγυρικά, να κλείσει νέα συμφωνία με ευνοϊκότερους όρους από αυτήν που καταψήφισε ο ελληνικός λαός, να ξανακερδίσει τις εκλογές, να διαπραγματευτεί σκληρά με την τρόικα για τους όρους της δημοσιονομικής προσαρμογής για να σταματήσει την εξαθλίωση του λαού, να ξαναστήσει στα πόδια του το κοινωνικό κράτος, να βγάλει την χώρα από τα μνημόνια, να πετύχει ρύθμιση για το χρέος, να βγει στις αγορές, να καταφέρει να μειώσει την ανεργία, να αυξήσει τους μισθούς, να προστατεύσει τα δικαιώματα των εργαζομένων, να στήσει στα πόδια τους νοσοκομεία, σχολεία, πανεπιστήμια, κοινωνικές δομές, να ψηφίσει νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, να ολοκληρώσει τεράστια έργα υποδομών που ήταν σε εκκρεμότητα περισσότερο από 15 χρόνια.
Παραλάβαμε μια Ελλάδα στο κενό, σε αδιέξοδο, και παραδώσαμε μια Ελλάδα εκτός μνημονίων και επιτροπείας, με την κοινωνία όρθια στο μέτρο που οι συνθήκες το επέτρεψαν.
Παραλάβαμε μια χώρα εντελώς αθωράκιστη, δημόσια ταμεία με ελλείμματα που δύσκολα επέτρεπαν τη καταβολή μισθών και συντάξεων. Και παραδώσαμε μια χώρα με ισχυρά αποθέματα στα δημόσια ταμεία ύψους 37 δισ. ευρώ, ικανά να μας θωρακίσουν από δυσάρεστους εξωγενείς αιφνιδιασμούς.
Αναλάβαμε τη χώρα διεθνώς ανυπόληπτη, χωρίς κύρος, μέρος του βαλκανικού προβλήματος και όχι παράγοντα επίλυσης του. Και καταστήσαμε τη χώρα διεθνώς αξιόπιστη, πόλο σταθερότητας στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή.
Και έχουν το θράσος να είναι κολλημένοι και να επικαλούνται συνεχώς το πρώτο εξάμηνο του 2015 γεμίζοντας με ψέματα το ελληνικό λαό ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ χρεοκόπησε τη χώρα, έφερε τα μνημόνια, έκοψε μισθούς και συντάξεις, έκοψε το ΕΚΑΣ, επέβαλε τον ΕΝΦΙΑ.
Επτά μήνες μετά τις εκλογές οι πολίτες βλέπουν πλέον καθημερινά ποιοι είναι οι ανίκανοι πολιτικοί που χρεοκόπησαν (και θα ξανα-χρεοκοπήσουν) την χώρα, και ποιοι είναι αυτοί που κατόρθωσαν να βγάλουν την χώρα από τα μνημόνια και την επιτροπεία και έχουν τη θέληση και την ικανότητα να την οδηγήσουν πάλι πίσω στον δρόμο της προόδου, της ανάπτυξης, της ευημερίας, των ίσων ευκαιριών για όλους, της ισότητας, της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας.
Ειρήνη Καζαμία