in

Με σκληρά μέτρα έρχεται η συμφωνία – Νέες παραχωρήσεις της κυβέρνησης προς το ΔΝΤ

Παρότι δεν βγήκε χτες «λευκός» καπνός στις Βρυξέλλες για την αξιολόγηση, η κυβέρνηση όπως όλα δείχνουν έκανε ακόμη ένα βήμα προς τις θέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ως αποτέλεσμα, το ενδεχόμενο να υπάρξουν θετικές εξελίξεις μέχρι το Eurogroup της Παρασκευής –δηλαδή απόφαση για επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα- είναι αυξημένο. Όλα αυτά την ώρα που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπραςεμφανίζεται έτοιμος να πάρει στα χέρια του την διαπραγμάτευση σε περίπτωση που η συνεδρίαση της 7ης Απριλίου καταλήξει χωρίς αποτέλεσμα, ενώ την ίδια ώρα το Βερολίνο επιμένει να δείχνει προς την Αθήνα για τις καθυστερήσεις και να ζητεί άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Συμβιβασμός με υποχωρήσεις από την κυβέρνηση

Κατά τις χθεσινές διαβουλεύσεις, φάνηκε πως κυβέρνηση και ΔΝΤ κατέληξαν σε μια συμβιβαστική φόρμουλα για την εφαρμογή των μέτρων 2% του ΑΕΠ μετά το 2018 που ζητεί το Ταμείο για να μπει στο πρόγραμμα. Βεβαίως αυτό δεν σημαίνει πως οι δύο πλευρές έδωσαν τα χέρια, γιατί αν ανατρέξει κανείς στην πορεία της διαπραγμάτευσης θα διαπιστώσει πως πολλές φορές το ΔΝΤ μετακινούνταν σε σκληρότερες θέσεις, ζητώντας ακόμη περισσότερα από την ελληνική πλευρά, με την Αθήνα να υποχωρεί σε μια προσπάθεια να κλείσει την αξιολόγηση. Το Ταμείο εξάλλου υπαναχώρησε και από την συμφωνία των Βρυξελλών που προέβλεπε τη λήψη των μέτρων ύψους 3,6 δισ. σε δύο δόσεις, το 2019 και το 2020, απαιτώντας τα μέτρα να ληφθούν εφάπαξ το 2019, γεγονός που έφερε το τελευταίο αδιέξοδο.

Τελικά, έπειτα από πυρετώδεις διαβουλεύσεις, ο Αθήνα και ΔΝΤ φαίνεται να κατέληξαν σε μια φόρμουλα, σύμφωνα με την οποία:

  • Αν κριθεί το 2018 ότι δεν θα πιαστεί ο στόχος του πλεονάσματος (3,5%) για το 2019, τότε όλα τα μετρά θα ληφθεί το σύνολο των μέτρων το 2019.
  • Εν αντιθέσει με την αρχική συμφωνία, πρώτα θα κοπούν οι συντάξεις και μετά το αφορολόγητο.

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχει αι μία μεγάλη εκκρεμότητα, η οποία αφορά στον μηχανισμό επαλήθευσης των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων της Ελλάδας, ο οποίος και θα καθορίσει το πότε θα εφαρμοστούν τα μέτρα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το καλοκαίρι του 2018 θα κριθεί αν θα επιτευχθεί ο στόχος του πλεονάσματος το 2019 κι επομένως αν θα ληφθούν όλα τα μέτρα εφάπαξ. Ωστόσο, δεν έχει συμφωνηθεί το ποιος ελέγχει το μηχανισμό επαλήθευσης.

Σε κάθε περίπτωση, συνεχίστηκαν και σήμερα οι διαπραγματεύσεις, όπως έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, δεν αναμένονται αποφάσεις σήμερα, ωστόσο στόχος είναι να ανοίξει ο δρόμος για μια επί της αρχής συμφωνία στο Eurogroup της Παρασκευής. Σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζονται εξ αποστάσεων οι διαβουλεύσεις. Πάντως όπως μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο πηγές από τις Βρυξέλλες, η προγραμματισμένη για το βράδυ τηλεδιάσκεψη μεταξύ οικονομικού επιτελείου και Θεσμών αναβλήθηκε.

Την πρόοδο στις διαβουλεύσεις των Βρυξελλών επιβεβαίωσε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος βεβαίως εξέφρασε και τη σαφή δυσαρέσκειά του για τη στάση του ΔΝΤ, στη διαπραγμάτευση. Ορισμένοι πιστωτές, όπως είπε κατά την κοινή συνέντευξη με τον Ντόναλντ Τουσκ, εμφανίζονται αμετανόητοι, επαναλαμβάνοντας την τακτική της κωλυσιεργίας και διεμήνυσε πως «δεν είμαστε διατεθειμένοι θα παρακολουθούμε για πολύ ακόμη παιχνίδια σε βάρος του ελληνικού λαού».

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα και με δεδομένη τη στάση του ΔΝΤ – η οποία μπορεί να κρύβει νέες εκπλήξεις- διαμήνυσε πως σε περίπτωση που δεν υπάρξει βήμα προόδου στο Eurogroup της Παρασκευής θα ζητήσει τη διεξαγωγή έκτακτης Συνόδου Κορυφής των χωρών της ευρωζώνης.

Το Βερολίνο δείχνει Αθήνα

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας έδειξε εμμέσως πλην σαφώς προς την Αθήνα για τις καθυστερήσεις. «Έχουμε ανάγκη από ταχεία πρόοδο στη βάση των συμφωνιών. Καθυστερήσεις δεν είναι ποτέ καλές για την οικονομική ανάκαμψη», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Δεν θα εκφράσουμε προσδοκίες», δήλωσε, σύμφωνα με την Deutsche Welle. «Θα πρέπει να περιμένουμε το τι θα προκύψει» από τις συζητήσεις των θεσμών με την Αθήνα, σημείωσε. 

ΠΗΓΗ: newpost.gr