in

Τσίπρας: Λύση στο Eurogroup ή πάμε σε Σύνοδο Κορυφής

Στο τελεσίγραφο των Βρυξελλών των τελευταίων ημερών ο Αλέξης Τσίπρας σηκώνει το γάντι και απαντά ή θα βγει “λευκός καπνός” την Παρασκευή από το Eurogroup ή θα ζητήσουμε σύγκληση Συνόδου Κορυφής όπως έχω ήδη ενημερώσει τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τουσκ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Από πλευράς του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε ότι οι ενδείξεις και τα μηνύματα από χθες είναι θετικά, γεγονός που επιτρέπει και στον ίδιο και στον Έλληνα πρωθυπουργό να είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup της Μάλτας και κάλεσε τους υπουργούς Οικονομικών “να κάνουν τη δουλειά τους”.

Παράλληλα ωστόσο ο κ. Τουσκ έστειλε μήνυμα ότι οι θυσίες που έχουν κάνει οι Έλληνες ναι μεν είναι τεράστιες αλλά κανείς δεν επιθυμεί να τιμωρήσει την Ελλάδα . “Οι προθέσεις μας είναι καλές και όλα αυτά τα μέτρα έχουν στόχο να βοηθήσουν την Ελλάδα να αναπτυχθεί. Ξέρω ότι ακούγεται παράλογο, αλλά πιστέψτε με στο τέλος δουλεύει”.

Σε ό,τι αφορά τα της Συνόδου Κορυφής τη σύγκληση της οποίας προανήγγειλε ο κ. Τσίπρας ότι θα ζητήσει εάν δεν βγει “λευκός καπνός” στο Eurogroup της Παρασκευής, ο κ. Τουσκ είπε ότι δεν θέλει να μπει σε αρνητικά σενάρια και επανέλαβε την υποστήριξή του για να βρεθεί λύση στο συμβούλιο των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης στις 7 Απριλίου.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Τουσκ ερωτηθείς για το εάν θα πρέπει τα εργασιακά κεκτημένα της Ευρώπης να ισχύουν και για την Ελλάδα απέφυγε να απαντήσει στο δια ταύτα και ανέφερε τα προαναφερθέντα για τα μέτρα που λαμβάνονται για το καλό της χώρας.

Τέλος στα παιχνίδια – Μηχανισμός ενοποίησης προβλέψεων

Φωτογραφίζοντας το ΔΝΤ και χωρίς να το κατονομάσει ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον Ντ. Τουσκ ανέφερε ότι δεν είναι δυνατόν κάθε φορά που φτάνουμε στο παρά πέντε μιας λύσης κάποιοι να επαναφέρουν τεχνητά εμπόδια με παράλογες απαιτήσεις προκειμένου να ανακόψουν την ανάκαμψη της Ελλάδας με κίνδυνο επαναφοράς καταστροφολογικών σεναρίων που έχουν κλείσει οριστικά από το καλοκαίρι του 2015.

“Τις παράλογες απαιτήσεις τις είχαν θέσει ενάμιση χρόνο πριν με τη βεβαιότητα ότι δεν θα ανακάμψουμε. Όταν ανακάμψαμε θυμήθηκαν μετά από 7 χρόνια ότι χρειάζονται πιο ποιοτικά μέτρα σε μεταρρυθμίσεις. Βρήκαμε τη λύση για μέτρα, αντίμετρα, ισόποσα κι αυτό δεν μπορεί να αλλάξει” είπε ο κ. Τσίπρας ο οποίος επανέλαβε περισσότερες από τρεις φορές ότι “αυτή είναι η ώρα να τελειώσει το παιχνίδι σε βάρος του ελληνικού λαού”.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αυτή τη στιγμή στις Βρυξέλλες αναζητείται σύγκλιση επί των διαφωνιών που υπάρχουν ανάμεσα σε ΔΝΤ και ευρωπαϊκούς θεσμούς για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019. Και η λύση δια ενός μηχανισμού, ο οποίος θα ενοποιεί τις προβλέψεις των θεσμών.

ΠΗΓΗ: capital.gr