in

Σενάρια για μέτρα από το 2018

Ήγγικεν για το οικονομικό επιτελείο η μεγάλη ώρα: Τσακαλώτος, Χουλιαράκης και Παπαδημητρίου πακετάρουν στις αποσκευές τους τις αναθεωρημένες προβλέψεις του ΔΝΤ και αναχωρούν για Ουάσινγκτον όπου πργματοποιείται η εαρινή Σύνοδος του Ταμείου.

Το μπρα ντε φερ Βερολίνου – IMF, θα βρεθεί σε πλήρη εξέλιξη τις επόμενες ώρες: Η Κριστίν Λαγκάρντ έστειλε μήνυμα σε Γερμανία ότι μακροπρόθεσμα υψηλά πλεονάσματα δεν είναι βιώσιμα, όπως ομοίως μη βιώσιμο είναι και το ελληνικό χρέος, υπενθυμίζοντας γιατί το το Ταμείον δεν έχει συμμετάσχει μέχρι τώρα στο τρίτο μνημόνιο.

Αυτά είναι τα καλά νέα για το κυβερνητικό επιτελείο το οποίο προσβλέπει στην του ΔΝΤ πίεση προς Βερολίνο για να κερδίσει από τη Σύνοδο:

1. Προσδιορισμό μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος

2. Μείωση των πλεονασμάτων

Τα ευχάριστα για το Μαξίμου μάλλον εξαντλούνται εδώ αυτή τη στιγμή, καθώς στην έκθεσή του χθες το ΔΝΤ, ναι μεν αναθεώρησε προς τα επάνω τις (δυσοίωνες) προβλέψεις του για τους στόχους του 2016 και του 2017, εξακολουθεί να “βλέπει” ωστόσο ότι δεν πρόκειται να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2018-2020.

Όπερ σημαίνει πως αυτό που “γλίτωσε” η Κυβέρνηση στο Eurogroup της Μάλτας, την επαναφορά του αιτήματος για λήψη μέτρων και για το ’18, είναι εξόχως πιθανό, να το αντιμετωπίσει τώρα.

Αναξιόπιστες προβλέψεις

Η δημοσιοποίηση των αναθεωρημένων στοιχείων του Ταμείου αντιμετωπίστηκε από το Μαξίμου με …ελαφρά ειρωνεία.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως “χαιρετίζουν” την αναθεώρηση των προβλέψεων του ΔΝΤ για τα πρωτογενή πλεονάσματα και επιχειρούν να ξεκόψουν κάθε συζήτηση για έξτρα μέτρα το ’18:  “Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει κανένα ζήτημα πρόσθετων μέτρων για το 2018, καθώς το πρόβλημα των διαφορετικών προβλέψεων έχει λυθεί ήδη από το Μάιο του 2016, στα πλαίσια της πρώτης αξιολόγησης, με τη θεσμοθέτηση του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής”.

Παραλλήλως, υπενθυμίζουν τις αστοχίες του ΔΝΤ σε σειρά προβλέψεών του, στέλνοντας σήμα πως και αυτή τη φορά θα πέσουν έξω, τουτέστιν, μέτρα για το 2018 δεν πρόκειται να γίνουν δεκτά.

Καμπάνα και από Κομισιόν

Αυτή είναι η γραμμή άμυνας που χτίζει -προσεκτικά- η Κυβέρνηση ενόψει της εαρινής Συνόδου και των επαφών Τσακαλώτου στην Ουάσινγκτον με τους ισχυρούς “παίκτες”  της αξιολόγησης.

Στο μεταξύ πάντως και η Κομισιόν έκρουσε καμπάνα για την ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, καθώς η εκπρόσωπος του Πιερ Μοσκοβισί, επεσήμανε χθες ότι τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν υποχώρηση της ανάπτυξης και τούτο οφείλεται στην εύθραυστη κατάσταση της οικονομίας λόγω των καθυστερήσεων στην Β’ αξιολόγηση.

Όπερ σημαίνει: Κλείστε τάχιστα την αξιολόγηση για να μην αναθεωρηθούν επί τα χείρω και οι προβλέψεις της ευρωπαϊκής επιτροπής.

Για όλα αυτά αναμένεται να τοποθετηθεί σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, στην τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η οποία θα πραγματοποιηθεί βάσει προγράμματος, στη μία το μεσημέρι.

ΠΗΓΗ: capital.gr