in

Αμετακίνητο το ΔΝΤ στις απαιτήσεις του – Σε δεινή θέση η κυβέρνηση

Πολύ δύσκολες ώρες περνάει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στις μαραθώνιες συνομιλίες που διεξάγονται στις Βρυξέλλες. Στην τελευταία προσπάθεια για να ξεπεραστούν οι διαφωνίες πριν το Eurogroup της 7ης Απριλίου, ο υπουργός Οικονομικών (που συνοδεύεται από τους Γιώργο Χουλιαράκη και Έφη Αχτσιόγλου) βρίσκεται αντιμέτωπος με την ακαμψία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο.

Το Ταμείο ζητάει εφάπαξ λήψη μέτρων 3,6 δισ. το 2019. Υπαναχωρεί δηλαδή από την αρχική συμφωνία που «έσπαγε» τα μέτρα σε δύο δόσεις το 2019 και το 2020. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαρρέει ότι βρίσκει υπερβολικές απαιτήσεις του ΔΝΤ. Ωστόσο, είναι προφανές ότι το ΔΝΤ έχει τη στήριξη της Γερμανίας. Η απαίτηση για εφάπαξ λήψη των έτσι κι αλλιώς πολύ σκληρών μέτρων πέραν του ότι λυγίζει την κοινωνία, δημιουργεί μείζον πολιτικό ζήτημα στην κυβέρνηση και καθιστά μονόδρομο την προκήρυξη εκλογών το φθινόπωρο του 2018.

Ενέργεια και ιδιωτικοποιήσεις

Σε ό,τι αφορά την Ενέργεια και τις ιδιωτικοποιήσεις, φαίνεται ότι οι περισσότερες διαφορές έχουν γεφυρωθεί. Η κυβέρνηση δέχτηκε την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ (καινούργιων και παλιών). Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι τα υδροηλεκτρικά εξαιρούνται, δεν είναι απίθανο να ανοίξει το θέμα σε επόμενη φάση. Επίσης, φαίνεται να πηγαίνει προς πώληση και το 17% της ΔΕΗ. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, το Δημόσιο χάνει τον έλεγχο της επιχείρησης.

Να σημειωθεί ότι στο Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων μεταφέρονται νέα πακέτα του Δημοσίου όπως το 34% του ΔΕΣΦΑ, το 25% του Αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος, η ΛΑΡΚΟ, και τα  Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.

Προειδοποίηση Μοσκοβισί

Το πού ακριβώς θα πήγαινε η διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες, το είχε δείξει με δημόσια τοποθέτησή του ο Πιερ Μοσκοβισί. Ο Ευρωπαίος επίτροπος είπε ότι: «Έχουμε καθυστερήσει το κλείσιμο της αξιολόγησης». Έκανε έκκληση για την άμεση ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μέσω της λήψης δύσκολων αποφάσεων. «Χρειάζονται δύσκολες πολιτικές αποφάσεις από όλους, αυτό είναι ιδιαίτερα σαφές για την Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά. Δηλαδή, θα πρέπει να υποχωρήσει και πάλι η Ελλάδα για να κλείσει η συμφωνία.

Στο τέλος της χτεσινής τετράωρης συνάντησης, ο Γερούν Ντάισεμπλουμ δήλωσε ότι έγινε «καλή πρόοδος», καθώς και ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν σήμερα Τετάρτη.

ΠΗΓΗ: newpost.gr