in ,

Η υπερήφανη και πολύπλευρη εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Η ΥΠΕΡΗΦΑΝΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ

…γράφει η Ειρήνη Καζαμία

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την κυβέρνηση το 2015 εκτός από τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που έπρεπε να αντιμετωπίσει, παράλαβε και μια σειρά άλυτων προβλημάτων στην εξωτερική μας πολιτική.

Για πάρα πολλά χρόνια η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είχαν υιοθετήσει την πολιτική της αδράνειας απέναντι στα μεγάλα εθνικά προβλήματα που αντιμετώπιζε η χώρα. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις ήταν ένα από αυτά, το Κυπριακό επίσης όπως και το «μακεδονικό». Δεν τολμούσαν να ακουμπήσουν κανένα θέμα για να μην διαταράξουν τις φαινομενικά ήρεμες σχέσεις μας με τους γείτονες, αρκούμενοι σε διαπροσωπικές σχέσεις και επαφές, αντικαθιστώντας τη στρατηγική βάθους που απαιτεί μια γειτονιά όπως η δική μας (μια στρατηγική αξιοποίησης των εργαλείων ειρήνης και επίλυσης προβλημάτων που προσφέρει τόσο το ευρωπαϊκό όσο και το διεθνές δίκαιο) με κουμπαριές. Το δόγμα «έχει ο Θεός για αργότερα» ήταν ο μοναδικός μπούσουλας που είχαν και μέχρι εκεί εξαντλούσαν την άσκηση της εξωτερικής τους πολιτικής.

Σε αυτές ακριβώς τις συνθήκες ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ την διακυβέρνηση της χώρας και μέσα σε τεσσεράμιση χρόνια κατάφερε και αντέστρεψε το κλίμα με την ενεργητική εξωτερική πολιτική που άσκησε.

Χωρίς να φοβηθεί το πολιτικό κόστος έλυσε το ονοματολογικό της πρώην ΠΓΜΔ και νυν Βόρειας Μακεδονίας προσθέτοντας στη χώρα πολύτιμο διπλωματικό κεφάλαιο για τη δύσκολη συνέχεια κα αφαιρώντας ένα αγκάθι από τα βόρεια σύνορά μας, το οποίο συν τοις άλλοις, άφηνε χώρο στην Τουρκία για να διεισδύσει στα Βαλκάνια.

Αναβάθμισε την εικόνα της Ελλάδας στην Ευρώπη, τα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή, τη Μεσόγειο με τις τριμερής και τετραμερείς συνεργασίες μεταξύ των κρατών της γειτονιάς μας. Στην Μ. Ανατολή οι τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου άνοιξαν τον δρόμο για τον σχεδιασμό του αγωγού EastMed.

Αναβάθμισε τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και κατηγορήθηκε και για αυτό. Πάλι μίλησαν για κωλοτούμπα κάνοντας ότι αγνοούν ότι αλλιώς συμπεριφέρεται μια αντιπολίτευση και αλλιώς μια υπεύθυνη κυβέρνηση.

Στα Βαλκάνια με την Βουλγαρία, την Ρουμανία, την Σερβία, την Βόρεια Μακεδονία άνοιξε ο δρόμος για την συνεργασία στο τομέα των υποδομών (μεγάλων αυτοκινητόδρομων και σιδηρόδρομων) για τη σύνδεση της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης με τα Βαλκάνια και το κέντρο της Ευρώπης.

Με τις χώρες του Ευρωπαϊκού νότου που ανήκουν στην ΕΕ, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα προώθησε την συνεργασία για την αντιμετώπιση των κοινών μας προβλημάτων στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τις χώρες τις Μεσογείου που περιλάμβανε όλες τις χώρες που βρέχονται από την Μεσόγειο προώθησε την συνεργασία για την ειρήνη και την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη όλων των χωρών της Μεσογείου (Σύνοδος της Ρόδου).

Για όλες αυτές τις συνόδους ακούσατε κάτι από τα μεγάλα κανάλια και τις μεγαλόσχημες εφημερίδες, από τα μεγάλα ονόματα της δημοσιογραφίας, από τους έγκριτους δημοσιογράφους; Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν καν ότι έλαβαν χώρα τέτοια γεγονότα στην Ελλάδα του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ. Τα μεγάλα κανάλια αλλά και οι εφημερίδες ποτέ δεν πρόβαλαν όλες αυτές τις επαφές και τις προσπάθειες του πρώην πρωθυπουργού και του πρώην υπουργού των εξωτερικών και την σημασία τους για την προώθηση και την ανάδειξη της ειρήνης σαν την απαραίτητη συνθήκη για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη όλων των λαών που σέβονται τους γείτονες τους και την διεθνή νομιμότητα.

Για όλους τους παραπάνω, κανάλια και δημοσιογράφους, το μείζον ήταν η συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ και η επικράτηση της ΝΔ. Για αυτούς δεν υπήρχε εξωτερική πολιτική για το συμφέρον της Ελλάδας. Έβλεπαν μόνο συνομωσίες, ξεπούλημα της πατρίδας και προδότες.

Η σημερινή κυβέρνηση κάνει το ένα ολίσθημα μετά το άλλο, δείχνει έλλειψη προετοιμασίας, σοβαρότητας και φόβο. Εξ’ αιτίας αυτού του φόβου επί 40 χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν αξιοποίησαν καμία δυνατότητα του διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, ούτε καν αυτές που δεν υπόκεινται στη συγκατάθεση οποιουδήποτε. Μέχρι σήμερα ουδείς εξήγησε για ποιο λόγο δεν αξιοποιήθηκε αυτό το πολύ ωφέλιμο για τα ελληνικά συμφέροντα δίκαιο. Ο κ. Μητσοτάκης, η ηγεσία του ΥΠΕΞ και οι σύμβουλοί τους φαίνεται να αγνοούν τα στοιχειώδη της διεθνούς διπλωματίας και του Διεθνούς Δικαίου. Μιλούν δε με τέτοιο πρόχειρο και λανθασμένο τρόπο για «όλες τις ζώνες» που είναι σαν «να προσκαλούν την Τουρκία» να αμφισβητήσει τα ελληνικά δικαιώματα!

Και τώρα στα δύσκολα αφού τα έχουν κάνει μπάχαλο ζητούν εθνική συναίνεση. Ευτυχώς ο Τσίπρας δεν είναι Μητσοτάκης. Η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα του μπροστά στον εθνικό κίνδυνο μπορεί να μην αξίζει στον Μητσοτάκη (ο οποίος δεν δίστασε να διχάσει τους Έλληνες μπροστά σε ένα εθνικό ζήτημα και να εκμεταλλευτεί πολιτικά την υπόθεση, χαϊδεύοντας τους ακροδεξιούς με μια ακραία εθνικιστική ρητορική, προκειμένου να κερδίσει ψήφους στην πορεία προς τις εκλογές), αξίζει όμως στους Έλληνες, που για μια ακόμη φορά πρέπει να βρεθούμε ενωμένοι μπροστά σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία.

Εμείς θα κάνουμε την προσπάθεια μας. Εθνική συνεννόηση όμως και εθνική γραμμή δεν σημαίνει να συμφωνούμε με ότι κάνει η κυβέρνηση. Πρέπει να υπάρχει συνεχής διάλογος και καλή διάθεση από όλους για να φθάσουμε να παράξουμε εθνική στρατηγική. Και μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν έχει κάνει κανένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Δρα μόνη της κάνοντας το ένα λάθος μετά το άλλο.

Έχουμε πει πολλές φορές ότι ο αληθινός πατριωτισμός είναι να αγωνίζεσαι για να αναδείξεις την πατρίδα σου σε Πρωταγωνίστρια Δύναμη Ειρήνης, Συναδέλφωσης των Λαών, Οικονομικής και Κοινωνικής Προόδου, σε έναν κόσμο που ολοένα και αποσταθεροποιείται, σε μια γειτονιά, την Ανατολική Μεσόγειο, που μαστίζεται από πολέμους και εμφύλιες συγκρούσεις.

Αυτή την πολιτική εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ σαν κυβέρνηση και αυτή την πολιτική θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε και να προωθούμε για το καλό της πατρίδας μας και από την νέα θέση μας της υπεύθυνης αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΖΑΜΙΑ