in ,

Αποτυχία της κυβέρνησης Σαμαρά

….γράφει η Ειρήνη Καζαμία
 
ΕΠΙΤΥΧΊΑ Ή ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΑΜΑΡΑ  ΚΑΙ Η  ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ ΕΚΛΟΓΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΝΩΡΊΤΕΡΑ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΚΟΥ
Σε όλη την διάρκεια που η ΝΔ ήταν αξιωματική αντιπολίτευση κραύγαζε σε όλα τα κανάλια ότι το 2014  η κυβέρνηση έπιανε τους δημοσιονομικούς στόχους,  η χώρα έβγαινε από τα μνημόνια και ήταν το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ που έριξε την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά.  Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα από αυτό και οι κύριοι της  ΝΔ το γνωρίζουν πολύ καλά.
Η κυβέρνηση Σαμαρά ήδη τον Μάιο του 2014 ενόψει των ευρωεκλογών τίναξε στον αέρα το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής του δεύτερου μνημονίου μοιράζοντας επίδομα  500 εκατομμυρίων  στους πολίτες για να αποφύγει την ήττα του κόμματος της ΝΔ στις ευρωεκλογές (πράγμα  που έγινε παρόλα αυτά).
Στην συνέχεια το φθινόπωρο τους 2014, μπροστά στο αδιέξοδο της σύγκλισης της οικονομικής της πολιτικής με τις απαιτήσεις της τρόικας (το mail Χαρδούβελη το αποδεικνύει) αποφάσισε να μεταφέρει την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας  5 μήνες νωρίτερα. Όπως είναι γνωστό η διαδικασία για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας αρχίζει πάντα τον Μάρτιο του έτους της αντικατάστασης του προέδρου. Άρα η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας θα έπρεπε να αρχίσει το  Μάρτιο του 2015. Αντί για αυτό, το Νοέμβριο του 2014, η κυβέρνηση Σαμαρά αρχίζει την διαδικασία και προτείνει για πρόεδρο της δημοκρατίας τον κ. Δήμα, μία καθαρά κομματική επιλογή γνωρίζοντας ότι το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα την καταψηφίσει και η χώρα θα οδηγηθεί στις εκλογές. Εκλογές που το πιθανότερο ήταν ότι θα φέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα.  Επίσης παίρνει παράταση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος λιτότητας της για τον Φεβρουάριο του 2015.
Γιατί το κάνει όμως αυτό ο Αντ. Σαμαράς;  Γιατί πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και εάν είναι πρώτο κόμμα δεν θα έχει αυτοδυναμία και δεν θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση, αλλά ακόμα και αν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, οι οικονομικές δυσκολίες που θα συναντήσει θα είναι τόσο μεγάλες που το πολύ σε δύο μήνες θα αναγκαστεί να παραιτηθεί από την κυβέρνηση (δεν θα πάρει επίσης άλλη παράταση από τους δανειστές στο τέλος Φεβρουαρίου για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης)  και θα πάμε σε εκλογές τον Μάρτιο που έτσι και αλλιώς υπήρχε η ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν πίστευαν τότε βλέπετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σαν κυβέρνηση θα πρότεινε έναν καταξιωμένο δεξιό πολιτικό για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ότι έτσι θα μπορούσε να κερδίσει την πλειοψηφία των βουλευτών στην Βουλή και να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ήταν δε περισσότερο από βέβαιοι ότι στην οικονομία ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποτύγχανε παταγωδώς.
Όλα αυτά αποδεικνύουν για έναν πολίτη που βλέπει και κρίνει τα γεγονότα από την αριστερή πλευρά της ιστορίας ότι όλες οι κινήσεις Σαμαρά σηματοδοτούσαν την αποτυχία της κυβέρνησης του και την δραπέτευση της κυβέρνησης του μέσω της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Θεωρώντας όμως βέβαιη την αποτυχία του αντιπάλου του και την δική του επάνοδο στην εξουσία το λιγότερο σε δυο-τρείς μήνες.
Είναι μεγάλη υποκρισία να προσπαθούν να μας πείσουν ότι η χώρα το 2014 πήγαινε από το καλό στο καλύτερο. Το αντίθετο συνέβαινε. Η οικονομία πήγαινε από το κακό στο χειρότερο.  Δεν μπορούσαν να πιάσουν κανένα δημοσιονομικό στόχο. Είχαν ήδη από το 2012 μειώσει τους μισθούς και είχαν επιβάλλει  τον υποκατώτατο μισθό για εργαζόμενους κάτω των 25 ετών αλλά η οικονομία δεν ανέκαμπτε. Είχαν καταργήσει συλλογικές συμβάσεις και είχαν εξαφανίσει τα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά επενδύσεις δεν γινόντουσαν. Η ανάπτυξη ήταν άφαντη. Η ανεργία και η φτώχια κάλπαζε. Οι αυτοκτονίες ήταν καθημερινό φαινόμενο παρότι τα ΜΜΕ όλα αυτά τα αποσιωπούσαν.
Και σήμερα μας λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει που ανέστειλε αυτήν την ανύπαρκτη ανάπτυξη γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε τις εκλογές επειδή  δεν ψήφισε τον Δήμα για πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Και βλέπουμε την μεθόδευση που επιχειρεί και σε αυτή την εκλογική διαδικασία ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσωπικά παίζοντας με την επιλογή των ονομάτων για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας λες και δεν ξέρει ότι η  ονοματολογία και τα σενάρια φθείρουν και ευτελίζουν τελικά  τον ίδιο τον θεσμό. Αλλά μπροστά στο κομματικό συμφέρον τι τους νοιάζουν οι θεσμοί;
Για άλλη μια φορά «Αιδώς Αργείοι».
Με εκτίμηση, ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΖΑΜΙΑ