in

Ανοδικά κινείται η τιμή του ελαιολάδου – Τι ισχύει στην Κρήτη

Τις τελευταίες ημέρες σε όλη τη Μεσόγειο οι τιμές «ψιλο-τσιμπάνε» ανοδικά έστω κι αν οι εμπορικές πράξεις είναι περιορισμένες και επιλεκτικές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Τυνησία που σκαρφάλωσε στο 1,95 το λαμπάντε βάσης 1ο και στο 2,70 το έξτρα.

Η Ισπανία που καθορίζει το πλαίσιο της αγοράς κινείται και αυτή ανοδικά. Αρχίζοντας από τα λαμπάντε (βάσης 1ο) με 2,00€/κιλό, τα κοινά παρθένα πάνε στα 2,30€ και τα καλά έξτρα μεταξύ 2,50 με 2,60€, ενώ δεν λείπουν οι περιπτώσεις λίγων βυτίων που φθάνουν έως και τα 3,30€/κιλό.

Οι ισπανικές κοοπερατίβες(συνεταιρισμοί) δεν είναι διατεθειμένοι να (ξε)πουλήσουν τα λάδια τους φθηνά με 2,00€ όπως τα προηγούμενα χρόνια οπότε έχουν τη βούληση αλλά και την ισχύ να διαπραγματευθούν σοβαρά με τη βιομηχανία.

Η χιονοκαταιγίδα της Φιλομένα για την οποία σας μιλήσαμε από την πρώτη στιγμή μπορεί μεν να μην έχει τις πολύ μεγάλες ζημιές που κάποιοι έγραψαν, όμως επηρέασε κυρίως τη Βόρεια Ισπανία που παράγει τα περισσότερα αρμπεκίνα.

Τέλος, και το πιο σημαντικό, οι πωλήσεις εξελίσσονται ιδανικά, τόσο με τις εξαγωγές που απορρόφησαν τελείως το σοκ των δασμών του Τραμπ, όσο και στην εσωτερική αγορά όπου η οικιακή κατανάλωση υπερκαλύπτει τις απώλειες από την κλειστή μαζική εστίαση (HORECA).

Για την Ελλάδα η μέση αντιπροσωπευτική τιμή των εξαιρετικών παρθένων είναι 2,70-2,75€ (βυτίο, ex-factory) με 2,90 περίπου άφιξη Ιταλία.

Στην Κρήτη

Στην Κρήτη οι Έλληνες πωλητές διεκδικούν τα 3,00€ όμως οι Ιταλοί αγοραστές παραμένουν στα 2,90€/κιλό.

Περίπου στα ίδια ή και λίγο χαμηλότερα επίπεδα βρίσκεται ο κάμπος των Μολάων, η μόνη περιοχή της Λακωνίας που έχει να προσφέρει μια και η ζώνη της Αθηνοελιάς ουσιαστικά ολοκλήρωσε τις πωλήσεις.

Μεγαλύτερο εμπόδιο για να ανέβουν οι ελληνικές τιμές είναι οι γεμάτες δεξαμενές -κυρίως στην Κρήτη και λιγότερο στην Πελοπόννησο- γεγονός στο οποίο συνετέλεσαν οι άφρονες φωνές να μην πουλάμε για να δημιουργήσουμε «τεχνητή κρίση».

ΠΗΓΗ: olivenews.gr