in

Τιμή ελαιολάδου: Η Κρήτη έχει βελτιώσει τις αποδόσεις – Που κυμαίνονται οι τιμές

Με επιφυλακτικότητα ψηλαφούν το ξεκίνημα του 2021 όχι μόνο οι πωλητές αλλά και οι αγοραστές. Αυτό σημαίνει υποτονικές συναλλαγές σε λίγο πολύ σταθερές τιμές.

Η Μεσσηνία παραμένει στα ίδια επίπεδα της προηγούμενης εβδομάδας  όπως και η Λακωνία. Η πώληση από το συνεταιρισμό της Μεταμόρφωσης περίπου 100 τόνων στα 3,00€ προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον και δημοσιότητα, όμως, επρόκειτο για ένα λάδι  ιδιαίτερα ποιοτικό με οξύτητα 0,18ο, άριστα οργανοληπτικά και σχεδόν βιολογικό από υπολείμματα.

Η Κρήτη

Η Κρήτη έχει βελτιώσει τις αποδόσεις λαδιού:καρπός στα ελαιουργεία και υπολογίζεται να προσεγγίσει τους 90.000 τόνους παραγωγής. Κάποιες μικρές παρτίδες πολύ καλών έξτρα φεύγουν με 2,80-2,85€ (τιμές αναχώρησης), όμως οι μεγάλοι αγοραστές κρατούν αποστάσεις, ζητούν 10 σεντς λιγότερα, με αποτέλεσμα ο μεγάλος όγκος των λαδιών να μένει απούλητος μέσα στις δεξαμενές κι αυτό εγκυμονεί αμφιβολίες και ερωτηματικά για το μέλλον.

Τα λαμπάντε είναι δυσεύρετα στην αγορά, με τιμές περί το 1,65€ (με βάση το πεντάρι), αν και υπάρχει προσφορά από επιτραπέζιες ελιές που οδηγήθηκαν στην ελαιοποίηση λόγω των γνωστών προβλημάτων των χαμηλών τιμών και παλιών αποθεμάτων κυρίως των καλαμών.

Ισπανία και λοιπή Μεσόγειος

Τις προηγούμενες ημέρες περιγράψαμε αναλυτικά τις επιπτώσεις από την Φιλομένα, που έχει προκαλέσει κάποιες μάλλον περιορισμένες ζημιές είτε λόγω χιονιού και παγετού στο φυτικό κεφάλαιο, είτε από την πτώση στο έδαφος ελιών που δεν είχαν συγκομιστεί και τώρα θα πάνε για λαμπάντε. Από την άλλη πλευρά τα δέντρα ποτίστηκαν και γέμισαν οι ταμιευτήρες που εξασφαλίζουν πολύτιμο νερό για το μέλλον.

Οι τιμές, με απειροελάχιστες διακυμάνσεις, βρίσκονται για τα έξτρα στα 2,50€, το κοινό παρθένο 2,18€ και 1,90€ το λαμπάντε 1ο.

Η Ιταλία συνεχίζει με τιμές σταθερά στα ύψη, ενώ ενδιαφέρουσες εξελίξεις συμβαίνουν σε άλλες χώρες της Μεσογείου για τις οποίες θα μιλήσουμε από βδομάδα.

Επιτραπέζιες ελιές

Οι ελπίδες για ανοδικές τάσεις στις Καλαμών δεν έχουν -μέχρι τώρα τουλάχιστον- πραγματοποιηθεί.

Σε χαμηλούς τόνους κινείται το εμπόριο των υπολοίπων ποικιλιών που προσδοκούν χαλάρωση της καραντίνας ώστε να κινηθεί η αγορά.

ΠΗΓΗ: olivenews.gr