in

Σε σταθερά επίπεδα οι τιμές του Ελαιολάδου – Μεγάλος όγκος λαδιών παραμένει απούλητος στην Κρήτη

Για μία ακόμη εβδομάδα στην ελληνική και διεθνή αγορά οι τιμές των ελαιολάδων παραμένουν σε σταθερά επίπεδα με οριακές αυξομειώσεις ενώ οι εμπορικές πράξεις που γίνονται είναι επιλεκτικές και «με το σταγονόμετρο».

Η Ιταλία είναι φορτωμένη με 330 χιλ. τόνους σύμφωνα με το olivenews.gr, ενώ στην Ισπανία η Φιλομένα ελάχιστα επέδρασε στη φετινή παραγωγή καθώς η συγκομιδή είχε προχωρήσει στο 80% περίπου. Η Τυνησία εφοδιάζει συνεχώς τις αγορές με τα έτσι κι αλλιώς λίγα λάδια που έχει φέτος. Αν προσθέσουμε στην εικόνα και τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης και της οικονομικής ύφεσης, τότε είναι εύκολο να εξηγήσουμε γιατί κινείται η αγορά σε αυτούς τους χαμηλούς ρυθμούς.

Από τις ελληνικές τυποποιητικές επιχειρήσεις υπάρχουν δύο κατευθύνσεις. Εκείνες που αναζητούν ποιότητα και πληρώνουν κάτι παραπάνω κι εκείνες που αναζητούν τις όσο το δυνατόν πιο χαμηλές τιμές, ώστε με κάποιες αναμίξεις να βγει ένα λάδι «τυποποιήσιμο» ή κουπέ.

O μεγάλος όγκος λαδιών παραμένει απούλητος, ειδικά στην Κρήτη, κι αυτό εγκυμονεί αμφιβολίες κι ερωτηματικά για το μέλλον.

Μία από τις λίγες βεβαιότητες που μπορούμε να έχουμε είναι ότι τα καλά λάδια θα πρέπει να τα προστατεύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο σε σωστές δεξαμενές, με τακτικές μεταγγίσεις κ.λπ. ώστε να αξιοποιήσουμε φέτος τις ελλείψεις που έχει η Ισπανία σε πολύ καλές ποιότητες.

Επιτραπέζιες ελιές 

Στις ελιές Καλαμών οι τιμές για το 200άρι μέγεθος βρίσκονται στα όρια των 0,80-0,90€/κιλό χωρίς ιδιαίτερη ζήτηση. Τα ψιλά μεγέθη γύρω από τα 300 τεμάχια/κιλό είδαν μια άνοδο κυρίως λόγω μαζικής τους ελαιοποίησης, η οποία όμως δεν είχε συνέχεια.

Αισιόδοξα μηνύματα έρχονται από κάποιους μεγάλους μεταποιητές που διαβλέπουν σημάδια ζήτησης από τη διεθνή αγορά για τα συμβόλαια που παραδοσιακά κλείνονται αυτή την εποχή. Ελπίδα είναι η χαλάρωση του lockdown να δώσει διεξόδους κυρίως στις εξαγωγές γιατί η εγχώρια αγορά αργεί ακόμη να ανακαλύψει την αξία της ελληνικής επιτραπέζιας ελιάς.

ΠΗΓΗ: olivenews.gr