in

“Τεχνική” αναβολή τηλεδιάσκεψης, με το βλέμμα στο Βερολίνο

Διαδικαστικούς λόγους επικαλούνται πηγές του ΥΠΟΙΚ για την ακύρωση της βραδινής τηλε-διαπραγμάτευσης του οικονομικού επιτελείου της  κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών. Και αναφέρουν ότι αύριο το πρωί θα φανεί αν θα γίνει εφικτό να επανακαθοριστεί τηλεδιάσκεψη πριν την αναχώρηση των αποστολών για την Μάλτα αύριο το μεσημέρι ή αν θα επιχειρηθούν επαφές δια ζώσης πριν το Eurogroup που έχει προγραμματιστεί για το πρωί της Παρασκευής.

Σε επιβεβαίωση της αναβολής της τηλεδιάσκεψης προχώρησε  και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Ν Παππάς με δήλωσή του στον τηλεοπτικό σταθμό “Ε”.

Τα βλέμματα στρέφονται πλέον  στο ραντεβού μεταξύ των κ.κ. Ντάισελμπουμ  και Σόιμπλε αύριο στο Βερολίνο, το οποίο φέρεται ότι θα είναι εξαιρετικά κρίσιμο για την πορεία των διαπραγματεύσεων.  Σημειώνεται ότι η σημερινή τηλεδιάσκεψη αποφασίστηκε χθες το βράδυ στο δείπνο των Βρυξελλών στην οποία παρουσιάστηκε η συμβιβαστική πρόταση μέτρων σε 2 δόσεις το 2019 και το 2020 με αρχή.. κυρίως από τις συντάξεις.

Όπως ανέφερε νωρίτερα υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος  ερωτηθείς για το αν ισχύει το σενάριο που μετέδωσε νωρίτερα το πρακτορείο Βloomberg περί σχεδίου συμφωνίας το οποίο προβλέπει ότι θα εφαρμοστούν το 2019 οι περικοπές στις συντάξεις και το 2020 οι περικοπές στο αφορολόγητο (υπό την αίρεση ότι δεν θα υπάρχουν δημοσιονομικές αποκλίσεις),  το σενάριο αυτό ισχύει “περίπου”.

Ουσιαστικά δεν διέψευσε το δημοσίευμα, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να υπάρχει κάποια αναλογία περικοπών συντάξεων και αφορολογήτου μέσα στο ίδιο έτος. Δηλαδή, για παράδειγμα, τα μέτρα του 2019 να αφορούν κυρίως σε περικοπές συντάξεων μέσω της προσωπικής διαφοράς, αλλά σε ένα μέρος και σε περικοπές αφορολογήτου.

Άλλωστε παρεμφερές ήταν το σενάριο που διακινούνταν τις προηγούμενες μέρες με τη διαφορά ότι προέβλεπε κατά κύριο λόγο περικοπές του αφορολόγητου από το 2019 και δεν έγινε τότε δεκτό από τους δανειστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και πηγές των θεσμών επιβεβαιώνουν τα βασικά σημεία του δημοσιεύματος, αφήνοντας περιθώριο για διαφοροποιήσεις επί του περιεχομένου των μέτρων του 2019 και του 2020.

Στόχος να “ξεπαγώσει” η SLA

Πάντως οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν και σήμερα σε πολλά επίπεδα, με στόχο να ανοίξει ο δρόμος μέσα από μία κοινή θέση θεσμών και υπουργών οικονομικών για την τεχνική συμφωνία (SLA).  Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, έγραψε στο Twitter πως “κατά τη διάρκεια της ημέρας” είχε “συνομιλίες και επαφές” με τις ελληνικές αρχές και πως “οι εργασίες συνεχίζονται”.

Χθες, σύμφωνα με πληροφορίες Ελλάδα και Θεσμοί ήρθαν πιο κοντά στο πακέτο μέτρων του 2019-  2020 (2% του ΑΕΠ ή 3,6-3,8 δισ. ευρώ από το αφορολόγητο και στις συντάξεις), ενώ υπάρχει ανοιχτή συζήτηση για τα αντίμετρα.

“Κάναμε καλή πρόοδο, οι συζητήσεις θα συνεχισθούν την Τετάρτη” ανέφερε τα ξημερώματα μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, ο Jeroen Dijsselbloem‏  (σ.σ. που είχε και την πρωτοβουλία για την συνάντηση).

Πηγή του ελληνικού ΥΠΟΙΚ ανέφερε τα ξημερώματα ότι  “βάση της συζήτησης αποτελεί η απόφαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου (σ.σ. για την κοινή βάση επί του πακέτου των μέτρων και των αντίμετρων που θα ισχύσουν μετά το 2018)”.

Λύση στο Eurogroup ή πάμε σε Σύνοδο Κορυφής

Η σύνοδος της Παρασκευής λαμβάνει ειδική πολιτική σημασία μετά την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι  αν δεν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup  τότε θα ζητήσει την σύγκλιση Συνόδου Κορυφής. Η δήλωση έγινε μετά την συνάντηση στην Αθήνα με τον κ. Τουσκ ο οποίος είπε ότι δεν θέλει να μπει σε αρνητικά σενάρια και επανέλαβε την υποστήριξή του για να βρεθεί λύση στο συμβούλιο των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης στις 7 Απριλίου. Σημειώνεται ότι  το επιθυμητό είναι η συμφωνία για την 2η αξιολόγηση έως την σύνοδο της Ουάσιγκτον.

ΠΗΓΗ: capital.gr