in

Το ΣΔΕ συναντάει το Πυροσβεστικό Σώμα

Την Παρασκευή 09 Ιουνίου οι εκπαιδευτές και οι εκπαιδευόμενοι του παραρτήματος ΣΔΕ Αγίου Νικολάου στο πλαίσιο του μαθήματος του Project με θέμα «Παραδοσιακά Επαγγέλματα του τόπου μας και Επαγγέλματα του Σήμερα», επισκεφτήκαμε την Πυροσβεστική Υπηρεσία του Αγίου Νικολάου με σκοπό να μάθουμε περισσότερα πράγματα για το σημαντικό έργο που επιτελεί.

Εκεί είχαμε την τιμή να συναντήσουμε τον κύριο Αφορδακό Κώστα, Ανθυποπυραγό, ο οποίος με μεγάλη προθυμία μας ενημέρωσε αναλυτικά για την ύπαρξη, το έργο και την αποστολή του Πυροσβεστικού Σώματος.

Αρχικά ο κύριος Αφορδακός μας έδωσε γενικές πληροφορίες σε σχέση με το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδος. Αναλυτικότερα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει 24ωρη λειτουργία και αποτελείται από 13 τμήματα, ένα για κάθε περιφέρεια της Ελλάδος. Υπάγεται πλέον στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και το προσωπικό της αποτελείται από οδηγούς και μάχιμους, με αυτό το διαχωρισμό να ισχύει μόνο στην Ελλάδα. Ο αριθμός που μπορούν να καλούν οι Έλληνες πολίτες όταν χρειάζονται το Προσβεστικό Σώμα είναι το 199 και σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπου δεν υπάρχει σήμα, μπορούν να καλούν στο ευρωπαϊκό νούμερο ασφάλειας, το 112. Σήμερα το Πυροσβεστικό Σώμα καλείται να αντιμετωπίσει πολλές και διαφορετικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης όπως δασικές και αστικές πυρκαγιές, τροχαία με απεγκλωβισμούς καθώς και καταστροφές από φυσικά φαινόμενα. Πλέον το έργο τους και η αποστολή τους είναι ιδιαίτερα απαιτητικά, για αυτό και συνιστούν αλλά και επιζητούν τη σωστή και έγκαιρη πρόληψη επικίνδυνων καταστάσεων από τους ίδιους τους πολίτες καθώς και τη σύμπραξη τους σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Στη συνέχεια, ο κ. Αφορδακός μας εξήγησε αναλυτικά όλες τις κατηγορίες των πυρκαγιών, ποιος είναι ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης τους και για κάθε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, πως μπορούμε εμείς οι ίδιοι οι πολίτες να δράσουμε μέχρι να καταφτάσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Αναλυτικότερα, οι πυρκαγιές που προκαλούνται από στερεά υλικά, όπως χόρτα και ξύλα, σβήνουν αποτελεσματικά με νερό και με τον πυροσβεστήρα ξηράς σκόνης, με τον οποίο όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Αφορδακός, επιτυγχάνεται μία γρήγορη, χειρουργική κατάσβεση, χρησιμοποιώντας τον στην πηγή της φωτιάς και όχι στη φλόγα. Σε αυτό το σημείο, σημαντικό είναι να αναφερθεί, το λεγόμενο τρίγωνο της φωτιάς, το οποίο δείχνει τα τρία στοιχεία που χρειάζεται μία φωτιά για να ανάψει τα οποία είναι το οξυγόνο, η θερμότητα και η καύσιμη ύλη. Έτσι αν καταφέρουμε να «σπάσουμε» κατά κάποιο τρόπο αυτό το τρίγωνο, αφαιρώντας ένα από τα τρία στοιχεία τότε μπορούμε αποτελεσματικά να σβήσουμε μία φωτιά. Αν γνωρίζουμε το παραπάνω σχήμα της φωτιάς τότε μπορούμε, διατηρώντας την ψυχραιμία μας, να αντιμετωπίσουμε μία πυρκαγιά στο σπίτι μας, που είτε μπορεί να έχει προκληθεί από την κουζίνα του σπιτιού είτε από τη διαρροή υγραερίου το οποίο θέλει πολύ προσεκτική και ελεγχόμενη χρήση. Μας ανέφερε διάφορα παραδείγματα από πυρκαγιές με τις οποίες μπορούμε όλοι να έρθουμε αντιμέτωποι. Για παράδειγμα, σε μία ενδεχόμενη πυρκαγιά σε εσωτερικό χώρο, ανοίγοντας τα παράθυρα, αφήνουμε να εισέλθει περισσότερο οξυγόνο, που είναι ένα από τα τρία στοιχειά που αναφέραμε, δίνοντας περισσότερη ένταση στην φωτιά, εν αντιθέσει με αυτό που επιζητούμε. Το νερό ενώ είναι ένα από τα πρώτα μέσα κατάσβεσης των στερεών υλικών, δεν λειτουργεί θετικά σε μία φωτιά που έχει προέλθει από λάδι. Σε μία τέτοια περίπτωση μας συνέστησε ψυχραιμία και αν είναι δυνατό να καλύψουμε τη φωτιά πχ με το καπάκι του σκεύους που χρησιμοποιούμε. Επιπλέον εάν έχουμε μία πυρκαγιά, στην οποία εμπλέκεται ηλεκτρικός εξοπλισμός, η πρώτη μας κίνηση είναι να κατεβάσουμε τον γενικό διακόπτη. Τέλος ένα παράδειγμα απομάκρυνσης της καύσιμης ύλης από το τρίγωνο είναι η απομάκρυνση των ξερών κλαδιών από τις αυλές μας, στοιχείο ζωτικής σημασίας, ιδιαίτερα τις ημέρες του καλοκαιριού. Σε κάθε περίπτωση πυρκαγιάς, ακόμη και αν την έχουμε θέσει σε έλεγχο, θα πρέπει πάντα να καλούμε το Πυροσβεστικό Σώμα έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι έχει κατασβεστεί σωστά και δεν υπάρχει πλέον πιθανότητα αναζωπύρωσης της.

Ένα άλλο είδος πυροσβεστήρα που χρησιμοποιείται είναι αυτό του διοξειδίου του άνθρακα, ο οποίος λειτουργεί με ψύξη, θέλει πολύ προσοχή στον χειρισμό του, ενώ δεν αφήνει ίχνη οπότε χρησιμοποιείται για περιπτώσεις που αφορούν έργα τέχνης, μουσεία, ηλεκτρολογικό και ηλεκτρονικό υλικό. Φυσικά είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά τα είδη των πυροσβεστήρων καθώς και πως χρησιμοποιούνται.

Έπειτα, ο κ. Αφορδακός μας έδωσε πολλές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται από το Πυροσβεστικό Σώμα. Αρχικά, η βασική στολή τους αντέχει από 100 έως 150 βαθμούς Κελσίου και απαρτίζεται συγχρόνως από το κράνος, την αντιπυρική κουκούλα και τις μετωπίδες. Η περιβολή και τα παπούτσια που χρησιμοποιούνται διαφέρουν ανάλογα το είδος της φωτιάς (αστική ή δασική). Πολύ σημαντικό είναι να μην φαίνεται καθόλου το δέρμα τους έτσι ώστε να είναι πλήρως προστατευμένοι. Επιπλέον, υπάρχουν ειδικά σχεδιασμένες στολές ανάλογα με την περίπτωση που θα προκύψει. Παδείγματος χάρη χρησιμοποιούνται χημικές στολές για τα χημικά ατυχήματα. Ταυτόχρονα, υπάρχουν και διαφοροποιημένα οχήματα ανάλογα με το είδος της φωτιάς. Φυσικά και μας δόθηκε η δυνατότητα να δούμε ένα πολύ εξελιγμένο πυροσβεστικό όχημα καθώς και τον εξοπλισμό του και ένα πυροσβεστικό όχημα με βραχίονες, ώστε να έχουν πρόσβαση έως και 30 μέτρα μακριά, το οποίο είναι το μοναδικό στο νομό Λασιθίου και οδηγείται μόνο από εκπαιδευμένους χειριστές. Τέλος, αναφερθήκαμε και στα αεροπλάνα του Πυροσβεστικού Σώματος, τα καναντέρ, που ουσιαστικά διευκολύνουν το έργο των πυροσβστών, σβήνοντας  κατά βάση τις φλόγες μιας πυρκαγιάς και όχι τις εστίες της, οι οποίες σβήνονται μόνο από τους ίδιους τους πυροσβέστες.

Ολοκληρώνοντας, ο κύριος Αφορδακός εξέφρασε με πολλή ειλικρίνεια κάποια βασικά αιτήματα που υπάρχουν από το σώμα και που αν πραγματοποιηθούν θα βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό το έργο του Πυροσβεστικού Σώματος. Κάποια από αυτά είναι ο  εκσυγχρονισμός της εκπαίδευσης των πυροσβεστών καθώς και η συχνότερη εκπαίδευση τους, ο εκσυγχρονισμός των πυροσβεστικών οχημάτων και φυσικά η κάλυψη των 3.500 κενών που αυτή τη στιγμή υπάρχουν στο Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδος.

Συνοψίζοντας, μάθαμε, είδαμε και ενημερωθήκαμε για πολλά διαφορετικά και ενδιαφέροντα ζητήματα σε σχέση με το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδος. Ο κύριος Αφορδακός, όπως και οι υπόλοιποι πυροσβέστες του σώματος, ήταν ιδιαίτερα επεξηγηματικός και διατεθειμένος να μας λύσει  οποιαδήποτε απορία μας.

Οι εκπαιδευτές και οι εκπαιδευόμενοι του παραρτήματος ΣΔΕ Αγίου Νικολάου  ευχαριστούμε θερμά την Πυροσβεστική Υπηρεσία του Αγίου Νικολάου για την φιλοξενία τους και τους ευχόμαστε καλή δύναμη και υπομονή, ώστε να συνεχίσουν το σπουδαίο έργο που επιτελούν στη κοινωνία μας.

Η φιλόλογος του παραρτήματος ΣΔΕ Αγίου Νικολάου,

Ψαρουδάκη Ιωάννα

Ο υπεύθυνος παραρτήματος ΣΔΕ Αγίου Νικολάου,

 Αργυράκης Δημήτριος