in

Η εμπειρία 50 ετών στον παραδοσιακό χορό στο ΣΔΕ

ΤΟ ΣΔΕ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΝΑ ΧΟΡΕΥΕΙ……

Την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου οι εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι του παραρτήματος ΣΔΕ Αγίου Νικολάου στο πλαίσιο του μαθήματος του Project με θέμα « Παραδοσιακά Επαγγέλματα του τόπου μας και Επαγγέλματα του Σήμερα»  υποδεχτήκαμε τον κύριο Ταμιωλάκη Θανάση.

Ο κύριος Ταμιωλάκης είναι συνταξιούχος εκπαιδευτικός, γυμναστής με εξειδίκευση στο χορό, ο οποίος διατηρεί ακόμη και σήμερα Σχολή Παραδοσιακών Χορών στον Άγιο Νικόλαο

. Η συζήτηση με τον κύριο Ταμιωλάκη είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον αφού κατάφερε με τη ζωντάνια του και το ταμπεραμέντο του να μας μεταφέρει τη μαγεία του χορού και να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον μας.

Ο ίδιος χορεύει 50 χρόνια, ενώ έχουν περάσει από τα χέρια του 35.000 μαθητές τους οποίους έχει μυήσει στον κόσμο των παραδοσιακών χορών.

Αρχικά μας μίλησε για τους πέντε κυριότερους Παγκρήτιους χορούς και όπως μας επισήμανε, η Κρήτη είναι η γενέτειρα του παραδοσιακού χορού στην Ελλάδα. Ο πρώτος από αυτούς με σειρά που εμφανίστηκαν, είναι η Σούστα,  ο οποίος ήταν αρχικά ένας πολεμικός, αρχαϊκός χορός που μετέπειτα μετατράπηκε σε ερωτικό και πλέον χορεύεται από ζευγάρια. Έπειτα, εμφανίστηκε ο Μαλεβιζιώτικος ή Μαλεβιζιώτης ή Καστρινός,  όπου θεωρείται ως ο χορός που αντιπροσωπεύει την «ψυχή» της Κρήτης. Ξεκίνησε ως τρόπος που πολεμούσαν οι Μινωϊτες και χορευόταν αρχικά μόνο από άνδρες. Τρίτος στη σειρά είναι ο Σιγανός, ο οποίος ξεκίνησε ως τελετουργικός-θρησκευτικός χορός που χορευόταν από νεαρούς και νεαρές μέσα στο παλάτι της Κνωσού προς τιμήν του θεού Δία και της θεάς Εστίας. Έπεται ο Συρτός ή Χανιώτικος ή Χανιώτης όπου πρωτοεμφανίστηκε στην Κρήτη την εποχή της ενετοκρατίας με αφορμή το γάμο της κόρης ενός Ενετού άρχοντα που ζήτησε να παίξουν μία νέα μελωδία προς τιμήν του γάμου της κόρης του, δείχνοντας η ίδια και οι πρωτόκούμπαροι της τα βήματα του. Τέλος, ο Πεντοζάλης όπου πρωτοχορεύτηκε την πρώτη μέρα της Κρητικής Επανάστασης, με σκοπό την ανάταση του ηθικού των κρητικών πολεμιστών.

Στη σχολή του κ. Ταμιωλάκης διδάσκει όλους τους παραπάνω χορούς αλλά και παραδοσιακούς χορούς από όλη την Ελλάδα με πρώτο σε ζήτηση τον Καλαματιανό, που θεωρείται και ο χορός της φιλίας.

Στην πορεία της συνέντευξης μας και με την παρότρυνση των μαθητών μας, μάθαμε σημαντικές πληροφορίες γενικότερα για το χορό αλλά και το επάγγελμα του χοροδιδασκάλου. Καταρχάς, ο χορός θεωρείται η καλύτερη ήπια άσκηση που γυμνάζει σωστά όλο το σώμα χωρίς να το επιβαρύνει. Επιπλέον, λειτουργεί στον άνθρωπο ως μέσο κοινωνικοποίησης, εκτόνωσης και ψυχοθεραπείας, όπως και στον ίδιο τον κύριο Ταμιωλάκη, όπως μας είπε. Όσον αφορά το επάγγελμα του χοροδιδασκάλου, πλέον ο μόνος τρόπος για να ασχοληθεί κάποιος επαγγελματικά με το χορό είναι να είναι απόφοιτος Γυμναστικής Ακαδημίας με ειδικότητα στο χορό. Όπως χαρακτηριστικά μας ανέφερε ο κ. Ταμιωλάκης όσο με πιο πολύ πάθος ασκείς το επάγγελμα του χοροδιδασκάλου και όσο πιο πολύ δουλεύεις, τόσο καλύτερα θα προχωρήσεις σε οικονομικό επίπεδο. Ο ίδιος βέβαια ποτέ δεν είδε το επάγγελμα του χοροδιδασκάλου ως εργασία, αλλά όπως μας είπε: « Eίναι από τους τυχερούς που κατάφερε και έκανε το χόμπυ του, επάγγελμα» και για αυτό και είναι επιτυχημένος στον τομέα του. Οι μαθητές του στη σχολή κάθε χρόνο, φτάνουν τους 400, με τον μικρότερο να είναι 5 ετών, ηλικία που θεωρείται η καταλληλότερη για να ξεκινήσει χορό ένα παιδί και τον μεγαλύτερο να είναι 80 ετών. Όπως μας τόνισε όλοι μπορεί να μάθουν χορό αλλά εξαρτάται και από την κλίση και το ταλέντο του κάθε ατόμου. Ιδιαίτερη αγάπη τρέφει για τα τμήματα που αποτελούνται από Ενήλικες, όπου αισθάνεται ότι ολοκληρώνεται σαν εκπαιδευτικός, κάτι που συνάδει και με τα δικά μας αισθήματα ως Εκπαιδευτικοί.

Ανακεφαλαιώνοντας, ο κύριος Ταμιωλάκης είναι δάσκαλος, γυμναστής και δεινός χορευτής, αλλά τα κυριότερα χαρακτηριστικά του ήταν η ευδιαθεσία του, η ζωντάνια του, η αμεσότητα του, το πάθος και η πραγματική αγάπη του για το χορό και τέλος η προθυμία του να απαντήσει σε κάθε ερώτηση των εκπαιδευτών και των μαθητών μας. Η συνέντευξη έκλεισε τονίζοντας μας ότι ο χορός δεν έχει ηλικία και είναι ένα ζωντανό στοιχείο της παράδοσης και της ιστορίας μας και ότι οι νέες γενιές θα πρέπει να μένουν κοντά στην παράδοση γιατί μόνο έτσι θα κρατηθεί ζωντανή.

Οι εκπαιδευτές και οι εκπαιδευόμενοι του παραρτήματος ΣΔΕ Αγίου Νικολάου τον ευχαριστούν θερμά και του εύχονται να συνεχίσει να εμπνέει μικρούς και μεγάλους.

Η φιλόλογος του παραρτήματος ΣΔΕ Αγίου Νικολάου,

Ψαρουδάκη Ιωάννα

Ο υπεύθυνος παραρτήματος ΣΔΕ Αγίου Νικολάου,

 Αργυράκης Δημήτριος