in

Σ.Δ.Ε. Αγίου Νικολάου: «Ήθη και Έθιμα ζωντανά στο χθες και στο σήμερα, δεμένα με τα αγαθά του τόπου μας»

ΤΟ ΣΔΕ  ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΕΤΑΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ

Την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου, καθηγητές και εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ-Παραρτήματος Αγίου Νικολάου, στο πλαίσιο του μαθήματος του Project με θέμα «Ήθη και Έθιμα ζωντανά στο χθες και στο σήμερα, δεμένα με τα αγαθά του τόπου μας» επισκεφθήκαμε το κατάστημα μελισσοκομικών εφοδίων της κ. Κοκολάκη Πελαγίας στον Άγιο Νικόλαο.

Εκεί μας υποδέχτηκαν θερμά γιαγιά και εγγονή και μας ενημέρωσαν αναλυτικά σχετικά με το μαγικό κόσμο των μελισσών.

Η κ. Κοκολάκη Πελαγία δραστηριοποιείται στο τομέα της μελισσοκομίας από το 2006 και η ιστορία της παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού ασχολήθηκε στην αρχή ερασιτεχνικά και έπειτα επαγγελματικά με τη μελισσοκομία, όταν ανακάλυψε, πως τα προϊόντα που παράγει μία κυψέλη θα μπορούσαν να τη βοηθήσουν καταλυτικά με ένα πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε.

Έτσι από τότε μέχρι και σήμερα διατηρεί το εργαστήριο και το κατάστημά της και ασχολείται εντατικά με τη μελισσοκομία και την παρασκευή φυτικών προϊόντων από τα παραγόμενα προϊόντα μίας κυψέλης.

Η συζήτηση μας ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα και είχαμε την ευκαιρία εκπαιδευόμενοι και εκπαιδευτές να μάθουμε πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα γύρω από το θαυμαστό κόσμο των μελισσών.

Αρχικά, γιαγιά και εγγονή μας ενημέρωσαν λεπτομερώς σχετικά με τον τρόπο διαβίωσης και αναπαραγωγής των μελισσών,τον τρόπο με τον οποίο «εργάζονται» για την παραγωγή του μελιού και στο πως οι μέλισσες αναπτύσσουν ένα ολόκληρο είδος «πολιτισμού» μέσα στην κυψέλη τους, ακολουθώντας συγκεκριμένες ιεροτελεστίες.

Αναλυτικότερα, η κυψέλη αποτελείται από τρία είδη μελισσών, τη βασίλισσα, τις εργάτριες μέλισσες και τους κηφήνες. Η βασίλισσα ζει ως και 4 χρόνια και βγαίνει μία φορά από την κυψέλη της για 5-10 ημέρες με σκοπό να γονιμοποιηθεί από τους κηφήνες και γεννάει ως και 2000 μέλισσες την ημέρα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι αν η βασίλισσα δεν καταφέρει να γονιμοποιηθεί σωστά τότε οιεργάτριες μέλισσες της κυψέλης της την σκοτώνουν.

Όλα τα αυγά που γεννιούνται τρέφονται με μικρή ποσότητα βασιλικού πολτού, γύρη και μέλι ενώ το αυγό που προορίζεται για βασίλισσα τρέφεται αποκλειστικά με βασιλικό πολτό. Από την άλλη, οι εργάτριες μέλισσες έχουν ως αρμοδιότητες να προστατεύουν τα αυγά που γεννιούνται με πρωταρχικό μέλημα τους το βασιλικό γόνο και παράλληλα ναμαζεύουν την απαραίτητη τροφή (νέκταρ και γύρη) για τη συντήρηση της κυψέλης τους.

Κάθε εργάτρια μέλισσα ζει από 15 έως 38 μέρες το καλοκαίρι ενώ το χειμώνα έως και 3 μήνες, παράγοντας σε όλη τη διάρκεια της ζωής της μόλις ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι. Η επικοινωνία μεταξύ τους επιτυγχάνεται μέσω της κίνησης των φτερών, με σκοπό να δείξουν στις υπόλοιπες μέλισσες που υπάρχει η απαραίτητη τροφή.

Ενώ οι κηφήνες έχουν μοναδικό σκοπό να γονιμοποιήσουν τη βασίλισσα, αφού όπως πληροφορηθήκαμε οι εργάτριες μέλισσες τους σκοτώνουν το χειμώνα, εφόσον δεν υπάρχει αρκετή τροφή για τη διαβίωσή τους. Τέλος, μία νέα κυψέλη δημιουργείται, όταν η βασίλισσα που γεννιέται παίρνει μαζί της ένας σμήνος μελισσών και «μετακομίζει» με τη βοήθεια του μελισσοκόμου σε μια νέα κυψέλη (διαδικασία σμηνουργίας).

Σε όλη την παραπάνω διαδικασία οι μελισσοκόμοι υποστηρίζουν και βοηθούν τις μέλισσες στο έργο τους με σκοπό βέβαια να χρησιμοποιήσουν τα εξαιρετικά προϊόντα που παράγει μία κυψέλη.

Αυτά φυσικά είναι το μέλι, η φρέσκια γύρη-ένα φυσικό τονωτικό ενέργειας και ευεξίας, η οποία συλλέγεται με τη βοήθεια της γυρεοπαγίδας, η πρόπολη η οποία ξεχωρίζει από το σκούρο χρώμα της και λειτουργεί ως αντιβιοτικό της κυψέλης, ο βασιλικός πολτός, γνωστός για την ενίσχυση της άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπου και το κερί που είναι ένα φυσικό υλικό που θεωρείται τέλεια βάση για την παρασκευή βιολογικών προϊόντων και καλλυντικών, όπως βέβαια και τα υπόλοιπα παραπάνω παραγόμενα προϊόντα της κυψέλης.

Έτσι, η κ. Κοκολάκη με τη βοήθεια της κόρης και της εγγονής της παρασκευάζουν αγνά φυτικά καλλυντικά καθώς και φυσικά φαρμακευτικά προϊόντα με σκοπό τη προσωπική χρήση αλλά και τη πώληση στους  καταναλωτές που εκτιμούν τις ευεργετικές ιδιότητες των βιολογικών προϊόντων.

Παράλληλα, τα προωθούν και τα κάνουν γνωστά στο εξωτερικό μέσω του διαδικτυακού καταστήματος που διατηρούν με διεύθυνση www.cretanbee.com.

Στη συνέχεια μας ενημέρωσαν σχετικά με τη δική τους παραγωγή μελιού.Πιο συγκεκριμένα παράγουν θυμαρίσιο μέλι, φασκόμελο, μέλι από το φυτό Erica, πευκόμελο και χαρουπόμελο. Όπως μας επισήμανε η κυρία Κοκολάκη ποτέ δεν ανακατεύει τα είδη των μελών μεταξύ τους και φυσικά ποτέ δεν τα επεξεργάζεται θερμικά, αφού έτσι καταστρέφονται όλες οι θεραπευτικές τους ιδιότητες καθώς και διατροφική τους αξία.

Αξίζει να αναφερθεί, πως το φυσικό ακατέργαστο μέλι είναι μια συμπυκνωμένη πηγή φυσικών συστατικών. Περιέχει 5000 ενεργά ένζυμα, ένα πλήρες φάσμα βιταμινών, 22 αμινοξέα και 27 μεταλλικά στοιχεία μόνο όμως όταν συλλέγεται με ψυχρή επεξεργασία.

Τέλος, περιηγηθήκαμε στο κατάστημα και στο εργαστήριο της κ.Κοκολάκη όπου είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά όλα τα είδη του εξοπλισμού που χρησιμοποιούν οι μελισσοκόμοι, να δούμε όλα τα φυτικά προϊόντα που παρασκευάζονται (διάφορα είδη κηραλοιφών), να δοκιμάσουμε τα διαφορετικά είδη μελιού που παράγουν και να αγοράσουμε αρκετά από τα προϊόντα τους.

Συνοψίζοντας, η κ. Κοκολάκη και η εγγονή της μας ενημέρωσαν επαρκώς για όλα τα θέματα που αφορούν τη μελισσοκομία λύνοντας μας κάθε απορία. Αμέσως έγινε φανερό πόσο πολύ αγαπούν τον κόσμο των μελισσών και βάζουν όλη τους την ενέργεια και το πάθος στη δουλειά τους. Με τη προσωπικότητα τους και τις πολύτιμες γνώσεις τους κατάφεραν να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον τόσο των εκπαιδευόμενων όσο και των εκπαιδευτών του ΣΔΕ και παράλληλα αποτέλεσαν έμπνευση για όποιον θελήσει στο μέλλον να ασχοληθεί ερασιτεχνικά ή ακόμη και επαγγελματικά με τη μελισσοκομία.

Οι εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι του παραρτήματος ΣΔΕ Αγίου Νικολάου ευχαριστούν θερμά την κ. Κοκολάκη για αυτή την ευχάριστη εμπειρία.

Ο Υπεύθυνος Παραρτήματος, Αργυράκης Δημήτριος,

Η Εκπαιδεύτρια της Ελληνικής Γλώσσας

του Παραρτήματος,  Ψαρουδάκη Ιωάννα