in

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις όλη τη νύχτα για συμφωνία

“Με λίγη καλή διάθεση από όλες τις πλευρές μπορούμε έως το πρωί να συμφωνήσουμε” ανέφερε κυβερνητική πηγή περιγράφοντας το ολονύχτιο “σκανάρισμα” του μνημονίου που ξεκίνησε περίπου τα μεσάνυχτα. Θα διατρέξουμε όλο το κείμενο εξαρχής, ανέφερε η ίδια πηγή, εξηγώντας ότι πλέον έχει ολοκληρωθεί διαπραγμάτευση σε όλο το εύρος της και επιχειρείται νέος τελικός γύρος.
Για τα “αγκάθια”, η ίδια πηγή επισήμανε ότι παραμένουν, τόσο στα κόκκινα δάνεια, όσο και στο ταμείο αποκρατικοποιήσεων αλλά και στην ενέργεια. Για το τελευταίο πεδίο διευκρίνισε ότι το θέμα δεν είναι η αγορά φυσικού αερίου αλλά η μικρή και η μεγάλη ΔΕΗ.
Επιστροφή σε ανάπτυξη το 2017
Η ίδια κυβερνητική πηγή επισήμανε ότι αναμένεται ύφεση 0,5% και το 2016, επιστροφή στην ανάπτυξη το β’ εξάμηνο του 2016 και επισήμως ανάπτυξη 2,3% το 2017 (για φέτος η ύφεση υπολογίζεται 2,1%-2,3%). Το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κυβέρνησης-Θεσμών, να φτάσει στο 0,5% το 2016 (από μηδενικό πλεόνασμα φέτος) και στο 1% το 2017.

Πρωτόγνωρος μαραθώνιος

Η διαπραγμάτευση ουσιαστικά βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί της Δευτέρας αλλά με διαλείμματα. Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε ΚΥΣΟΙΠ υπό τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ παράλληλα με την πολιτική διαπραγμάτευση των κ.κ. Τσακαλώτου, Σταθάκη και των Θεσμών λαμβάνουν χώρα και τεχνικές επαφές. Στον χώρο του ξενοδοχείου που γίνονται οι διαβουλεύσεις είχε σύντομη παρουσία και ο υπουργός Υγείας Κουρουπλής.
“Μέχρι αύριο πρέπει να έχουμε συμφωνήσει”, αλλά για κάθε ένα από τα ανοικτά μέτωπα πρέπει να γίνει trade-off”, ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος που μετέχει στις διαπραγματεύσεις αργά το απόγευμα της Δευτέρας.
Δηλώσεις Τσακαλώτου
Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, όπου συνεδρίασε το ΚΥΣΟΙΠ, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ερωτηθείς για το εάν θα έχουμε συμφωνία μέχρι αύριο το πρωί απάντησε ότι “δεν το ξέρω αν θα είναι μέχρι αύριο το πρωί αλλά το σύντομα είναι σύντομα”.
Όπως δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος, “νομίζω ότι συνεχίζουμε όπως αρχίσαμε. Είμαστε πιστοί στη συμφωνία των Βρυξελλών, που όπως ξέρετε μας κούρασε αρκετές ώρες. Από αυτή τη συμφωνία εμείς δεν πάμε πίσω. Συζητάμε με τους θεσμούς και η διαπραγμάτευση πάει αρκετά καλά. Όπως καταλαβαίνετε υπάρχουν ερωτήματα και  ζητήματα που θέλουν να συζητηθούν ξανά και ξανά. Αλλά νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει αισιοδοξία ότι σύντομα θα έχουμε συμφωνία”, είπε.
Ερωτηθείς αν η συμφωνία θα είναι ψηφισμένη στο τέλος της εβδομάδας, είπε “θα το δούμε και αυτό, και την διαδικασία, τώρα εγώ κοιτάζω άλλα πράγματα, η διαπραγμάτευση πως θα πάει μετά στην Βουλή και με ποια διαδικασία, θα το δούμε”.
Αναφορικά με τα δημοσιεύματα και τις δηλώσεις από την Γερμανία, ο κ. Τσακαλώτος είπε “εμείς έχουμε μια στοχοπροσήλωση που έλεγαν οι παλιοί αριστεροί για την συμφωνία και ελπίζουμε όλοι να συμμερίζονται αυτόν τον στόχο και να δουλεύουν όσο σκληρά δουλεύουμε εμείς”.
Ερωτηθείς για όσα λέγονται περί συμφωνίας-γέφυρας, είπε “ελπίζω όλοι να είναι εντός του πνεύματος που ήταν αυτή η συμφωνία (σ.σ των Βρυξελλών) και να δουλεύουν όσο σκληρά δουλεύουμε εμείς για να έχουμε αυτήν την συμφωνία”.
Και το δάνειο στο τραπέζι
Οι κυβερνητικές πηγές διευκρίνισαν ότι μαζί με το μνημόνιο και τα προαπαιτούμενα, οριστικοποιείται η δανειακή σύμβαση από τον ESM ύφους 50- 52 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα θα καλυφθούν από το ΔΝΤ, από ιδιωτικοποιήσεις και από τις αγορές.
Σε αυτό το πεδίο πολύ κρίσιμο θεωρείται το θέμα του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων και του τρόπου με τον οποίο θα διασφαλιστούν τα έσοδα ως μέρος του νέου δανείου…
ΠΗΓΗ: capital.gr