in

Διαπραγμάτευση όλη νύχτα δίχως συμφωνία – νέος γύρος για πλειστηριασμούς και κόκκινα δάνεια

Μετά από έναν ολονύκτιο μαραθώνιο που ξεπέρασε σε διάρκεια κάθε “ρεκόρ” –  ακόμη και των θερινών διαβουλεύσεων με τους δανειστές– η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα υπό τους κ.κ. Τσακαλώτο – Σταθάκη και οι επικεφαλής των θεσμών  διέκοψαν, δίχως συμφωνία,  έχοντας ορίσει έναν νέο  γύρο για σήμερα  στις 2μμ.
Οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν στις 5 το πρωί μετά από 17 ώρες και η ελληνική πλευρά έκανε λόγο για πρόοδο μεν, παραδεχόμενη ωστόσο ότι παραμένουν ανοικτά τα δύο κρίσιμα πεδία: των κόκκινων δανείων με μεγάλο “αγκάθι” την δυνατότητα πώλησης δανείων σε distress funds, αλλά και των πλειστηριασμών 1ης κατοικίας.
Έκλεισαν –είπαν τα στελέχη της ελληνικής πλευρά– μόνο τα θεσμικά θέματα σχετικά π.x με την διακυβέρνηση του ΤΧΣ.
Στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, όπως ειπώθηκε από την ελληνική αποστολή, υπήρξε συμφωνία για τον  τρόπο κάλυψης του 25%  των πιο φτωχών δανειοληπτών (με βάση την πρόταση των δανειστών για τα πολύ χαμηλά εισοδήματα).
Επιπλέον, υπήρξε και υπάρχει μεν συμφωνία και για το “χτίσιμο” της πρόσθετης κάλυψης έως το 58% που επιθυμεί η ελληνική πλευρά, αλλά αναζητείται ακόμη  η μέθοδος που να αποκλείει “κακοπληρωτές”.  Έτσι, η  αγωνία συνεχίζεται και σήμερα,  με το EWG να έχει ορισθεί  για την Τρίτη.
“Έχουμε κάνει πρόοδο, έχουν μείνει όμως θέματα ανοικτά” ανέφεραν κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις.
Ο βραδινός γύρος
Μετά από διακοπή 3,5 ωρών στις διαπραγματεύσεις οικονομικού επιτελείου – θεσμών για να υπάρξει “πολιτική εντολή” από τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, ο ολονύκτιος μαραθώνιος ξεκίνησε στις 10.30μμ την Κυριακή. Οι διαπραγματεύσεις είχαν  ξεκινήσει από τις  12 το μεσημέρι.
Αρμόδιες πηγές επισήμαιναν νωρίτερα ότι η διαφορά στο εισοδηματικό κριτήριο παραμένει μεγάλη με την θέση των θεσμών για τα όρια προστασίας να έχει ως κατώφλι εισοδήματα έως 21.000 ευρώ και την ελληνική πλευρά να επιμένει σε όριο 30.000- 31.000 ευρώ.
Επίσης, αρμόδια στελέχη επιβεβαίωναν ότι βασικό πρόβλημα στα κόκκινα δάνεια είναι το αίτημα των δανειστών για πώληση πακέτων δανείων σε fund από το πρώτο… ευρώ. Ζητούν μάλιστα να μεταβιβαστούν σε funds τα κόκκινα δάνεια και των φυσικών προσώπων. Η ελληνική πλευρά επιθυμεί να μπει ένα  όριο στο πρότυπο του Κυπριακού Μοντέλου (πχ 700.000 ευρώ ή 1 εκατ ευρώ δάνεια). Το ίδιο πακέτο φέρεται να περιλαμβάνει και τα κόκκινα καταναλωτικά δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες που δεν είναι συνδεδεμένες με υποθήκες.
Λεκτική στήριξη Eurogroup
Σημειώνεται πως για πρόοδο έκαναν λόγο πηγές εντός και εκτός Ελλάδας. To πρωί της Κυριακής υπήρξε  και  επίσημη αναφορά του προέδρου του Eurogroup, ο οποίος αναφέρθηκε μεν σε πρόοδο αλλά ανακοίνωσε και τη σύγκληση του EWG την Τρίτη, με στόχο την έγκριση την εκταμίευση της δόσης των 12 δισ. ευρώ. Ουσιαστικά “επανέφερε” την ημερομηνία σύγκλισης του EWG στον χρόνο που σύμφωνα με πληροφορίες είχε αρχικά προγραμματιστεί. Μόνο που στο μεσοδιάστημα η κυβέρνηση είχε επισήμως ανακοινώσει ότι θα γίνει την Κυριακή, σε μία προσπάθεια να στηρίξει όσο το δυνατό περισσότερο την “ομαλή” ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Άλλωστε το άνοιγμα των αγορών και η ανάγκη για μία θετική είδηση συμφωνίας ήταν ο λόγος του νέου ολονύκτιου Μαραθωνίου της Κυριακής.
Πλειστηριασμοί και ελληνικές διεκδικήσεις
Στους  πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας έγινε σαφές ότι  απαιτείται νομοθέτηση άμεσα. Η Ελλάδα διαπραγματεύεται πρόταση για 58-60% κάλυψη πρώτης κατοικίας, που θα καλύπτει εισοδήματα έως  30.000 – 31.000  ευρώ.
Ελληνικές πηγές από την ομάδα διαπραγμάτευσης αναφέρουν ότι η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς συνεχίζεται και καταβάλλεται κάθε προσπάθεια προκειμένου να υπάρξει σύντομα συμφωνία που θα αφορά το “νόμο Κατσέλη” και τα επιχειρηματικά δάνεια.
Επισημαίνουν ότι  κυβερνητικός στόχος αποτελεί η προστασία της λαϊκής κατοικίας, σε ποσοστό που θα φτάνει στο 60%,  αλλά και ότι “θα υπάρξουν γενικότερα δικλείδες ασφαλείας προκειμένου να προστατευθούν νοικοκυριά που ήταν συνεπή στις υποχρεώσεις τους, σε μεγάλο ποσοστό, και σήμερα δεν έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να εκπληρώνουν τις δόσεις τους”. “Θα πρέπει, βέβαια, να έχουν διάθεση συνεργασίας” επισημαίνουν.
Οι ίδιες ελληνικές πηγές επισημαίνουν ότι “προβλέπονται επίσης μέτρα και κριτήρια προκειμένου να μην προστατευτούν όσοι εκμεταλλεύονται τη συγκυρία και δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους”. Αναφέρουν επίσης ότι  θα μπει πλαφόν στον αριθμό των πλειστηριασμών που θα μπορεί να προχωρά η τράπεζα μέσα σε ένα χρόνο.
Επίσης επισημαίνουν ότι θα υπάρχουν κριτήρια που θα αφορούν την αντικειμενική αξία της κατοικίας, το ετήσιο εισόδημα, “ενώ δεν θα υπάρξει κανένα κριτήριο ένταξης στο “νόμο Κατσέλη” που θα αφορά τα συνολικά χρέη του δανειολήπτη”.
capital.gr