in

Χωρίς συμφωνία φεύγουν οι Θεσμοί

Με συγκλίσεις σε επιμέρους πεδία όπως το δημοσιονομικό “κενό” του 2018 και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός αλλά χωρίς συνολική συμφωνία, αφού εκκρεμούν τα μεγάλα μέτωπα των μέτρων του 2019-2020, των αντίμετρων, του εργασιακού αλλά και της αγοράς ενέργειας, ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-Θεσμών στην Αθήνα.

Οι Θεσμοί εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση στην οποία καταγράφεται η πρόοδος που σημειώθηκε ως προς τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις της περιόδου μετά τη λήξη του προγράμματος αλλά και τα επόμενα βήματα των διαπραγματεύσεων. Ουσιαστικά επιχειρείται ένα “ράλι” έως τη Δευτέρα, 20 Μαρτίου που συνεδριάζει το Eurogroup ώστε μέσω τηλεδιασκέψεων να σημειωθεί η μέγιστη δυνατή πρόοδος την ώρα που το ΔΝΤ διαμηνύει πως είναι ακόμη νωρίς να μιλάμε για συμφωνία.

Ο τελικός γύρος των διαπραγματεύσεων

Κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος διευκρίνισε πως η σημερινή ήταν η τελευταία συνάντηση (σ.σ. του γύρου των συνομιλιών που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα) και πως “σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στη διαμόρφωση ενός ισορροπημένου πακέτου μέτρων” για μετά το  πρόγραμμα, κυρίως στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων στο χρηματοπιστωτικό τομέα.

Το ίδιο στέλεχος σημείωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν τηλεδιασκέψεις σε τεχνικό επίπεδο και πιθανώς και με τα ανώτατα κλιμάκια των Θεσμών προκειμένου να υπάρξει ακόμη περισσότερη πρόοδος και αυτή να καταγραφεί στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπάρχει θέμα στο πεδίο της Ενέργειας (DG Comp) το οποίο, όμως, θεωρείται τεχνικό. Όσον αφορά το δημοσιονομικό κενό για το 2018, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και πως το ποσό που μένει να καλυφθεί είναι ασήμαντο. Επίσης, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως εξακολουθεί να υπάρχει διαφωνία στα μέτρα και τα αντίμετρα.

Παραμένουν οι διαφωνίες στα εργασιακά με το ΔΝΤ

Έτερο κυβερνητικό στέλεχος δήλωσε ότι παραμένουν οι διαφωνίες στα εργασιακά με το ΔΝΤ καθώς και στο χρόνο κατά τον οποίο θα εφαρμοστούν οι παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό.

Έκανε λόγο για σημαντική πρόοδο για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης σε αυτό το γύρο των διαπραγματεύσεων, η οποία θα καταγραφεί και από τους θεσμούς.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ελληνική πλευρά αντιμετωπίζει τις ιδεολογικές εμμονές του ΔΝΤ στα εργασιακά, ειδικά όσον αφορά τις ομαδικές απολύσεις και το locκ out. Tο Ταμείο επαναλαμβάνει τις πάγιες θέσεις του και δεν ασχολείται ούτε με την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου ούτε με τις ευρωπαϊκές πρακτικές. Αντίθετα, οι θέσεις της ελληνικής πλευράς είναι η μη αλλαγή του ορίου των ομαδικών απολύσεων και η διατήρηση του πλαισίου για την απεργία και το συνδικαλιστικό νόμο.

Σχετικά με το συνταξιοδοτικό, το υψηλόβαθμο στέλεχος σημείωσε ότι αυτό συζητιέται στο πλαίσιο του συνολικού πακέτου για μετά το τέλος του προγράμματος επιβαρυντικών και ελαφρυντικών μέτρων. “Η διαφωνία εστιάζεται στο χρόνο” είπε χαρακτηριστικά. Το ΔΝΤ ζητάει παρέμβαση στο συνταξιοδοτικό-ασφαλιστικό να γίνει εντός ενός έτους, ενώ η θέση της κυβέρνησης και που έχει αποτυπωθεί και στο Eurogroup και εφαρμόζεται και στις άλλες χώρες είναι ότι οι παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα πρέπει να πραγματοποιούνται σε βάθος ετών και όχι σε έναν χρόνο.

Οι Ευρωπαίοι έχουν μία θέση που αναγνωρίζουν τις ευρωπαϊκές καλές πρακτικές, αλλά αυτή τη στιγμή είναι περιορισμένοι, δεδομένης της μέχρι στιγμής συνεννόησης για παραμονή του ΔΝΤ στο τραπέζι, εξήγησε το στέλεχος.

Εκπρόσωπος ΕΚΤ: Στόχος να κλείσει γρήγορα η τεχνική συμφωνία

“Στόχος είναι να κλείσει γρήγορα η τεχνική συμφωνία σε επίπεδο κλιμακίων (Staff level Agreement)”,  ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ. Μετά τη λήξη του 4ου γύρου διαπραγμάτευσης  έκανε λόγο για σημαντική πρόοδο ειδικά στον τραπεζικό τομέα, αλλά και επιβεβαίωσε τις πληροφορίες πηγών του ΥΠΟΙΚ για νέο γύρο διαπραγματεύσεων την προσεχή εβδομάδα (εξ αποστάσεως λέει η ελληνική πλευρά) με το βλέμμα στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου.

Στην ανακοίνωση γίνεται σαφής διαχωρισμός μεταξύ των κλιμακίων της ΕΕ αλλά και της παρουσίας του ΔΝΤ που μετείχε, όπως αναφέρεται, για το δικό του πρόγραμμα. Παρεμφερή ανακοίνωση ετοιμάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, και η Κομισιόν.

Σημειώνεται ότι πηγές του ΥΠΟΙΚ νωρίτερα κατέγραφαν σύγκλιση στο τραπεζικό πεδίο (εξωδικαστικός συμβιβασμός) και στο δημοσιονομικό κενό του 32018 που όπως ελέχθη είναι πλέον πολύ μικρό, αλλά και παραδεχόταν την απόσταση που παραμένει στο εργασιακό, στην ενέργεια και -κυρίως στα μέτρα του 2019 – 2020.

Πλέον μένει να φανεί πως θα αποτιμηθεί η πρόοδος και στο EWG που συνεδριάζει σήμερα για να ακούσει και την ελληνική πλευρά και αυτή των θεσμών.

Αναλυτικά, ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι  “τα κλιμάκια της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ESM συμμετείχαν σε συζητήσεις πολιτικών με τις ελληνικές αρχές στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM. Το ΔΝΤ συμμετείχε στις συζητήσεις στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το δικό του πρόγραμμα. Σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στην κατεύθυνση ενός ισορροπημένου δημοσιονομικού πακέτου μέτρων για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος και μιας σειράς σημαντικών μεταρρυθμίσεων, ιδιαίτερα στο χρηματοπιστωτικό τομέα. Θα ακολουθήσουν νέες συναντήσεις την επόμενη εβδομάδα ενόψει του Eurogroup της 20ης Μαρτίου. Στόχος είναι να κλείσει γρήγορα μια τεχνική συμφωνία σε επίπεδο κλιμακίων (staff level agreement)”.

ΠΗΓΗ: capital.gr