in

Διαφωνούν κυβέρνηση και "θεσμοί" για τα "κόκκινα" δάνεια

Με κρίσιμο για την επίτευξη συμφωνίας το θέμα της διαχείρισης των “κόκκινων” δανείων από τις τράπεζες, συνεχίζεται ξανά στις 10 π.μ. η διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Στη χθεσινή 12ωρη διαπραγμάτευση, η κυβέρνηση επέμεινε στο να υπάρξει φορέας διαχείρισης των “κόκκινων” δανείων και οι δανειστές  να επιτραπεί η πώλησή τους, κάτι το οποίο απέκρουε ήδη προεκλογικά η κυβέρνηση.
Η τελευταία θα ήθελε να ακολουθηθεί το μοντέλο διαχείρισης προβληματικών δανείων που ακολουθήθηκε στην Ιρλανδία ή στην Ισπανία, ωστόσο ούτε τα χρονικά περιθώρια, ούτε οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών επιτρέπουν κάτι τέτοιο. Σημειώνεται ότι η δημιουργία μιας bad bank όπου οι ελληνικές τράπεζες θα μετέφεραν μεγάλο μέρος των προβληματικών τους δανείων, έχει απορριφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία θεωρεί πως έτσι τίθεται θέμα κρατικής ενίσχυσης. Επιπλέον, η δημιουργία  bad bank απαιτεί τουλάχιστον έξι μήνες και για να αποδώσει ως εγχείρημα θα πρέπει να λειτουργήσει πριν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, πράγμα αδύνατον.
Οι Ιρλανδοί για να αντιμετωπίσουν την κατάρρευση των τραπεζών τους είχαν χρηματοδοτήσει τη δημιουργία μίας bad bank, η οποία αγόρασε τα δάνεια που θα μπορούσαν να αναδιαρθρωθούν από τις τράπεζες που τέθηκαν σε εκκαθάριση ή αυτές που ανακεφαλαιοποιήθηκαν σε πολύ χαμηλές αποτιμήσεις από ιδιώτες. Η ΝΑΜΑ (National Asset Management Agency) λειτούργησε τον Δεκέμβριο του 2009, έχοντας υπό τη διαχείρισή της δάνεια ονομαστικής αξίας 74,2 δισ. ευρώ, τα οποία απέκτησε με discount 57% από τις τράπεζες. Πλήρωσε, δηλαδή, για να τα αποκτήσει 31,7 δισ. ευρώ, με τη ζημιά των 42,5 δισ. να επιβαρύνει τις τράπεζες που στην πλειονότητά τους είχαν ήδη τεθεί σε ειδική εκκαθάριση. Από το χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων που απέκτησε η NAMA τα 12 δισ. ευρώ αφορούσαν σε στεγαστικά δάνεια ή δάνεια που είχαν δοθεί σε εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων.
Στην Ισπανία, συστάθηκε στα τέλη του 2012 η Sareb, “κακή τράπεζα” για τη διαχείριση των τοξικών στοιχείων του ενεργητικού κυρίως τεσσάρων τραπεζών που εθνικοποιήθηκαν μετά την κρίση. Η Sareb εξαγόρασε τα στοιχεία αυτά με έκπτωση έως και 79% και στηρίχθηκε κεφαλαιακά από ισπανικές τράπεζες όπως η Santander και η Sadabell και ασφαλιστικούς οργανισμούς όπως η Mapfre και η Μutua Madrilena. Στα δύο χρόνια λειτουργίας της, η Sareb έχει αποφέρει κέρδη 9 δισ. ευρώ και έχει πουλήσει περίπου 25.000 ακίνητα.
Στον αντίποδα των “μοντέλων” αυτών βρίσκονται τα εξειδικευμένα funds στις αγορές προβληματικών δανείων, τα οποία αποτελούν και την διαδεδομένη πρακτική διαχείρισης “κόκκινων” δανείων.
Τα funds αποκομίζουν τεράστια κέρδη από τη διαχείριση των προβληματικών δανείων. Ενδεικτικά, η bad bank που συστάθηκε με συμμετοχή ξένων funds για τη διαχείριση των στεγαστικών της αμερικανικής Fannie Mae έχει ετήσια κέρδη 6 δισ. δολάρια. Αντιστοίχως, στελέχη ελληνικών τραπεζών αναφέρουν στο Capital.gr ότι αν ξένα funds αγόραζαν “κόκκινα” δάνεια, ύψους 30 δισ. ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες και κατάφερναν να εισπράξουν το 15% αυτών, θα μπορούσαν να βγάλουν κέρδη 4,5 δισ. ευρώ ετησίως.
Οι “γύπες” των διεθνών αγορών, πάντως, αποτελούν “κόκκινο πανί” για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία ήδη προεκλογικά είχε δηλώσει πως θα απαγορεύσει με νόμο τις πωλήσεις δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών σε ξένα funds.  Τις εξαγορές αυτές, υπό τις παρούσες συνθήκες, βλέπουν με σκεπτικισμό και οι τράπεζες, καθώς τα τιμήματα που θα τους προσφερθούν θα απέχουν σημαντικά από την ιδανικά επιθυμητή τιμή εξαγοράς στο 35% της αξίας των προβληματικών δανείων.
ΠΗΓΗ: capital.gr