in

Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι τιμές του ελαιολάδου

Η κατά ένα περίπου μήνα όψιμη ισπανική παραγωγή δίνει ανάσες στους Έλληνες παραγωγούς.

Η Ισπανία περιμένει μια μεγάλη παραγωγή, ίσως και να ξεπεράσει τους 1.550.000 τόνους, για τους οποίους είχαμε γράψει από τον Ιούλιο (πριν τέσσερις ολόκληρους μήνες). Κυρίως όμως περιμένει μια αρκετά καλή παραγωγή από άποψη ποιότητας, σε σύγκριση τουλάχιστον με την περσινή 2017/18.

Τα ισπανικά ελαιοτριβεία μπαίνουν στην παραγωγή με μικρή περίπου ενός μηνός καθυστέρηση, λόγω των βροχοπτώσεων που εμπόδιζαν τη συγκομιδή κι αυτό έχει μια σειρά από βραχυχρόνιες συνέπειες:

α) Οι ισπανικές τιμές των έξτρα παρθένων τσίμπησαν ανοδικά (Άλμα τιμών στην Ισπανία)

β) Οι Ιταλοί έμποροι βρίσκονται σε δίλημμα. Η Ιταλία έχει μια καταστροφική χρονιά , όπως το olivenews.gr έγραψε από τον Ιούλιο (βλέπε επιβεβαίωση Ιταλία: η χειρότερη εσοδεία του αιώνα).
Εφέτος δεν έχουν τη μεγάλη δεξαμενή της Τυνησίας (πέρυσι 280, φέτος 160 χιλ. τόνοι).

Η Ελλάδα έχει τα γνωστά ποσοτικά, με 190.000 ή και λιγότερους τόνους (180;), αλλά και ποιοτικά (δάκοι και γλοιοσπόρια) προβλήματα. Γιαυτό οι Ιταλοί κάνουν μικρές επιλεκτικές αγορές, π.χ. 3,30 – 3,35 αναχώρηση FOB από Κρήτη όταν βρουν κάποια καλά βυτία, ή ακόμη και με 4,0€, π.χ. στη Μεταμόρφωση Λακωνίας (τιμή παραγωγού και βυτίου, ποικιλία Κορωνέικη), ενώ η αθηνοελιά αντέχει στα 4,10€.

Μεγαλύτερη προσφορά, αλλά σε σαφώς χαμηλότερες τιμές, υπάρχει για λάδια με ποιοτικά ελαττώματα, είτε υψηλών οξυτήτων, είτε οργανοληπτικών, είτε και ερυθροδιόλης/ουβαόλης.

ΠΗΓΗ: olivenews.gr