in

Επίσκεψη του σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Αγίου Νικολάου σε παραδοσιακό οργανοποιείο

Την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου το παράρτημα ΣΔΕ Αγίου Νικολάου, στο πλαίσιο του μαθήματος project πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Καλλιτεχνικό Οργανοποιείο του κυρίου Γιώργου Παπαχατζάκη στην Νεάπολη Λασιθίου.
Ο κύριος Παπαχατζάκης μας ξενάγησε στους χώρους του Οργανοποιείου το οποίο και χρονολογείται από το 2004. Ο ίδιος, παλιός ξυλουργός που τον κέρδισε η παραδοσιακή Οργανοποιεία αφού έκανε σχετικές Σπουδές στη Σχολή της Καστοριάς ξεκίνησε ένα νέο επαγγελματικό ταξίδι γεμάτο μουσική.
Μας έδειξε όλα τα στάδια κατασκευής ενός έγχορδου παραδοσιακού μουσικού οργάνου καθώς επίσης μοιράστηκε μαζί μας τα «μυστικά» που κρύβει το κάθε είδος ξύλου για την καλύτερη κατασκευή ενός τέλειου μουσικού οργάνου. Τα ζωντανά ξύλα που μεταμορφώνονται σε μουσικά όργανα, αφήνοντας την χαρακτηριστική μυρωδιά τους να σε ταξιδεύει σε μέρη τροπικά από όπου έρχονται και εκείνα.

Μοιράστηκε την άποψη του για το πιο τέλειο μουσικό όργανο που για εκείνον είναι το Τσέλο και όχι το Βιολί που αποτελεί το «τέλειο» όργανο για πολλούς. Μας έμαθε την ιστορία που άλλαξε τη μουσική παράδοση ολόκληρης της Κρήτης και που έστεψε τη Λύρα στην πρώτη θέση, παίρνοντας τα πρωτεία από το θρυλικό Βιολί το οποίο και μεσουρανούσε στις επιλογές των Κρητικών Μουσικών μέχρι και το 1930.
Οι εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι του παραρτήματος ΣΔΕ Αγ. Νικολάου τον ευχαριστούν θερμά.
Ο υπεύθυνος παραρτήματος Αργυράκης Δημήτριος