in , ,

Ενας Κρητικός στους σπουδαιότερους επιστήμονες του κόσμου

Ένας κρητικός που φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του νησιού μας κι απέκτησε πτυχίο Βιολογίας βρίσκεται στη λίστα με τους σπουδαιότερους επιστήμονες του πλανήτη, που δημοσίευσε χθες η η εταιρεία Thomson Reuters. Η λίστα αριθμεί 3.200 επιστήμονες από όλο τον κόσμο που μέσω του έργου, των ερευνών και των δυνατοτήτων τους φαίνεται πως θα επηρεάσουν δραστικά την πορεία της επιστήμης και της ζωής μας τα επόμενα χρόνια. Στη λίστα περιλαμβάνονται 24 συνολικά Έλληνες και ανάμεσά τους ο κ. Μανώλης Δερμιτζάκης που είναι πλέον καθηγητής στη Γενεύη και η παλιά γνώριμη της Κρήτης από την εδώ θητεία της και την ενασχόλησή της με την Κρητική Διατροφή κ. Αντωνία Τριχοπούλου.
Ο Μανώλης Δερμιτζάκης είναι σήμερα καθηγητής στο Τμήμα Γενετικής Ιατρικής και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου της Γενεύης στην Ιατρική Σχολή.
Απέκτησε πτυχίο B.Sc. το 1995 και M.Sc. το 1997 στη Βιολογία από το Πανεπιστήμιο Κρήτης (Ελλάδα) (με τον καθηγητή Λευτέρη Ζούρου) και το διδακτορικό του το 2001 από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια στις ΗΠΑ (με τον καθηγητή Andrew Clark), μελετώντας την εξελικτική βιολογία και τη γενετική του πληθυσμού των ρυθμιστικών DNA σε θηλαστικά και Δροσόφυλα.
Μετα-διδακτορική εργασία του ήταν στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης στην Ιατρική Σχολή, εστιάζοντας σε συγκριτική ανάλυση του γονιδιώματος και του λειτουργικού χαρακτηρισμού των διατηρημένων μη γονιδιακών στοιχείων. Στο παρελθόν ήταν ανακριτής και ανώτερος ερευνητής στο Wellcome Trust Sanger Institute από τον Απρίλιο του 2004.
Η τρέχουσα έρευνά του εστιάζεται στη γενετική βάση της ρυθμιστικής διακύμανσης και διαφοροποίησης της έκφρασης των γονιδίων στο ανθρώπινο γονιδίωμα (βλέπετε επίσης http://www.sanger.ac. uk / humgen / genevar ), διαδικασίες που διέπουν την μη-κωδικοποίηση της εξέλιξης του DNA.
Έχει συγγράψει  περισσότερες  από 80 εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά όπως το Nature, Science και Nature Genetics. Οι εργασίες του έχουν προσελκύσει πάνω από 8500 αναφορές. Η έρευνά του υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Louis-Jeantet, το Wellcome Trust, το Ελβετικό Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το NIH.
Έχει προσκληθεί να δώσει κεντρικές ομιλίες στην πιο αριστοκρατική γενετική συνάντηση στον κόσμο και είναι ο διοργανωτής των πολλαπλών μαθημάτων κατάρτισης, συμπεριλαμβανομένης της πορείας Wellcome Trust HapMap και διοργανωτής του Leena Peltonen στηνΣχολή Ανθρωπιστικών Γονιδιωματικής.
Έχει υπηρετήσει ως αναλυτής στην πιλοτική φάση του ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ (Εγκυκλοπαίδεια του DNA Elements) της κοινοπραξίας και μέλος της ομάδας ανάλυσης του Mouse Genome Sequencing. Είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάλυση της επέκτασης του (έργο aka HapMap3) HapMap και είναι μέλος της ερευνητικής ομάδας του έργου 1000 γονιδιώματα.
Υπηρετεί σήμερα στο Διοικητικό Συμβούλιο της Αναθεωρητικής των Συντακτών της Επιστήμης, και είναι ανώτερος συντάκτης στο PLoS Genetics.
ΠΗΓΗ: ekriti.gr