in , , ,

Εθελοντισμός, ένα χόμπι για κάθε ηλικία!

Ο εθελοντισμός είναι υπηρεσίες που προσφέρει κάποιος, ανιδιοτελώς  για ένα σκοπό. Ο εθελοντισμός ενδυναμώνει την κοινωνική αλληλεγγύη και δίνει ένα διαφορετικό νόημα στη ζωή μας. Είναι επιλογή ζωής και υιοθέτηση αξιών . Ξεκινάει από την ψυχή του καθενός και γίνεται πράξη.
Στις δύσκολες μέρες όμως που ζούμε, δυστυχώς έχει παραμεριστεί. Κάθε άνθρωπος αντιμετωπίζει στην καθημερινότητα του χιλιάδες προβλήματα και κάθε άλλο παρά του περνάει από το μυαλό να γίνει εθελοντής. Όμως με τον εθελοντισμό δίνει, αλλά  παίρνει και ο ίδιος πολλά περισσότερα. Αξιοποιεί δημιουργικά, έστω και αυτόν τον λίγο ελεύθερο χρόνο που διαθέτει,  παίρνοντας ηθική και συναισθηματική ικανοποίηση . Γνωρίζει νέους ανθρώπους και ανταλλάσσει εμπειρίες και γνώσεις. Μπαίνει στη θέση των ανθρώπων που βοηθάει και βλέπει με διαφορετικό μάτι τη ζωή του.
Ο εθελοντισμός μπορεί να αφορά : οικονομική βοήθεια, συμμετοχή σε δράσεις για τον πολιτισμό, το περιβάλλον, τις κοινωνικές υπηρεσίες.   Υπάρχουν εθελοντικές οργανώσεις, σωματεία, σύλλογοι στα οποία ο καθένας μπορεί να συμμετέχει και να αφιερώσει έστω και λίγο από το χρόνο του. Με την ηλεκτρονική ενημέρωση που όλοι έχουμε στα σπίτια μας, είναι εύκολο να μάθουμε πληροφορίες για τον τομέα στον οποίο ο καθένας μας θα ήθελε να προσφέρει.
Βέβαια ο εθελοντισμός δεν πρέπει να φτάνει στα όρια της εκμετάλλευσης (αυτό το καθορίζουμε εμείς) και ούτε να αντικαθιστά το κράτος. Το κράτος σίγουρα έχει αδυναμίες και ο εθελοντισμός βοηθάει, αλλά σε καμία περίπτωση δεν το αντικαθιστά. Ο εθελοντής καλύπτει τομείς στους οποίους δεν υπάρχουν διορισμένα άτομα από το κράτος, ούτε οργανικές θέσεις από φορείς και οργανισμούς. Τις περισσότερες φορές συνεργάζεται με έναν εξειδικευμένο επαγγελματία που τον καθοδηγεί για το συγκεκριμένο έργο του.
Στην πόλη μας υπάρχουν κάποιες εθελοντικές οργανώσεις που θα μπορούσαμε να προσφέρουμε όλοι  λίγο από το χρόνο μας. Ας αξιοποιήσουμε τις γνώσεις μας και τις δεξιότητες που έχει ο καθένας από εμάς. Ας δώσουμε απλόχερα την αγάπη μας στο συνάνθρωπο μας.  Και ας γίνουμε  φωτεινό παράδειγμα στα παιδιά μας.
Η κοινή γνώμη αναγνωρίζει στους εθελοντές, όχι μόνο ένα χαμηλό προφίλ ηρωισμού αλλά και το δικό της το συμφέρον για το μέλλον, και την ποιότητα της ζωής.