in ,

Αναμνήσεις συντοπίτη μας για τον Γενικό Γρμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με την είδηση του θανάτου του

Με την ευκαιρία της είδησης του θανάτου του πρώην γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ζητήσαμε από τον αναγνώστη και φίλο μας Στέλιο Αδαμάκη -συντοπίτη μας και γνωστό για τις πολιτιστικές του ιδέες και πρωτοβουλίες- να μας πει αν είχε εργαστεί κάποτε γι αυτόν και αν διατηρούσε κάποια σχετική ανάμνηση.

Πρόθυμα μας διηγήθηκε ένα χαρακτηριστικό περιστατικό που έζησε μαζί του. Που μας επιβεβαιώνει ότι πέρα από τις όποιες προσωπικές ικανότητες και αρετές ενός προσώπου, ενός προέδρου, και τις ενδεχόμενα καλές προθέσεις ενός διεθνούς οργανισμού (και μας συμπλήρωσε ο φίλος μας χαμογελώντας με σημασία, ότι είναι αυτό που συμβαίνει σε μικρογραφία και εδώ, στον Άγιο Νικόλαο), τα οργανωμένα συμφέροντα και οι “απαραίτητες” ισορροπίες δυνάμεων, συχνά δεν επιτρέπουν τη λήψη μιας σωστής απόφασης και στη συνέχεια τις αναγκαίες ενέργειες για το θρίαμβο του δικαίου ή έστω, την προώθηση του σωστού.
Μας μίλησε ο Σ.Α για μια συνέντευξη τύπου που πριν μερικά χρόνια έδωσε ο Κόφι Ανάν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες και όπου ερωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για δύο φλέγοντα, ανάμεσα σε άλλα, ζητήματα.
Ο κ. Αδαμάκης βρισκόταν εκεί ως επίσημος μεταφραστής και μετέφερε επί τόπου, για τους έλληνες παριστάμενους, τις ερωτήσεις και κυρίως τις απαντήσεις από το Γενικό Γραμματέα. Άρα τα θυμάται από “πρώτο χέρι”.
Στην ερώτηση “τι έχετε να μας πείτε για το Παλαιστινιακό”, ιδού η απάντηση:
“Πρόκειται για ένα σοβαρότατο ζήτημα, που απασχολεί τη διεθνή κοινότητα. Πιστεύουμε ότι αν οι δύο πλευρές δείξουν κατανόηση και πνεύμα συνεργασίας, το πρόβλημα θα λυθεί σύντομα”.
Και στο ερώτημα “τι μπορείτε να μας πείτε για το Κυπριακό”, ιδού η απάντηση, είκοσι χρόνια πριν:
“Θεωρούμε ότι αποτελεί ένα ακανθώδες πρόβλημα που σίγουρα μας απασχολεί. Αισιοδοξούμε, πεπεισμένοι, ότι αν οι δύο πλευρές δείξουν κατανόηση και πνεύμα συνεργασίας, το πρόβλημα θα λυθεί σύντομα”!
Η αυτή απάντηση, με καρμπόν, χρησιμοποιώντας την ίδια ξύλινη γλώσσα…
Με την ευκαιρία, να σας πούμε ότι απολαύσαμε πάμπολλα “ιστορικά ανέκδοτα” από το φίλο μας Σ.Αδαμάκη ο οποίος, εργαζόμενος για δεκαετίες σε διεθνή πολιτικό χώρο και μερικές φορές και για τους Φρανσουά Μιτεράν, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Βίλι Μπραντ και Χέλμουτ Κολ, Γιασέρ Αραφάτ, Α.Παπανδρέου και Κ.Καραμανλή, Λεωνίδα Κύρκο και δεκάδες άλλους, μας τα εμπιστεύθηκε, τρομερά ενδιαφέροντα, με τη γνωστή γλαφυρή του διήγηση. Ελπίζουμε μια μέρα, σε μια άλλη ευκαιρία, να τα μεταφέρουμε και σε εσάς, αγαπητοί αναγνώστες.