in , ,

Οι παχουλές Κινέζες, το σχέδιο ΑΡΤΙΣ και οι περαστικοί στην Κιτροπλατεία

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ.
Του Στέλιου Αδαμάκη.
Πρόσφατα διαβάσαμε την είδηση για μία όμορφη έκθεση που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη και που απολαμβάνουν οι κάτοικοί της.
Κοιτάξτε το περιεχόμενό της και φαντασθείτε κάτι ανάλογο σαν δυνατότητα στο Δήμο Αγίου Νικολάου,
όπως έχει προταθεί με συγκεκριμένη μελέτη.
Ακόμη και το καταχείμωνο με ερημιά, να αποτελέσει σημείο επίσκεψης, συγκέντρωσης ή περιπάτου, πολιτιστικού και καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος συνάμα.
Ιδού:
Θεσσαλονίκη: Αυτές είναι οι παχουλές γυναίκες που μαγνητίζουν τα βλέμματα μικρών και μεγάλων.

Θεσσαλονίκη: Αυτές είναι οι παχουλές γυναίκες που μαγνητίζουν τα βλέμματα μικρών και μεγάλων [pics]Οι φωτογραφίες από τη Θεσσαλονίκη κάνουν το γύρο του διαδικτύου. Οι εικόνες που προκαλούν συζητήσεις…Τις εντυπώσεις και τα φλας κατοίκων και επισκεπτών, έχουν κλέψει τις τελευταίες ώρες τα γλυπτά με τις παχουλές γυναίκες, που στήθηκαν στο πλακόστρωτο της Νέας Παραλίας και στην προβλήτα Α’ του λιμανιού Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για δεκαπέντε έργα του διεθνούς φήμης Κινέζου καλλιτέχνη Xu Hongfei, ο οποίος συνηθίζει να απεικονίζει παχουλές γυναίκες στα έργα του, καθώς όπως τονίζει οι γυναίκες αυτές αγαπούν τη ζωή, την οικογένειά τους, τη μουσική και το γέλιο.

Τα γλυπτά, που θα κοσμούν έως τις 24 Δεκεμβρίου την πόλη της Θεσσαλονίκης, έχουν μαγνητίσει τα βλέμματα μικρών και μεγάλων, που κινούνται είτε στην περιοχή του Βασιλικού Θεάτρου είτε στον χώρο του λιμανιού.

Η τοποθέτηση των γλυπτών, με θέα το γαλάζιο του Θερμαϊκού Κόλπου και τις κορυφές του μυθικού βουνού του Ολύμπου, έγινε στο πλαίσιο υπαίθριας έκθεσης με τίτλο “Συναντώντας την παχουλή Αφροδίτη”, που διοργανώνει η Ενωση Κινέζων Ελλάδας, υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης.

© 2018 newsit.gr

Παρατηρούμε πόσο με τα γλυπτά που εκτίθενται, “ανεβαίνει” αισθητικά ένας τόπος και βέβαια και σαν όνομα, φήμη, έλξη.
Ο Κινέζος καλλιτέχνης τους, δηλώνει με υπερηφάνεια πως “προβάλλει τον κινέζικο πολιτισμό και την παράδοση της πατρίδος του”.
Θα υπενθυμισουμε ότι το σχέδιό μας ΑΡΤΙΣ, γι αυτό ακριβώς παροτρύνει και αυτό προτείνει, μέσω εξιστόρησης με εκφραστικά γλυπτά να προβάλουμε τον πολιτισμό και την παράδοση του τόπου ΜΑΣ, με κάτι ευρύτερο και αξιολογώτερο: τους μύθους και την ιστορία του ΜΕΡΑΜΠΕΛΟΥ, ακόμη υψηλότερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος από τις αξιαγάπητες τροφαντές κινέζες.
Σε συνάντησή μας με τον υποψήφιο δήμαρχο κ. Κοκκίνη, του γνωστοποιήσαμε το ΑΡΤΙΣ.
Μας φάνηκε άνθρωπος με ευρεία αντίληψη και προωθημένη αισθητική και στη συνομιλία μαζί του, δήλωσε διατεθειμένος να εξετάσει και αν αποδειχθεί εφικτό, να προωθήσει το σχέδιο ΑΡΤΙΣ, το οποίο θεωρεί ενδιαφέρον για την ανάπτυξη διότι θα προβάλει μόνιμα την ιστορία μας και τη μυθολογία μας, μέσω της Τέχνης.
Επιτέλους ένα σημαντικό βήμα για τον τόπο, που εμπνευσμένα ΙΣΩΣ πραγματοποιηθεί, από μία νέα Δημοτική Αρχή.
Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την ανοιχτή αντίληψη του υποψήφιου κ. Κοκκίνη (ευχόμαστε και ελπίζουμε να αποδειχθεί και γενικά και πολύπλευρα αποτελεσματικός) ο οποίος εκφράζεται επί του συγκεκριμένου σχεδίου με ρεαλιστική αντιμετώπιση, διαφορετική από εκείνη του άλλου υποψήφιου που ήδη δύο φορές είχαμε επισκεφθεί παλαιότερα και ο οποίος το είχε απορρίψει μετά βδελυγμίας και ειρωνικά, παρόλη την τότε ευρωπαϊκή και ελληνική του υποδοχή κι αποδοχή από γνωστούς φορείς και προσωπικότητες.
Και ο οποίος “άλλος” μας αντιπροτείνει, διαβάσαμε, στην Κιτροπλατεία καθήμενοι να μας προσφέρεται το θέαμα γέφυρας όπου ρομαντικά θα θαυμάζουμε τα οχήματα να περνούν, συνοδεία υπέροχων αναθυμιάσεων και μελωδικού θορύβου.
Προβλέπουμε μαζικές απογειώσεις από αεροδρόμια της Ευρώπης και ουχί μόνο, με σκοπό να θαυμάσουν τη γέφυρά μας, κυρίως αν περάσει τροπολογία όπου να προβλέπονται και κρεμαστοί κήποι πάνω της.
Τρέμε Αντρέ Λενότρ (αρχιτέκτονας εξωτερικού χώρου, του Λουδοβίκου 14ου, με έργο στους κήπους των Βερσαλλιών).
Φιλικά και με εκτίμηση,
Στέλιος Αδαμάκης