in

Το ΣΔΕ Αγίου Νικολάου πάει …ψάρεμα

Τη φετινή σχολική χρονιά το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας της Ιεράπετρας-Παράρτημα του Αγίου Νικολάου στο πλαίσιο του μαθήματος του Project, το οποίο διεξάγεται με όλους τους μαθητές και την πλειοψηφία των καθηγητών, θα καταπιαστεί με το θέμα «Ανακαλύπτουμε τον Tόπο μας μέσω Παραδοσιακών Προϊόντων, Τοπικών Επιχειρήσεων και Σημείων Ενδιαφέροντος». 

Έτσι, στη πρώτη μας εκπαιδευτική συνάντηση τη Παρασκευή 21 Ιανουαρίου, τηρώντας όλα τα απαιτούμενα μέτρα κατά του κορωνοϊού, προσκλήθηκαν δύο επαγγελματίες ψαράδες από την Ελούντα με πολυετή εμπειρία στο χώρο της αλιείας. Ο κύριος Εγγλεζάκης Αντώνιος, ο οποίος είναι Αντιπρόεδρος των ψαράδων του νομού Λασιθίου για το δήμο του Αγίου Νικολάου και ο κύριος Υγειονομάκης Γεώργιος, ο οποίος είναι Γραμματέας, μας έδωσαν  την ευκαιρία να γνωρίσουμε και να εμβαθύνουμε σε πολλά θέματα γύρω από την «Τέχνη» της Αλιείας.

Ο κύριος Εγγλεζάκης, ο οποίος ήταν και ο βασικός ομιλητής της συνάντησης, εργάζεται ως ψαράς από 15 χρονών, όπου μυήθηκε στο επάγγελμα του ψαρά δίπλα στον πατέρα του. Την εποχή της Χούντας, κάτω από αντίξοες συνθήκες, κατάφερε να τελειώσει το Γυμνάσιο και να αποφοιτήσει και από τη σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων, ενώ παράλληλα εργαζόταν δίπλα στον πατέρα του.

Κατ’ αρχάς, η συζήτηση κινήθηκε γύρω από την εξέλιξη του επαγγέλματος του ψαρά από το παρελθόν μέχρι και σήμερα. Πιο συγκεκριμένα, μιλήσαμε για τους τρόπους ψαρέματος που υπάρχουν (δίχτυα, παραγάδι), τα εργαλεία και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιούνται και πώς αυτά εξελίχθηκαν κατά τη διάρκεια των ετών με την πρόοδο και την ανάπτυξη της τεχνολογίας. Στη συνέχεια, συζητήθηκαν διάφορα θέματα που αναδύθηκαν με βάση τις ερωτήσεις που τέθηκαν από τους εκπαιδευόμενους. Αρχικά, για το πώς διαμορφώνονται οι τιμές των ψαριών στις μέρες μας, που όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά από το κ. Εγγλεζάκη «τα ψάρια είναι σαν το χρηματιστήριο», δηλαδή η τιμή τους διαμορφώνεται κυρίως από τη ζήτηση τους. Έπειτα, μιλήσαμε για τους «εχθρούς» που καλούνται να αντιμετωπίσουν κατά τη διαδικασία του ψαρέματος όπως τα δελφίνια, τις φώκιες και τα λαγόψαρα και τέλος για τα είδη των ψαριών και των υπολοίπων θαλάσσιων οργανισμών που υπάρχουν στην περιοχή και ειδικότερα για το πώς μπορεί κάποιος να τα ξεχωρίσει, τη ζήτηση που έχουν και τα έσοδα που αποφέρουν σε έναν επαγγελματία ψαρά ανάλογα τη ζήτηση και το είδος τους.

Επίσης, αρκετή ώρα της συζήτησης αφιερώθηκε σε ζωτικά θέματα που αφορούν το επάγγελμα του ψαρά. Ασχοληθήκαμε με τη βιωσιμότητα του επαγγέλματος σχετικά με την αναλογία ανάμεσα στα έσοδα και στα έξοδα, όπου τα έξοδα που προκύπτουν σύμφωνα με τους καλεσμένους μας, πολλές φορές ξεπερνούν τα κέρδη τους. Μας πληροφόρησαν για την αντιμετώπιση του κράτους απέναντι στους επαγγελματίες ψαράδες όπου διαπιστώθηκε η έλλειψη κρατικής μέριμνας και η σχετική παραμέληση του επαγγέλματος. Επιπρόσθετα, συζητήσαμε για το εργασιακό καθεστώς που υπάγονται οι επαγγελματίες της αλιείας και ο τρόπος που μπορεί κάποιος να αποκτήσει άδεια εφόσον θελήσει να ασχοληθεί επαγγελματικά με την αλιεία. Τέλος, οι καλεσμένοι μας διηγήθηκαν ενδιαφέρουσες προσωπικές ιστορίες και εμπειρίες που έχουν βιώσει κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής τους πορείας, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον μας.

Συνοψίζοντας, ο κ. Εγγλεζάκης και ο κ. Υγειονομάκης μας ενημέρωσαν επαρκώς για πολλές και διαφορετικές πτυχές του επαγγέλματος, μεταδίδοντας μας την αγάπη και την αφοσίωση τους στο επάγγελμά τους, που όπως επισήμαναν δεν είναι απλά ένα επάγγελμα, αλλά είναι ένα πάθος και μία τρέλα, που παρόλο τις συνεχείς δυσκολίες και τις αντίξοες συνθήκες που βιώνουν δεν σκέφτηκαν ποτέ, ούτε λεπτό να το εγκαταλείψουν.

Οι εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι του παραρτήματος ΣΔΕ Αγίου Νικολάου ευχαριστούν θερμά τον κύριο Εγγλεζάκη και τον κύριο Υγειονομάκη για αυτή την ευχάριστη εμπειρία.

Ο Υπεύθυνος Παραρτήματος, Αργυράκης Δημήτριος,

Η Εκπαιδεύτρια της Ελληνικής Γλώσσας

του Παραρτήματος,  Ψαρουδάκη Ιωάννα