in

Σε οργανωμένο ελαιοτριβείο οι εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ Αγ. Νικολάου

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΣΔΕ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΟ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ ΒΑΣΙΛΑΚΗ

Μετά από 26 ολόκληρους μήνες(εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού) και πιο συγκεκριμένα την Παρασκευή 15 Απριλίου, καθηγητές και εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ-Ππαραρτήματος Αγίου Νικολάου πραγματοποίησαν εξωτερική εκπαιδευτική επίσκεψη.

Έτσι στα πλαίσια του μαθήματος του Project με το θέμα «Ανακαλύπτουμε τον Τόπο μας μέσω Παραδοσιακών Προϊόντων, Τοπικών Επιχειρήσεων και Σημείων Ενδιαφέροντος» και τηρώντας όλα τα απαιτούμενα μέτρα, έγινε επίσκεψη στο ελαιοτριβείο της οικογενείας Βασιλάκη στην πόλη της Νεάπολης.

Το ελαιοτριβείο της οικογένειας Βασιλάκη δραστηριοποιείται στην παραγωγή του λαδιού από το 1865 κατέχοντας από τα πρώτα χειροκίνητα μηχανήματα στην περιοχή της Πλάκας.

Εκεί, μας υποδέχτηκε ο κύριος Στάμος Χρήστος, ο υπεύθυνος επισκεπτών όπου και μας ξενάγησε στις εγκαταστάσεις του ελαιοτριβείου, εξηγώντας μας αναλυτικά για όλα τα στάδια παραγωγής του λαδιού.

Αρχικά, ξεναγηθήκαμε στον εξωτερικό χώρο του ελαιοτριβείου όπου είχαμε την ευκαιρία να δούμε τα μηχανήματα που χρησιμοποιούσαν τα παλιά χρόνια.

Ο κύριος Στάμος μας περιέγραψε λεπτομερώς τη παλιά διαδικασία για τη παραγωγή του λαδιού, δείχνοντας μας τα μηχανήματα που χρησιμοποιούσαν όπως τη χειροκίνητη φάμπρικα, την πρέσα και το φίλτρο για το διαχωρισμό του λαδιού από το νερό, το οποίο κατασκευαζόταν από τρίχωμα κατσίκας.

Είναι πολύ ενδιαφέρον να αναφερθεί πως τότε παρήγαγαν 450 κιλά λάδι σε 10-12 ώρες ενώ τη σημερινή εποχή έχουν τη δυνατότητα να παράγουν 3,5 τόνους λάδι σε μία ώρα.

Στην πόλη της Νεάπολης η ποικιλία ελιών που δεσπόζει είναι η κορωνέικη, όπου ένα δέντρο παράγει 40-50 κιλά ελιές και αντίστοιχα 4 κιλά ελιές παράγουν 1 λίτρο λάδι. Έπειτα μεταφερθήκαμε στον εσωτερικό χώρο του ελαιοτριβείου, όπου είχαμε τη δυνατότητα να δούμε όλες τις σύγχρονες εγκαταστάσεις του ελαιοτριβείου.

Ο κύριος Στάμος μας εξήγησε αναλυτικά τα σημερινά στάδια παραγωγής του λαδιού.

Η διαδικασία έχει ως εξής: αρχικά οι ελιές τοποθετούνται στο αποφυλλωτήριο, όπου πραγματοποιείται ο διαχωρισμός από τα φύλλα και τα κλαδιά, τα οποία έπειτα με τη μέθοδο της κομποστοποίησης μετατρέπονται σε λίπασμα. Στη συνέχεια οι ελιές καθαρίζονται με νερό, ζυγίζονται και τοποθετούνται στο σπαστήρα, όπου γίνονται πάστα.

Έπειτα η πάστα τοποθετείται στους μαλακτήρες όπου μένει για 35 λεπτά με σκοπό να μαλακώσει και να είναι διαχειρίσιμη. Μετά σειρά έχει η πρέσα και η διαδικασία της φυγοκέντρησης, όπου γίνεται η αφαίρεση οποιοδήποτε στερεού στοιχείου.

Το τελευταίο στάδιο περιλαμβάνει το διαχωρισμό του νερού από το λάδι και τη μέτρηση οξύτητας του λαδιού, ώστε να τοποθετηθεί στις κατάλληλες δεξαμενές.

Τέλος, μεταφερθήκαμε στο υπόγειο του ελαιοτριβείου όπου είναι τοποθετημένες οι δεξαμενές αποθήκευσης του λαδιού. Εκεί, ο κύριος Στάμος μας ανέλυσε τη σωστή αποθήκευση του λαδιού ώστε να παραμένει υψηλής ποιότητας.

Έτσι, ο χώρος πρέπει να έχει θερμοκρασία 15-25 βαθμούς κελσίου, να μην υπάρχει φως και τέλος πρέπει να γίνεται η αφαίρεση του οξυγόνου μέσα από τις δεξαμενές του λαδιού, το οποίο είναι και ο μεγαλύτερος εχθρός του. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση του αζώτου όπου αποβάλλει το οξυγόνο από τις δεξαμενές. Το λάδι φυλάσσεται το πολύ για 18 μήνες, διότι έπειτα αρχίζει να χάνει την ποιότητα του.

Σύμφωνα με τον κύριο Στάμου ένα καλό λάδι πρέπει να είναι φρέσκο, να έχει μία πικράδα και ένα φρουτώδες και πιπεράτο άρωμα.

Συνοψίζοντας, το ελαιοτριβείο Βασιλάκη παράγει τέσσερα διαφορετικά λάδια, τρία συμβατικά και ένα βιολογικό, και ένα είδος βρώσιμης ελιάς τη λεγόμενη μουρατοελιά. Πραγματοποιεί εξαγωγές σε 28 χώρες, με πρώτες τη Γερμανία, τη Ρωσία και την Αυστραλία και κατέχει πέντε διαφορετικές πιστοποιήσεις για την παραγωγή λαδιού.

Τέλος, το ελαιοτριβείο Βασιλάκη συνεργάζεται με 4.000 παραγωγούς από την περιοχή του Μεραμβέλλου έχοντας συνεχώς ανοδική πορεία.

Οι εκπαιδευτές και οι εκπαιδευόμενοι του παραρτήματος ΣΔΕ Αγίου Νικολάου ευχαριστούν θερμά το κ. Στάμο για αυτή την υπέροχη περιήγηση στο Ελαιοτριβείο της οικογένειας Βασιλάκη.Ο Υπεύθυνος Παραρτήματος, Αργυράκης Δημήτριος,

Η Εκπαιδεύτρια της Ελληνικής Γλώσσαςτου Παραρτήματος, Ψαρουδάκη Ιωάννα