in

Tο παράρτημα ΣΔΕ Αγίου Νικολάου ανακαλύπτει τον μαγικό κόσμο των μελισσών.

ΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΣΔΕ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ

Την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου του 2022, στη δεύτερη εκπαιδευτική μας συνάντηση, στο πλαίσιο του μαθήματος του Projectμε το θέμα «Ανακαλύπτουμε τον Tόπο μας μέσω Παραδοσιακών Προϊόντων, Τοπικών Επιχειρήσεων και Σημείων Ενδιαφέροντος», το παράρτημα ΣΔΕ Αγίου Νικολάου υποδέχτηκε στις εγκαταστάσεις του, τηρώντας όλα τα απαιτούμενα μέτρα κατά του κορωνοϊού, τον κύριο Καμαράτο Μάνο. Ο κύριος Καμαράτος έχει ως κύριο επάγγελμα τη μελισσοκομία και αποτελεί τέταρτη γενιά μελισσοκόμου. Έχει στην κατοχή του γύρω στις 1.300 κυψέλες με μέλισσες καθώς και το δικό του εργαστήριο μελισσοκομίας. Η συζήτηση μας ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα και είχαμε την ευκαιρία εκπαιδευόμενοι και εκπαιδευτές να μάθουμε πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα γύρω από το θαυμαστό κόσμο των μελισσών.

Καταρχάς, μας δόθηκε η ευκαιρία να δούμε από κοντά όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται ένας μελισσοκόμος όπως το μουργιόνι (προστατευτικό των μελισσοκόμων), το καπνιστήρι, το ξέστρο (για το διαχωρισμό των πλαισίων της κυψέλης), τη βούρτσα και τέλος μια διαμορφωμένη κυψέλη στο τελικό της στάδιο, έτσι όπως χρησιμοποιείται για την παραγωγή του μελιού. Στη συνέχεια, η συζήτηση κινήθηκε γύρω από τη περιγραφή της διαδικασίας που απαιτείται για τη φροντίδα και τη συντήρηση των κυψελών (τροφή, καθαρισμός, τρόπος κατασκευής και συντήρησης). Όπως φάνηκε, είναι μία απαιτητική διαδικασία που προϋποθέτει συνεχή εργασία και πολύ χρόνο σε εβδομαδιαία βάση.

Έπειτα, ο καλεσμένος μας εμβάθυνε στον τρόπο διαβίωσης και αναπαραγωγής των μελισσών, στον τρόπο με τον οποίο «εργάζονται» για την παραγωγή του μελιού και στο πως οι μέλισσεςαναπτύσσουν ένα ολόκληρο είδος «πολιτισμού» μέσα στην κυψέλη τους, ακολουθώντας συγκεκριμένες ιεροτελεστίες. Όπως πληροφορηθήκαμε, ο κύριος στόχος ενός μελισσοκόμου, που θεωρείται επιτυχημένος, είναι να γεννιούνται όλο και περισσότερες μέλισσες.

Ένα άλλο βασικό σημείο της συζήτησης που είχε έντονο ενδιαφέρον είναι ο τρόπος που δραστηριοποιούνται οι μελισσοκόμοι στην Κρήτη. Αναλυτικότερα, ακολουθούν τη λεγόμενη «Νομαδική Μελισσοκομία». Πιο συγκεκριμένα, ένας μελισσοκόμος φροντίζει να μετακινεί τις κυψέλες του κάθε ένα μήνα περίπου με πορεία ανοδική από τη θάλασσα προς το βουνό ακολουθώντας την ανθοφορία της περιοχής. Έτσι με αυτό τον τρόπο οι μέλισσεςενισχύονται στο έργο τους που είναι και η μέγιστη παραγωγή του μελιού.

Ακόμη, ενημερωθήκαμε για τις φυλές των μελισσών που υπήρχαν στην Ελλάδα, την Κρητική, της Χαλκιδικής και την Κεκρόπια που είναι η αρχαιότερη στη χώρα μας και απαντάται κυρίως στην Πελοπόννησο και την Στερεά Ελλάδα. Τη δεκαετία του 80’ η Κρητική φυλή δυστυχώςεξαλείφτηκε από ασθένεια. Παράλληλα μας μίλησε και για τα είδη του μελιού που συλλέγονται τα οποία είναι το νέκταρ (το λεγόμενο ανθόμελο) και το μελίτωμα (το μέλι από πεύκο). Μας έγινε η πλήρης περιγραφή της διαδικασίας συλλογής του μελιού που πραγματοποιείται από τα τέλη Ιουλίου ως τα μέσα Αυγούστου κάθε χρόνο και ταυτόχρονα μάθαμε για τους φυσικούς εχθρούς των μελισσών που είναι η έντονη ζέστη, οι καύσωνες, η υγρασία, και οι παρασιτικοί οργανισμοί. Επιπρόσθετα, μας ανέφερε τους βιολογικούς τρόπους αντιμετώπισης τους από τους μελισσοκόμους. Δυστυχώς όπως διαπιστώθηκε, καθώς περνάνε τα χρόνια οι μέλισσες έρχονται αντιμέτωπες με πολλές απειλές που προκαλούνται από τον άνθρωπο. Η κλιματική αλλαγή προκαλεί αύξηση των αρνητικών συνθηκών για τη διαβίωση τους. Παράλληλα παρατηρείται ότι η ακτινοβολία από τις κεραίες, ο θόρυβος από τις ανεμογεννήτριες, καθώς και η ένταση στη χρήση χημικών φυτοφαρμάκων είναι μερικές από τις ανθρωπογενείς πιέσεις που απειλούν σθεναρά τις μέλισσες, δεδομένο που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην παγκόσμια διατροφική αλυσίδα. Το 1/3 σχεδόν των καλλιεργειών της οικουμένης εξαρτάται από την επικονίαση της μέλισσας για τη γονιμοποίησή τους και βάση μελετών,οι μέλισσες εξαφανίζονται μαζικά και σε πρωτόγνωρους μάλιστα ρυθμούς από τη Δύση.

Τέλος, δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα σε θέματα που έχουν να κάνουν με κάποιον που ασχολείται ή θα ήθελε να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη μελισσοκομία. Αρχικά για το τι χρειάζεται κάποιος για να ξεκινήσει το συγκεκριμένο επάγγελμα (κωδικός-αριθμός μητρώου), τα επιδόματα που παρέχονται από το κράτος σε σχέση με τον εξοπλισμό ενός μελισσοκόμου, την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας σε σχέση με το μέλι ως προϊόν (εισαγωγές μελιού), τη διαμόρφωση τιμής του μελιού, τους ελέγχους που διεξάγονται στα παραγόμενα προϊόντα τους και τα έσοδα ενός μελισσοκόμου, πού προέρχονται, όπως μας ενημέρωσε ο κ. Καμαράτος από τα παραγόμενα προϊόντα μιας κυψέλης, τα οποία είναι το μέλι, η γύρη, ο βασιλικός πολτός, το κερί και η πρόπολη.

Συνοψίζοντας, ο κύριος Καμαράτος είναι ένα νέο παιδί με πολύ όρεξη για τη δουλειά του και παρόλο που σπούδασε Εφαρμοσμένα Μαθηματικά αφιερώθηκε αποκλειστικά στο επάγγελμα του μελισσοκόμου που αγαπούσε από παιδί. Ήταν πολύ αναλυτικός στα λεγόμενα του και ενημέρωσε επαρκώς τους εκπαιδευόμενους για όλα τα θέματα που αφορούν τη μελισσοκομία, αφού όπως επισήμανε φροντίζει να εξελίσσεται και να μαθαίνει συνεχώς καινούρια πράγματα πάνω στον τομέα του. Κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον τόσο των εκπαιδευόμενων όσο και των εκπαιδευτών και αποτέλεσε έμπνευση για όποιον θελήσει στο μέλλον να ασχοληθεί ερασιτεχνικά ή ακόμη και επαγγελματικά με τη μελισσοκομία.

Οι εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι του παραρτήματος ΣΔΕ Αγίου Νικολάου ευχαριστούν θερμά τον κύριο Καμαράτο για αυτή την ευχάριστη εμπειρία.

Ο Υπεύθυνος Παραρτήματος, Αργυράκης Δημήτριος,

Η Εκπαιδεύτρια της Ελληνικής Γλώσσας

του Παραρτήματος, Ψαρουδάκη Ιωάννα