in

«Οι περιοχές Natura δεν πρέπει να αποτελούν αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης» – Λύση από… το παρελθόν για τον υπερτουρισμό στα Χανιά | Video + Photos

Μαθήματα από τους παππούδες μας και μάλιστα το συντομότερο δυνατό, πρέπει να πάρουμε στα Χανιά και σε όλη την Κρήτη, για να γίνει το νησί μας ένας προορισμός αειφόρος και «πράσινος», θωρακίζοντας την ιδιαίτερη ταυτότητά του απέναντι στο κύμα του υπερτουρισμού.

Αυτό επισημάνθηκε μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της ημερίδας με θέμα «Προστατευόμενες Περιοχές και Πράσινη Επιχειρηματικότητα» που διοργάνωσε ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) και η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σαμαριάς και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Κρήτης, , που διοργανώθηκε την Παρασκευή στο Μεγάλο Αρσενάλι στα Χανιά.

« Η πράσινη επιχειρηματικότητα βοηθάει και το περιβάλλον και ενδεχομένως και τον ιδιοκτήτη. Παρόλα αυτά μέσα στο μυαλό μας, σε ποσοστό που ξεπερνάει το 50% η πραγματικότητα περιλαμβάνει μονάδες και χώρους οι οποίες πιέζουν το περιβάλλον και χρειάζομαστε μια στρατηγική για το πώς θα διαχύσουμε τον τουρισμό της Κρήτης στον χώρο, τον χρόνο και τον τρόπο. Δεν είναι ανάγκη μία ακτογραμμή 1.,47 χιλιομέτρων να στενάζει τόσο πολύ από φαινόμενα υπερουρισμού. Είναι ευθύνη μας να παραδώσουμε μια Κρήτη αιειφόρα» σημείωσε ο μηχανικός Κυριάκος Κώτσογλου.

Μόλις 3% τα πράσινα ξενοδοχεία στην Κρήτη

Όπως ανέφερε ο ίδιος το ποσοστό των ξενοδοχείων στο νησί που μπορούν να χαρακτηριστούν ως «πράσινο» είναι μικρότερο από 3%.   «Ένα μικρό ξενοδοχείο το οποίο μέσω φωτοβολταϊκών παράγει το ρεύμα το οποίο καταναλώνει δίνει την εικόνα στον επισκέπτη ότι αυτήν την πληγή την επουλώνω. Υπάρχει μια σειρά πράσινες λύσεις, στο πλαίσιο μιας λογικής που ενώ παλαιότερα υπήρχε, τώρα αναζητείται. Θυμάμαι αξέχαστα τους ανθρώπους του χωριού, να μαζεύουν το πορτοκάλι να βγάζουν το φλοιό, να πηγαίνουν στην λαϊνοθέστρα και τον αφηνούν κι από κει να πηγαίνει η γιαγιά να τον βάζει η γιαγιά στις φασόλες. Κι αυτό όλο λεγόταν κυκλική οικονομία και αυτή είναι η λογική την οποία πρέπει να αναζητήσουμε» τόνισε.

Όπως συμπλήρωσε, «κάθε χρόνο μας καλεί η Μαγιόρκα για να δείξουμε το sucess story της Κρήτης. Και εκεί υπήρχαν κάποτε αμπέλια και χοροί και τραγούδια και παραδόσεις και τώρα δεν είναι τίποτα παραπάνω από μπετόν και πεντάστερα ξενοδοχεία. Δύσκολα καταλαβαίνει κανείς ότι είναι νησί και τώρα έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται και αυτοί ότι δεν μπορούν να βάλουν όπισθεν στον τουρισμό τους. Προσπαθώ να τους εξηγήσω με όλη μου την ειλικρίνεια ότι η Κρήτη δεν έχει λάβει κάποια θεσμικά μέτρα απλά έχει πολύ μεγάλη φέρουσα ικανότητα και αυτό της δίνει τη δυνατότητα προς το παρόν να αντιμετωπίζει τα φαινόμενα υπερτουρισμού. Πρέπει να θωρακίσουμε πρώτα θεσμικά το πλαίσιο».

Για τις περιοχές Natura

Όπως τόνισε ο κ. Κώτσογλου, είναι ανάγκη να προστατευθούν θερμικά όλες οι περιοχές Natura. «Δεν πρέπει να αποτελούν αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης πρέπει να υπάρχουν, να υποστηρίζονται και να προστατεύονται ώστε μέσω της προστασίας τους να αποτελέσουν εμπορικό αντικείμενο για όλες τις υπόλοιπες περιοχές. ενώ ξεκαθάρισε ότι ο νόμος απαγορεύει ρητά ξενοδοχείο άνω των 150 κλινών μέσα σε περιοχή Natura. 

«Ξενοδοχεία με συγκεκριμένα κριτήρια»

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του φορέα Αντώνης Μπαρνιάς, στόχος της «πράσινης επιχειρηματικότητας» είναι να μειώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Μιλάμε για ξενοδοχεία με συκγεκριμένα κριτήρια και όρους προστασίας» τόνισε.

Στον ίδιο χώρο πραγματοποιείται παράλληλα Έκθεση Φωτογραφίας, στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου 2023, με εικόνες που αναδεικνύουν το πολιτισμικό, φυσικό και τουριστικό κεφάλαιο της περιοχής των Λευκών Ορων ενώ στο πλαίσιο της ημερίδας παρουσιάστηκαν κάποια βίντεο στα οποία αναφέρθηκε η σκηνοθέτιδα, Κατερίνα Μπικάκη.

Στο πλαίσιο της ημερίδας, παρουσιάστηκαν το πλαίσιο και οι δράσεις ανάπτυξης της Πράσινης Επιχειρηματικότητας στις προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδας και της Κρήτης ειδικότερα, καθώς αποτελούν μία δυναμική πρόκληση και πεδίο ανάδειξης.

Για το φαράγγι της Σαμαριάς

Ερωτηθείς για το φαράγγι της Σαμαριάς, ο κ. Μπαρνιάς σημείωσε πως «η χρονιά θα λέγαμε ότι κύλησε σύμφωνα με τα φυσικά φαινόμενα που ζήσαμε, μια έντονη περίοδο καύσωνα και έναν τραυματισμό λόγω του σεισμού. Έτσι χάθηκε ένα σημαντικό μέρος αλλά η επισκεψιμότητα έχει ανέβει ξανά». Σχετικά με την ανάγκη παρεμβάσεων που έχουν επισημανθεί σε συγκεκριμένα σημεία, τόνισε πως παρεμβάσεις γίνονται διαρκώς όπου χρειάζεται, σημειώνοντας ότι «ο Οργανισμός προστατεύει τον χώρο από τους επισκέπτες και όχι το ανάποδο».

zarpanews.gr