in

Νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι: Στο 22% η πρόοδος των εργασιών – Εντυπωσιακές εικόνες (video, pics)

Ενόψει της επίσκεψης του υφυπουργού Υποδομών στο εργοτάξιο του υπό κατασκευή νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι Πεδιάδας, οι εικόνες πραγματικά εντυπωσιάζουν…

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρά η κατασκευή του υπερσύγχρονου αεροδρομίου στο Καστέλι, όπου η πρόοδος των εργασιών αγγίζει πλέον το 25%. Εντυπωσιακές είναι οι εικόνες που κατέγραψε η “ΚΡΗΤΗ ΤV” στο εργοτάξιο, στο οποίο θα βρεθεί μάλιστα και ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος, ο οποίος ξεκινά σήμερα διήμερη περιοδεία στο νησί μας.

Όπως ανακοινώθηκε επισήμως, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη εργασίας στην Κρήτη, σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη.

Ο κ. Ταχιάος θα επισκεφτεί εργοτάξια του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), το εργοτάξιο του αεροδρομίου Καστελίου, καθώς και την περιοχή του φράγματος του Μπραμιανού. Επιπλέον, θα έχει συναντήσεις με τη Διοίκηση του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νίκο Καλογερή και τον πρόεδρο του ΤΕΕ/ΤΔΚ Δυτικής Κρήτης, Σπύρο Σοφιανό.

Ενόψει της επίσκεψης του υφυπουργού Υποδομών στο εργοτάξιο του υπό κατασκευή νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι Πεδιάδας, οι εικόνες που κατέγραψε ο τηλεοπτικός φακός της “ΚΡΗΤΗ TV” πραγματικά εντυπωσιάζουν…

Σε σχέση με τον περασμένο Μάρτιο, το προσωπικό έχει διπλασιαστεί, ξεπερνώντας τους 1.000 εργαζόμενους, ωστόσο μεγάλο “αγκάθι” αποτελεί η εύρεση επιπλέον προσωπικού για την επιτάχυνση των σχετικών εργασιών. Οι εργασίες προχωρούν με βάση το χρονοδιάγραμμα, ώστε το εμβληματικό έργο υποδομής να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του 2027. Στον αντίποδα, η αντιπλημμυρική μελέτη πέριξ του αεροδρομίου αποτελεί ακόμα ζητούμενο για τη δημοτική Αρχή Μινώα Πεδιάδας, η οποία παράλληλα εκτιμά ότι σε έναν χρόνο θα έχει ολοκληρωθεί το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο, το οποίο ανοίγει νέες προοπτικές ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή.

Εντυπωσιακές είναι οι εικόνες στο τέρμιναλ, όπου έχουν πέσει οι δύο πλάκες στο υπόγειο του μεγάλου κτηρίου, ενώ σύντομα θα πέσει και η τρίτη πλάκα, ενώ το προσεχές χρονικό διάστημα θα πέσουν τα ασφαλτικά στον χώρο στάθμευσης των αεροσκαφών, στον τροχόδρομο και στους διαδρόμους.

Ο τερματικός σταθμός αυξήθηκε σε όγκο κατά 32%, ενώ περισσότερα από 1.000 άτομα εργάζονται στο εργοτάξιο, ωστόσο μεγάλο “αγκάθι” αποτελεί η εύρεση επιπλέον εργαζομένων.

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν και οι εργασίες στο κτήριο της Αστυνομίας, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τρεις μήνες.

Κι ενώ οι κατασκευαστικές εργασίες προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς, καταγράφοντας αξιοσημείωτη πρόοδο που αγγίζει πλέον το 25% του κατασκευαστικού αντικειμένου, για άλλα επιμέρους παράλληλα ζητήματα καταγράφονται καθυστερήσεις.

Μια τέτοια περίπτωση, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Μανόλης Φραγκάκης, αποτελεί το ζήτημα της αντιπλημμυρικής μελέτης και θωράκισης της ευρύτερης περιοχής.

«Είναι ένα σημαντικό πρόβλημα τα αντιπλημμυρικά. Είχαμε πριν από δύο χρόνια τα σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα, όταν και είχαμε σημαντικές ζημιές και αναγκαζόμασταν να βγάζουμε τον κόσμο με βάρκες… Είναι καθαρά θέμα του υπουργείου Υποδομών αυτό. Θεωρώ πάντως ότι, εφόσον έχουμε τη φάση της προμελέτης, θα έρθει και η μελέτη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Μανόλης Φραγκάκης.

«Κεφαλαιώδους σημασίας το ειδικό χωρικό σχέδιο»

Ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας έκανε συνάμα ειδική αναφορά και στο θέμα του ειδικού χωρικού σχεδίου, η ολοκλήρωση του οποίου θα δώσει νέα πνοή στην ευρύτερη περιοχή.

«Το ειδικό χωρικό σχέδιο είναι κεφαλαιώδους σημασίας. Θα έρθει να προσδώσει τις λύσεις για όλα τα συνοδά έργα που πρέπει να γίνουν πέριξ του νέου αεροδρομίου. Αυτή τη στιγμή γίνεται η β’ φάση των γεωλογικών μελετών. Προχωρά με φαστ τρακ διαδικασίες για να πάμε στην επόμενη φάση. Παράλληλα πρέπει να ξεπεραστεί και ένας σκόπελος που υπάρχει. Με απόφαση δημάρχου έχει σταματήσει η ανοικοδόμηση σε μια ακτίνα 2 χιλιομέτρων γύρω από τον αερολιμένα. Η απόφαση αυτή ισχύει μέχρι να έρθει το ειδικό χωρικό σχέδιο που περιμένουμε», ανέφερε ο δήμαρχος.

Σημειώνεται ότι το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Πεδιάδας, το οποίο θα αντικαταστήσει το σημερινό, αναχρονιστικό αεροδρόμιο Ηρακλείου “Ν. Καζαντζάκης”, θα είναι το 2ο μεγαλύτερο της Ελλάδας, με δυνατότητα διαχείρισης έως και 18 εκατ. επιβατών ετησίως (κατά την έναρξή του θα εξυπηρετεί 10 εκατ. επιβάτες, με πρόβλεψη τα 15 εκατ.). Μέτοχοι του νέου αεροδρομίου είναι το ελληνικό Δημόσιο με 45,9%, η ΤΕΡΝΑ με 32,46% και η ινδική GMR με 21,64%. Η περίοδος παραχώρησης, που ξεκίνησε το 2020, εκτείνεται σε 35 χρόνια.

Το επίσημο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του αεροδρομίου έχει μετατεθεί για το 2027, μετά την προ μηνών τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης που έγινε από την κυβέρνηση.

Η τροποποίηση περιλαμβάνει την επέκταση του τέρμιναλ (τερματικού σταθμού) κατά 32%, φτάνοντας τα 91.000 τετραγωνικά μέτρα. Παράλληλα η περίοδος κατασκευών παρατείνεται κατά 24 μήνες, ενώ το Ελληνικό Δημόσιο θα καταβάλει για τις επιπλέον εργασίες ποσό της τάξεως των 105 εκατ. ευρώ.

ΠΗΓΗ: neakriti.gr