in

Η συνέντευξη Τύπου Τσίπρα στη ΔΕΘ: Κοστολογημένο το πρόγραμμά μας – Παρωδία η Εξεταστική Επιτροπή (video)

Πλήρως κοστολογημένο χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας το πρόγραμμα που ανακοίνωσε χθες, αναφέροντας πως το κόστος του αγγίζει τα 5,6 δισ. ευρώ.

Στη συνέντευξη Τύπου δήλωσε “αδικήσαμε τη μεσαία τάξη, αλλά δεν ήταν επιλογή μας και συμπλήρωσε πως “έχουμε ηθική υποχρέωση να αποκαταστήσουμε αυτές τις αδικίες”. Τι είπε για επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, ενέργεια, εκλογές, υποκλοπές.

Μέτρα – πρόγραμμα 

Το πρόγραμμά μας είναι απολύτως κοστολογημένο και το κόστος αγγίζει τα 5,6 δισεκατομμύρια ευρώ είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κατά τη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ. Και συνέχισε διευκρινίζοντας πως το πρόγραμμα έχει ένα σκέλος εξόδων και ένα σκέλος εσόδων. “Τα μέτρα είναι κοστολογημένα ένα προς ένα και δεν διαφέρει πάρα πολύ από αυτά που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός πριν από μία εβδομάδα. Αυτό πού διαφέρει είναι το σχέδιο, ο τρόπος, το όραμα και το μοντέλο”.

“Κατηγορούν εμάς για πιθανότητα να οδηγήσουμε τη χώρα ξανά σε μνημόνια αυτοί που μας οδήγησαν στα μνημόνια. Και που σήμερα ακολουθούν τις ίδιες συνταγές χρεοκοπίας.Το μοντέλο του κ. Μητσοτάκη είναι να παίρνει χρήματα από τον Έλληνα φορολογούμενο μέσα από την έμμεση φορολογία, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί την αισχροκέρδεια στις τιμές του ρεύματος. Θα σταματήσουμε την αισχροκέρδεια και θα τη φορολογήσουμε για να δώσουμε ανάσα στη μεσαία τάξη και στους μισθωτούς. Το τελευταίο επτάμηνο οι φόροι αυξήθηκαν κατά 7 δισεκατομμύρια ευρώ. Εμείς διαχειριστήκαμε χρεοκοπία και αφήσαμε 27 δισεκατομμύρια στα ταμεία. Και η χώρα είναι με το κεφάλι έξω από το νερό. Εάν δεν εφαρμοστεί ένα αντίστοιχο, ριζοσπαστικό πρόγραμμα θαρραλέων επιλογών για την ενίσχυση της μεσαίας τάξης και των αδύναμων και τη φορολογική δικαιοσύνη ποια θα είναι η επόμενη μέρα στη χώρα; Εάν δεν εφαρμοστεί ένα τέτοιο πρόγραμμα το κόστος για την ελληνική οικονομία θα είναι δυσανάλογο για την επόμενη τετραετία”. 

Eρώτηση για το χρέος και για ΔΕΗ και ενδεχόμενη φυγή επενδυτών


Όλα τα μέτρα που εξήγγειλα χθες είναι μέτρα κοστολογημένα και το κόστος τους δεν είναι υπερβολικό. Είναι λίγο μεγαλύτερο από το κόστος των μέτρων που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης μόνο που έχουν άλλη λογική και άλλη αντίληψη. Η αντίληψη του κ. Μητσοτάκη είναι ότι φορολογούμε όποιον ομιλεί ελληνικά, για να χρηματοδοτούμε την αισχροκέρδεια. Εμείς λέμε ότι παίρνουμε από την αισχροκέρδεια και δίνουμε ανάσα στη μεσαία τάξη και στους αδύναμους. 

Εμείς ρυθμίσαμε το χρέος. Μας κατηγορούσαν πολύ γιατί αφήσαμε 37 δισεκατομμύρια. Εάν δεν τα είχαμε αυτά δεν θα είχαμε τη δυνατότητα σήμερα να είμαστε με το κεφάλι έξω από το νερό και όταν εμείς τα καταφέρναμε όλα αυτά ο κ. Μητσοτάκης μας κατηγορούσε ότι έχουμε υπογράψει τέταρτο μνημόνιο και ζητούσε να φέρουμε πιστοληπτική γραμμή. 

Χάρη στη δική μας ρύθμιση το επόμενο διάστημα για πολλά χρόνια έχουμε ένα βατό ορίζοντα αποπληρωμών. Χαμηλές αποπληρωμές τοκοχρεολυσίων για μία δεκαετία. Και με χαμηλό επιτόκιο για τον πυρήνα του θεσμικού χρέους…Υπάρχει και το επιτόκιο των αγορών που δανειζόμαστε για να χρηματοδοτούμε και αυτός είναι ένα κίνδυνος ορατός. Το κρίσιμο στοιχείο είναι να έχουμε το επιτόκιο μέσα από το οποίο αναχρηματοδοτούμε το χρέος σε ένα νούμερο το οποίο θα είναι βιώσιμο σε σχέση με τους ρυθμούς ανάπτυξης…Για να εξασφαλίσουμε, λοιπόν τη βιωσιμότητα το επόμενο διάστημα χρειάζεται να έχουμε μία βιώσιμη ανάπτυξη…Με ένα σχέδιο το οποίο το μόνο που δείχνει έγνοια είναι να δημιουργούνται κέρδη για λίγους δεν δημιουργούνται προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης…Έχουμε απόλυτη επίγνωση και των δυσκολιών αλλά και του τρόπου που πρέπει να διαχειριστούμε τα πράγματα για να μη βρεθούμε σε αδιέξοδο. 

Σε σχέση με τους επενδυτές. Κανένας κρίσιμος θεσμικός επενδυτής δε θα εγκαταλείψει τη χώρα εάν δει οτι μία κυβέρνηση βάζει κανόνες δικαιοσύνης και σταματάει το πλιάτσικο. Κάποιοι αετονύχηδες που θέλουν να έρθουν να κάνουν αρπαχτή και να φύγουν δεν τους θέλουμε αυτούς πραγματικά…Αυτούς έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία; Αρπαχτές; Στρατηγικούς επενδυτές έχει ανάγκη η οικονομία που θέλουν να έρθουν να επενδύσουν όχι για δύο χρόνια αλλά μεσο-μακροπρόθεσμα. Με σταθερό φορολογικό περιβάλλον, σταθερούς κανόνες, πολιτική σταθερότητα, Δικαιοσύνη…Μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς Δικαιοσύνη; Δε μπορεί να υπάρξει. 

Θα φύγουν και από την Γερμανία οι επενδυτές που κρατικοποιεί τις ιδιωτικές επιχειρήσεις ηλεκτρισμού; Από τη Γαλλία που κρατικοποίησε τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού έφυγαν οι επενδυτές; Εδώ βρισκόμαστε σε ένα ενεργειακό τσουνάμι Δεν μιλάμε για ένα σχέδιο Σοβιετικής έμπνευσης εκτός εάν έχουν γίνει όλοι οι Σοβιετικοί στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, που έχουμε κρατικοποιήσεις κρίσιμων τομέων για να στηριχθεί η κοινωνία και οικονομία…Σε όλη την Ευρώπη έχει μπει στο επίκεντρο η έννοια του δημοσίου συμφέροντος και εμείς θα μείνουμε πίσω από αυτές τις εξελίξεις; Και την ώρα που όλος ο κόσμος στρέφεται σε ένα ισχυρό και αποτελεσματικό κράτος, εμείς θα εμμένουμε στην νεοφιλελεύθερη λογική ότι τα πάντα θα τα ρυθμίζει η αγορά ακόμα κι αν κάποιοι θα πρέπει να πεθάνουν επειδή δεν μπορούν να προσαρμοστούν; Όχι, δεν έχουμε αυτή την άποψη. 

Υποκλοπές 

Απαντώντας για το θέμα των υποκλοπών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε: Το ζήτημα αφορά στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος και την ίδια τη δημοκρατία και ορθώς μιλάμε για μία αντιδημοκρατική εκτροπή που παρόμοια δεν έχουμε συναντήσει από τη μεταπολίτευση και μετά. 

Ο κ. Μητσοτάκης όφειλε από τη στιγμή που ο ίδιος παραδέχτηκε ότι παρακολουθείται πολιτικός αρχηγός, από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε ότι παρακολουθείται δημοσιογράφος γιατί ενοχλούσαν οι έρευνες του, από τη στιγμή που είχαμε την παρακολούθηση του κ. Σπίρτζη, μετά από όλα αυτά δεν είναι δυνατόν ο κ. Μητσοτάκης να δίνει την ευθύνη στον ανιψιό του. Πρόκειται για πολιτική δειλία. Από σκάνδαλο Μητσοτάκη έγινε σκάνδαλο της Νέας Δημοκρατίας και σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα θα είχαμε την παραίτηση του πρωθυπουργού και την αντικατάστασή του όπως προβλέπει το σύνταγμα από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Δεν θα με συνέφερε αυτό, γιατί εγώ έχω κάθε λόγο να πάω σε εκλογές απέναντι από τον κ. Μητσοτάκη. 

Δεν έχω να θέσω κανένα θέμα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τα θέτει η ίδια η ζωή. Από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας το ελάχιστο που περιμένω είναι μία σαφή δημόσια τοποθέτηση όσον αφορά στο ζήτημα της επίκλησης του απορρήτου. Η επίκληση του απορρήτου εξευτελίζει την κοινοβουλευτική διαδικασία, γιατί είναι απόρρητο απέναντι στην ίδια τη Βουλή…Όσα γίνονται ντροπιάζουν και Δημοκρατική λειτουργία. 

Για υπόθεση Πιτσιόρλα 


Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών επί των ημερών μας λειτουργούσε με βάση όσα το γράμμα του νόμου ορίζει. Σαφέστατα προσανατολισμένη στην υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος. Ως πρωθυπουργός είχα μία απόλυτη θεσμική συμπεριφορά και θέση με τον διοικητή και τη λειτουργία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. 

Ο διοικητής ως όφειλε για κρίσιμα θέματα με ενημέρωνε. Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών αποφάσισε να διευρύνει την έρευνα συμπεριλαμβάνοντας και κάποια στελέχη τότε της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ όχι υπουργούς. Δεν έδωσα εγώ καμία εντολή παρακολούθησης του κ. Πιτσιόρλα. Ενημερώθηκα αφού η εντολή αυτή είχε δοθεί από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών σε συνεργασία με δύο εισαγγελικούς λειτουργούς. Ζήτησα από τον διοικητή να με ενημερώσει εάν υπάρχει κάτι επιβαρυντικό. Ουδέποτε είχα τέτοια ενημέρωση. 

Εμείς έτσι λειτουργούσαμε και είχα δώσει ρητή εντολή όλα τα κρίσιμα στοιχεία που αφορούσαν στις έρευνες να δοθούν στην επόμενη διοίκηση. Και ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Μητσοτάκης ενημερωνόταν από τον τότε διοικητή της ΕΥΠ για όλα τα κρίσιμα ζητήματα. Και όταν υπήρξε αλλαγή της κυβέρνησης το κράτος είχε συνέχεια. Ας μην προσπαθούν να δημιουργήσουν όρους συμψηφισμού γιατί συγκρίσεις, είναι σύγκριση ημέρας με νύχτα σε όλα τα επίπεδα. 

Δεν έχω να δώσω εξηγήσεις σε κανέναν. Εμείς λειτουργούσαμε διαφορετικά. Δεν παρακολουθούσα κανέναν δεν έδωσα εντολή για κανέναν.  Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών για υπηρεσιακούς λόγους που αυτή έκρινε με συνδρομή εισαγγελέως έκρινε ότι θα πρέπει να συμπεριληφθούν στην έρευνα στελέχη που τότε ήταν στην επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ. Όχι οι υπουργοί. 

Έπραξα αυτό που έπρεπε να πράξει οποιοσδήποτε πρωθυπουργός που τιμά τον όρκο του στο Σύνταγμα και τους νόμους. Ο κ. Πιτσιόρλας έχει κάθε λόγο να αναζητήσει τις αιτίες. Ορθώς ερευνήθηκε αυτή η υπόθεση από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Εδώ έχουμε μία συγκεκριμένη υπόθεση και επιπλέον τόσο ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ όσο και ο προηγούμενος από αυτόν ο κ. Δραβίλας ό,τι ερωτήθηκαν ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής κατέθεσαν το σκεπτικό τους και ενημέρωσαν την επιτροπή. Ο κ. Δεμίρης γιατί έχει το στόμα του κλειστό. Ο κ. Κοντολέων γιατί έχει το στόμα του κλειστό;  Ο κ. Μητσοτάκης πιάστηκε με τον κοριό στο αυτί και είπε ότι δεν φταίει αυτός, αλλά ο ανιψιός του. Δεν φοβόμαστε την αλήθεια και αυτό που πρέπει να γίνει σαφές από όλους είναι ότι η προσπάθεια του φτηνού συμψηφισμού αποδεικνύει την ενοχή του κ. Μητσοτάκη. Δεν προσπαθεί να πείσει ότι είναι ο ίδιος αθώος, αλλά προσπαθεί να πει ότι όλοι τα ίδια έκαναν. Δεν είμαστε όλοι το ίδιο. 

Μεσαία τάξη και μέτρα στήριξής της


Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μεσαία τάξη ήταν ο εύκολος στόχος όλη την περίοδο των μνημονίων. Είδε να έχει τεράστιες απώλειες ιδιαίτερα την περίοδο της διακυβέρνησης από το 2010 μέχρι το 2015. Την περίοδο τη δική μας με βάση την ΕΛΣΤΑΤ είχε άνοδο του εισοδήματος, αλλά είχε επιβάρυνση. Δεν ήταν όμως επιλογή μας. Εμείς βγάλαμε τη χώρα από την επιτροπεία. Αφήσαμε 37 δισεκατομμύρια στα ταμεία. Αδικήσαμε τη μεσαία τάξη όχι από συνειδητή επιλογή αλλά διότι έπρεπε να φέρουμε εις πέρας έναν εθνικό στόχο που ήταν η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια. 

Έχουμε υποχρέωση τις όποιες αδικίες επιβάλαμε να τις αποκαταστήσουμε. Καταθέσαμε χθες ένα ολοκληρωμένο και κοστολογημένο σχέδιο 5,6 δισεκατομμυρίων. Το σχέδιο σκοπεύει να επιφέρει μία ουσιαστική ανακατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάπτυξης. Εάν αθροίσουμε τους πόρους από το ΕΣΠΑ μιλάμε για ένα ποσό 80 δισεκατομμυρίων. 

Καλούμε τους πολίτες να συγκρίνουν και να δουν ποιες είναι οι πολιτικές που ευνοούν το δημόσιο συμφέρον και ποιες πολιτικές ευνοούν τα ιδιωτικά συμφέροντα. Το σχέδιό μας έχει σημαντικές ελαφρύνσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Όλα αυτά θα γίνουν με μία έγνοια από την πλευρά μας για να καταπολεμήσουμε τη φοροδιαφυγή. Το αφορολόγητο θα χτίζεται μέσα από αποδείξεις και από πλαστικό χρήμα. Ξέρουμε τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε, είμαστε ώριμοι, αλλά έχουμε την απόλυτη βεβαιότητα ότι υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν τον δρόμο της ραγδαίας ενίσχυσης των ανισοτήτων. 

Ενέργεια, ΔΕΗ, χρηματιστήριο ενέργειας 


Κατέθεσα μία σειρά από προτάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας και αυτό που κατάφερε ο κ. Μητσοτάκης ήταν να μειώσει το εισόδημα των πολιτών. Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ έγινε με σκανδαλώδη διαδικασία που πρέπει να διερευνηθεί. Η πολιτική έχει μοναδικό στόχο τη στήριξη συμφερόντων αυτών που έχουν τις μετοχές. Η ΔΕΗ πρωταγωνιστεί στο ράλι της αισχροκέρδειας με υπερκέρδη και με τρομακτική αύξηση στην τιμή της χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας. Σήμερα επιδοτείται η αισχροκέρδεια μέσα από τα δημόσια ταμεία. Δηλαδή από τους Έλληνες φορολογούμενους. 

Η ΔΕΗ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο ράλι της αισχροκέρδειας μετά την ιδιωτικοποίησή της και έχει μία διοίκηση που έχει σπεύσει επανειλημμένα να χειραγωγήσει τις τιμές στο χρηματιστήριο. Της μετοχής της. Το πρώτο για το οποίο δεσμευόμαστε είναι ότι αυτό το πάρτυ θα τελειώσει. Με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου η ΔΕΗ θα περάσει και πάλι σε δημόσιο έλεγχο. Η μία μετά την άλλη οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες προχωρούν σε κρατικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας. Γιατί προφανώς δεν ισχύει ο κανόνας της επιδότησης της αισχροκέρδειας με τα λεφτά των φορολογουμένων και άρα έχουν ζημιές και το κράτος αναλαμβάνει. Δεν υπάρχουν ταμπού στα ζητήματα της ενέργειας όταν περνάμε μία τόσο μεγάλη κρίση. 

Η Ελλάδα ήταν πρωταθλήτρια στις τιμές χονδρικής του ρεύματος. Υπάρχει η δυνατότητα να ζητήσει η χώρα την παρέκκλιση της λειτουργίας του χρηματιστηρίου ενέργειας σε ό,τι αφορά την αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου. Όπως έκανε η Ισπανία και η Πορτογαλία. Ο κ. Μητσοτάκης γιατί δεν το ζήτησε ποτέ αυτό; 

Για παρακολουθήσεις και πρωτοβουλίες ΣΥΡΙΖΑ


Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η κυβέρνηση θα απαξιώσει πλήρως την κοινοβουλευτική διαδικασία ή θα το επιχειρήσει τουλάχιστον. Η εξεταστική επιτροπή είναι μία παρωδία. Ένας εξευτελισμός. Η προστασία του συντάγματος εναπόκειται και στους ίδιους τους πολίτες. Σε όλους μας. Τελικός κριτής είναι ο ελληνικός λαός και την υπόθεση αυτή δεν θα την αφήσουμε έτσι. Θα παλέψουμε για να μη μείνει αυτή η υπόθεση στο σκοτάδι. Ποινικές ευθύνες δεν θα αντιμετωπίσουν όσοι πουν την αλήθεια. Ποινικές ευθύνες πιθανότητα θα αντιμετωπίσουν όσοι γνωρίζουν την αλήθεια και την αποκρύπτουν. 

Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας προκειμένου η αλήθεια να βγει στο φως.

Για ενδεχόμενο να ζητήσει την παραίτηση Μητσοτάκη


Έχω ζητήσει την παραίτηση της κυβέρνησης και τη διενέργεια εκλογών. Γιατί προέχει η μεγάλη εικόνα που είναι η πορεία της χώρας συνολικά. Ανεξάρτητα από το εάν ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί απέναντι στην ετυμηγορία δικαστών θα βρεθεί σίγουρα απέναντι στην ετυμηγορία του ελληνικού λαού και αυτή είναι η βαρύτατη πληρωμή για κάθε πρωθυπουργό. 

Το Κυριάκος gate είναι Νέα Δημοκρατία gate. Από την εξεταστική επιτροπή δεν περιμένω απολύτως τίποτα. Απλά περιμένω να δω πόσο χαμηλά μπορεί να πέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και να εξευτελίσει τη δημοκρατική διαδικασία.

Θα κάνουμε το παν ώστε η αλήθεια να μην μείνει στο σκοτάδι. Θα κάνουμε πρόταση για προανακριτική επιτροπή μετά τις εκλογές, ώστε η αλήθεια να λάμψει. Αν δεν είχε ιδέα ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας ανάξιος πρωθυπουργός. Να λάμψει η αλήθεια και να αποδοθούν ευθύνες εκεί που υπάρχουν. Ο ελληνικός λαός να προστατεύσει τη Δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος μέσα από την επιλογή του στην επόμενη λαϊκή ετυμηγορία. Η προανακριτική επιτροπή θα πρέπει να διερευνήσει ποιοι έχουν ευθύνες.

Kυβερνήσεις συνεργασίας 


Ο κ. Μητσοτάκης λέει τερατογένεση την πιθανότητα να μην είναι ο ίδιος στην εξουσία, αλλά φαντάζομαι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί τερατογένεση να παραμείνει στην εξουσία και να συνεχίσει τις ίδιες πολιτικές. Στην πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κρατών υπάρχουν κυβερνήσεις συνεργασίας. Κάποια στιγμή πρέπει να δούμε κατάματα αυτή την πραγματικότητα εάν θέλουμε να είμαστε μία ισχυρή ευρωπαϊκή Δημοκρατία. Ήταν απόλυτα συνειδητή επιλογή να προχωρήσουμε στη θεσμική τομή. Και πιστεύω ότι αυτή θα είναι η νέα μεγάλη αλλαγή για τον τόπο να μάθουμε να συνεργαζόμαστε με βάση προγραμματικές συγκλίσεις. Και να έχουμε κυβερνήσεις με πλατιά νομιμοποίηση. 

Δεν δημιουργεί αστάθεια. Δημιουργεί σταθερότητα και εμπιστοσύνη. Και υπάρχει για πρώτη φορά η δυνατότητα στον τόπο να φτιάξουμε την πιο Δημοκρατική κυβέρνηση που έχει ο τόπος. Το βάρος του προγράμματος που θα αποτελεί σύνθεση και σύγκλιση προγραμματική θα έχει να κάνει με το βάρος που θα δώσει ο ελληνικός λαός στα πολιτικά κόμματα. Δεν διεκδικούμε να είμαστε μία κυβέρνηση των ηττημένων. Για να προχωρήσει η προοπτική της νέας μεγάλης αλλαγής που έχει ανάγκη ο τόπος υπάρχει μόνο μία εκδοχή. Να είναι πρώτος στις επόμενες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ.

Για εκλογικό νόμο


Ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξή του είπε ότι δεν είναι κωλοτούμπας, αλλά αν θέλει ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ να είμαστε και οι δύο μαζί κωλοτούμπες…Δεν είναι σοβαρά αυτά τα πράγματα…Ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε το αδιέξοδο του και τη συνειδητοποίηση ότι είναι απερχόμενος πρωθυπουργός. Δε θα του δώσουμε καμία διέξοδο…Αυτό που έχουμε εμείς είναι μία πάγια θέση αξιών…

Δεν θα λειτουργήσω εγώ με γνώμονα το πρόσκαιρο κομματικό συμφέρον, αλλά με αυτό που θεωρώ ότι είναι σωστό για τον τόπο…

Για επόμενες εκλογές 

Θέλουμε στις επόμενες εκλογές να είμαστε το πρώτο κόμμα για να ανοίξει ο δρόμος για το σχηματισμό μιας προοδευτικής κυβέρνησης…Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα ανοίξει αυτό τον δρόμο και όσο μεγαλύτερη είναι η νίκη μας τόσο πιο εφικτό θα γίνει αυτό το σχέδιο, αυτός ο πολιτικός στόχος γιατί θα είναι υλοποιήσιμος χωρίς να χρειάζεται να πάμε σε ανοχές, σε κυβέρνησης μειοψηφίας…Θα έχουμε μία κυβέρνηση με πλατιά νομιμοποίηση…Εάν αυτό δεν το πετύχουμε ο ελληνικός λαός θα επιλέξει και τα πράγματα θα είναι γνωστά πώς θα καταλήξουν. Θα πάμε σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση…Ο στόχος μας είναι η χώρα να αποκτήσει κυβέρνηση το βράδυ των πρώτων εκλογών και είναι εφικτό, μπορεί να συμβεί αυτό.

Το να συμπράξει ο ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Δημοκρατία θα ήταν τερατογένεση…

Για δημοσκοπήσεις και εικόνα ΣΥΡΙΖΑ


Δεν έχω εμπιστοσύνη στις δημοσκοπήσεις, όπως και η μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας. Δεν έχω εμπιστοσύνη σε μετρήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και διαμορφώνουν μία εικόνα πολύ διαφορετική από αυτή που συναντά κανείς με μία απλή βόλτα σε ένα καφενείο. 

Υπάρχει μία διαχρονική υποτίμηση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις δημοσκοπήσεις που έχει να κάνει με συστημικό πρόβλημα των δημοσκοπήσεων. Οι δημοσκοπήσεις και οι προβλέψεις έχουν μία άξια αλλά μεγαλύτερη αξία έχει το αποτέλεσμα της ετυμηγορίας του ελληνικού λαού. Και εκεί όλοι θα κριθούμε και τα κόμματα και οι μετρήσεις αυτές.

Ορισμένες δημοσκοπήσεις δεν είναι φωτογραφία της στιγμής, είναι πλαστογραφία της στιγμής. Μία από τις εταιρείες, μέσα από τη Διαύγεια, διαπιστώθηκε ότι ο ιδιοκτήτης της έχει πάρει σχεδόν 2,5 εκατομμύρια ευρώ απευθείας αναθέσεις. Όλα αυτά που σε άλλες χώρες θα έριχναν μία κυβέρνηση στην Ελλάδα θεωρούνται κανονικότητα.

Για ζητήματα στέγης και πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ


Ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων πολιτών βρίσκεται σε στεγαστική κρίση. Η κυβέρνηση παρουσίασε ένα πρόγραμμα με χρηματοδότηση από τα λεφτά των εργαζομένων και έρχεται να ευνοήσει τις τράπεζες. Το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη είναι ένα πολυδάπανο πρόγραμμα. 

Το πρόγραμμα έχει ως πυρήνα τα χαμηλότοκα δάνεια. Θα ήθελα να επισημάνω ότι μία από τις πρωτοβουλίες του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν να διαγράψει τα χρέη των φοιτητών. Ουσιαστικά αυτό που προτείνει ο κ. Μητσοτάκης είναι σε μία οικονομία και σε μία κοινωνία που έχουν μπουκώσει από κόκκινα δάνεια να μεταφέρουμε το πρόβλημα αυτό για να εξυπηρετήσουμε τις τράπεζες στις μικρότερες ηλικίες. Αυτό δεν είναι λύση. Επίσης ο κ. Μητσοτάκης στο πρόγραμμά του δεν λέει κουβέντα για τη μάστιγα της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Εμείς καταθέτουμε ένα σχέδιο που περιλαμβάνει άξονες όπως ο διπλασιασμός της επιδότησης ενοικίου και η διεύρυνση των οικονομικών ορίων για 400.000 νέους ανθρώπους. Όπως η παρέμβαση στη βραχυχρόνια μίσθωση. Ο τρίτος σημαντικός άξονας είναι η τράπεζα στέγης που θέλουμε να δημιουργήσουμε. Η αξιοποίηση δεκάδων χιλιάδων ακινήτων του δημοσίου και η παροχή κινήτρων σε ιδιώτες να δώσουν στην τράπεζα στέγης το σπίτι τους προς ενοικίαση. Με φορολογικά κίνητρα. Ευελπιστούμε να υπάρξει ένας μεγάλος αριθμός ακινήτων που θα περάσει στην τράπεζα στέγης για να ασκήσει το κράτος κοινωνική πολιτική. 

Για επεισόδια 

Είμαστε απέναντι σε καθεστωτικές νοοτροπίες. Τα καθεστώτα όταν βρίσκονται κοντά στην απώλεια στήριξης και όταν τρίζουν τότε καταφεύγουν στο τελευταίο σκαλοπάτι που είναι ο αυταρχισμός και η καταστολή. Θέλω να προειδοποιήσω να μην επιχειρήσουν την κλιμάκωση της έντασης. Είναι προφανές για εμένα ότι όλες αυτές οι ενέργειες ήταν απόλυτα απρόκλητες από την πλευρά των νέων ανθρώπων. Ήταν ενορχηστρωμένες για να αλλάξουν την ατζέντα. Καμιά μεγάλη αλλαγή δεν έγινε χωρίς τους νέους ανθρώπους. Οι νέοι από μόνοι τους μπορούν να αλλάξουν τα πάντα σε αυτόν τον τόπο, αρκεί να συνειδητοποιήσουν ότι η αλλαγή δεν θα έρθει από μόνη της. Ότι αν δεν γίνουν οι ίδιοι φορείς της αλλαγής που προσδοκούν τα πράγματα δεν θα αλλάξουν. Να κινητοποιήσουμε τους νέους ανθρώπους να πάνε στην κάλπη ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίσουν. Έχουμε εμπιστοσύνη στην κρίση τους. 

Για εθνικά θέματα

Σίγουρα δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τη ρητορική κλιμάκωση από την πλευρά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι σε μεγάλο βαθμό υπάρχει και ζήτημα εσωτερικής κατανάλωσης. 

Δεν μπορούμε να μην ανησυχούμε και να κάνουμε ότι δεν συμβαίνει κάτι. Πάντα υπήρχε ένταση, αλλά αυτή η ρητορική κλιμάκωση είναι πρωτοφανής τα τελευταία χρόνια και πρέπει να δούμε με ποια στρατηγική θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κλιμάκωση, ώστε να μη γίνει ένταση στην πράξη και στο πεδίο. 

Άκουσα τον κ. Μητσοτάκη να λέει γιοκ στον κ. Ερντογάν. Θα περίμενα ο κ. Μητσοτάκης το γιοκ να το λέει τη στιγμή που πρέπει και όχι στο κοινό του στο Βελλίδειο. Να λέει γιοκ στο Ορούτς Ρέις. Στις κρίσιμες στιγμές πρέπει κανείς να λέει γιόκ. Δεν το έχει κάνει. Θα περίμενα από τον κ. Μητσοτάκη την ίδια στιγμή που με αποφασιστικό τρόπο υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα να φροντίζει να αφήνει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας. Η σημερινή κατάσταση της μη ύπαρξης επικοινωνίας με την άλλη πλευρά είναι πιο ανησυχητική από την υψηλή ένταση των δηλώσεων του κ. Ερντογάν. Πιο πολύ με ανησυχεί ότι αυτήν την ώρα δεν υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας παρά οι υψηλές εντάσεις, τις οποίες ούτε αγνοώ, ούτε υποβαθμίζω. 

Για Ουκρανία

Είμαστε, ανεξαρτήτως από το αν θα κερδίσει ο αμυνόμενος, με τον αμυνόμενο και απέναντι στην εισβολή και στην παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μιας χώρας από μία άλλη. 

Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο έλλειμμα στρατηγικής από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο μεγάλος ηττημένος πέραν του ουκρανικού λαού γεωπολιτικά και οικονομικά είναι η Ευρώπη που έχει τεράστιο έλλειμμα στρατηγικής. Η Ευρώπη είναι σε μία περιδίνηση και υπάρχει σαφέστατο έλλειμμα ηγεσίας, ενόρασης στρατηγικής. Βεβαίως θα στηρίξουμε τον αμυνόμενο αλλά πρέπει να κάνουμε και το παν ώστε να μπει ένα τέλος σε αυτόν τον πόλεμο. Και να επαναξιολογήσουμε σε κάθε βήμα τα μέτρα που έχουμε πάρει…Ήταν τελικά αποτελεσματικά μέτρα, για να κάνουν τον κ. Πούτιν να έχει δεύτερες σκέψεις τα μέτρα που αφορούν στις πολύ ισχυρές κυρώσεις ή τελικά ήταν μέτρα που μας οδηγούν να πυροβολούμε τα πόδια μας; Πρέπει να το επαναξιολογήσουμε αυτό. 

Ο κόσμος μας μπαίνει σε έναν παρατεταμένο και μακρύ ψυχρό πόλεμο. Με τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις και η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αποκτήσει αυτόνομη γεωστρατηγική πολιτική στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αλλά με σαφή πρόθεση να υπερασπίζεται τα δικά της συμφέροντα. 

Χθες, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα έξι σημείων το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, με ανάκτηση τουλάχιστον του 51% του Δημοσίου στο μετοχικό της κεφάλαιο, αύξηση αφορολόγητου στις 10.000 ευρώ για όλους αλλά και αύξηση φορολογίας στα μερίσματα άνω των 50.000 ευρώ. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κοστολογεί τις χθεσινές ανακοινώσεις του Αλ. Τσίπρα στα 5,6 δισ. ευρώ, τονίζοντας πως το σύνολο των δαπανών, μεταξύ άλλων για ανάκτηση ποσοστού Δημοσίου στη ΔΕΗ, μείωση ΕΦΚ στα καύσιμα και ΦΠΑ στα τρόφιμα, ανέρχεται στα 9,35 δισ. ευρώ. Τα έξοδα αυτά αντισταθμίζονται από έσοδα 3,74 δισ. ευρώ που θα προέλθουν από φορολόγηση 90% υπερκερδών εταιρειών και φορολόγηση μερισμάτων άνω των 50.000 ευρώ με συντελεστή 10%.

ΠΗΓΗ: capital.gr