in

Συντάξεις και φοροελαφρύνσεις στο μικροσκόπιο λόγω ΔΕΘ

Επιχείρηση «ανασύνταξη» στο Μαξίμου μετά την πύρινη τραγωδία. Οι πρωθυπουργικές ανακοινώσεις στη ΔΕΘ και η κατάθεση του σχεδίου Προϋπολογισμού ξαναβγήκαν από τα συρτάρια. Επίμονη διαβεβαίωση ότι «δεν θα κοπούν συντάξεις». Τι συζητούν για φόρους-εισφορές-μέρισμα.

Για την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ απομένουν 27 ημέρες και για την κατάθεση του σχεδίου Προϋπολογισμού στη Βουλή λιγότερο από δύο μήνες.
Παρότι η τραγωδία στο Μάτι έβαλε πάγο στην προετοιμασία των παραπάνω υποχρεώνοντας το κυβερνητικό επιτελείο να αλλάξει προτεραιότητες, οι σχεδιασμοί βγήκαν από τα συρτάρια για την τελική επεξεργασία και τις αποφάσεις. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και χθες έγινε ο «πρωινός καφές» στο Μαξίμου- άλλωστε τα ισχυρά μελτέμια και ο αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιών (ειδικά για σήμερα) κρατούν σε επιφυλακή τον κυβερνητικό μηχανισμό.
Προβληματισμό επίσης προκαλούν οι άλλοι… άνεμοι, οι οικονομικοί, που πνέουν από Ιταλία και Τουρκία, οι οποίοι είχαν ως αποτέλεσμα να ανέβουν τα επιτόκια του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου πάνω από το 4,2%, καθιστώντας απαγορευτική, πάλι, την έξοδο στις αγορές αυτή τη χρονική στιγμή.
Επ’ αυτού, αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες υπογραμμίζουν ότι «δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις στην επόμενη ημέρα της εξόδου από το μνημόνιο», δεδομένου ότι οι ανάγκες της χώρας είναι διασφαλισμένεςαπό το «μαξιλάρι ρευστότητας».
Η προετοιμασία των πρωθυπουργικών ανακοινώσεων στη ΔΕΘ συνοψίζεται, ουσιαστικά, σε δύο τίτλους: μειώσεις συντάξεων το 2019 και φοροελαφρύνσεις. Και ο τελευταίος «κρίκος» της κυβέρνησης έχει αντιληφθεί ότι χωρίς θετικές αποφάσεις πάνω σ΄ αυτά τα δύο ζητήματα «το παιχνίδι είναι χαμένο», καθώς τα περισσότερα από τα εργασιακά (συλλογικές συμβάσεις, αύξηση του κατώτατου μισθού) έχουν προεξοφληθεί από καιρό.

Άλλο ασφαλιστική μεταρρύθμιση, άλλο μειώσεις συντάξεων

Για τις συντάξεις, οι κεντρικοί επιτελείς επιμένουν στην κατηγορηματική διαβεβαίωση: δεν θα κοπούν. Το κλίμα, λένε, είναι θετικό από την πλευρά των ευρωπαϊκών θεσμών, ενώ η αρνητική στάση του ΔΝΤ χαρακτηρίζεται «αναμενόμενη» αλλά όχι ικανή, πλέον, να καθορίσει τις εξελίξεις.
Όπως διευκρινίζουν, η κυβερνητική δέσμευση ότι θα τηρηθούν οι μεταρρυθμίσεις οι οποίες νομοθετήθηκαν στην τριετία, δεν έχει καμία σχέση με τις περικοπές που απαίτησε πέρυσι το ΔΝΤ για να «κλείσει» η δεύτερη αξιολόγηση.
«Οι αλλαγές που έγιναν στο ασφαλιστικό σύστημα με κυριότερη την ενοποίηση των Ταμείων και την προσωπική διαφορά θα παραμείνουν διότι είναι αναγκαίες. Αυτό που έχουν ήδη συζητήσει με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς αφορά στις περικοπές που απαίτησε το ΔΝΤ με το επιχείρημα ότι η χώρα δεν θα έπιανε το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%. Το πιάσαμε όμως και όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι ο στόχος θα επιτευχθεί και φέτος», εξηγούν.
Μένει να φανεί εάν το μέτρο για τις μειώσεις θα ακυρωθεί ή θα συμφωνηθεί να αναστέλλεται η εφαρμογή του όσο επιτυγχάνεται ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις να δείχνουν τη δεύτερη εκδοχή.
Η αρμόδια υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου εμφανίσθηκε χθες (μέσω της ΕΡΤ) εξαιρετικά προσεκτική στις διατυπώσεις της, διατηρώντας ζωντανή, πάντως, την προσδοκία. Αφού αναφέρθηκε στην εξέταση των δημοσιονομικών περιθωρίων και στη λήξη του μνημονίου στις 20 Αυγούστου, πρόσθεσε: «Εκτιμώ ότι υπάρχει το περιθώριο να το ξαναδούμε αυτό το ζήτημα (σ.σ. για τις μειώσεις στις συντάξεις). Έχουμε πια το δημοσιονομικό περιθώριο, αλλά και σε επίπεδο πολιτικής, μπορούμε να επιδιώξουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα θα φανεί στον προϋπολογισμό για το 2019».
Κατά τις πληροφορίες, υπάρχουν κυβερνητικά στελέχη που εισηγούνται στον πρωθυπουργό να μην ανοίξει όλα τα χαρτιά στη ΔΕΘ, «στο όνομα της πληρέστατης προετοιμασίας», και να ενταχθούν τα θετικά μέτρα στο σχέδιο Προϋπολογισμού που θα κατατεθεί την 1η Οκτωβρίου.

Φοροελαφρύνσεις, εισφορές, μέρισμα

Για τις φοροελαφρύνσεις, οι επιτελείς μιλούν για ένα σημαντικό ποσό «που αυτή τη στιγμή προσεγγίζει το ένα δισ. ευρώ», το οποίο θα επιτρέψει μειώσεις στους φορολογικούς συντελεστές («ακόμα και στον ΕΝΦΙΑ για λόγους πρωτίστως συμβολικούς») και σε εισφορές επαγγελματιών, με μόνιμο χαρακτήρα.
Η προσοχή έχει πέσει στα μεσαία στρώματα τα οποία, κατά γενική ομολογία, έχουν επιβαρυνθεί υπέρμετρα από την φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές. Στα υπό εξέταση (θετικά) μέτρα ανήκει και η κατάργηση της έκτακτης εισφοράς στα εισοδήματα έως 30.000 ευρώ, με μειώσεις στα μεγαλύτερα.
«Δεδομένο» θεωρείται το κοινωνικό μέρισμα, για το οποίο υπολογίζεται ένα ποσόν που θα πλησιάζει το ένα δισ. ευρώ, αν και ένα τμήμα αυτού (περί των 200 εκατ. ευρώ) θα κατευθυνθεί στους στρατιωτικούς λόγω των δικαστικών αποφάσεων.
Το μέρισμα θα δοθεί παραμονές Χριστουγέννων (όπως και τις δύο προηγούμενες χρονιές) και θα τηρηθεί το μοντέλο του Δεκεμβρίου 2017, δηλαδή δεν θα αφορά μόνο χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά τμήματα του πληθυσμού που θα κριθεί ότι το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
ΠΗΓΗ: euro2day.gr