7 περιφερειακούς συμβούλους στο νομό;

0
      

Έως επτά εκτιμάται πως θα είναι οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι από το Ν. Λασιθίου στο νέο αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με το νόμο του Καλλικράτη, που κατοχυρώνει την αναλογία της εκπροσώπησης στο περιφερειακό συμβούλιο με βάση τον πληθυσμό κάθε περιοχής, ο Νομός Λασιθίου εκπροσωπείται με 6 μέλη από τα 51 που απαρτίζουν το Συμβούλιο. Από το Ηράκλειο μετέχουν 25, τα Χανιά 13 και το Ρέθυμνο 7.

Ωστόσο, στην πρώτη εκλογή που έγινε το 2010 ο Νομός Λασιθίου κέρδισε ουσιαστικά δύο παραπάνω Συμβούλους, αφού δύο επικεφαλής περιφερειακών συνδυασμών που κατάγονται από το νομό κατέλαβαν έδρες από το Ηράκλειο, επειδή εκεί ο συνδυασμός τους έλαβε τις περισσότερες ψήφους.

Σύμφωνα με το νόμο οι υποψήφιοι περιφερειάρχες των επιλαχόντων συνδυασμών θεωρούνται πρώτοι επιτυχόντες Σύμβουλοι των συνδυασμών τους. Έτσι εκλέχθηκαν ο κ. Γιάννης Πλακιωτάκης και ο κ. Αντώνης Ανηψητάκης. Ο δεύτερος δεν εξάντλησε τη θητεία του όπως είχε συμφωνηθεί στο πλαίσιο λειτουργίας του συνδυασμού και παραχώρησε τη θέση του στο δεύτερο μισό της θητείας.

 

Αυτή τη φορά, στις 18 Μαΐου, υπάρχει ένας επικεφαλής από το Λασίθι που είναι και πάλι ο κ. Αντώνης Ανηψητάκης και ενδέχεται να συμβεί το ίδιο, έτσι ώστε να φτάσουν τους επτά οι περιφερειακοί σύμβουλοι από την περιφερειακή ενότητα Λασιθίου.
Από κει και πέρα, οι έξι περιφερειακοί σύμβουλοι που αναλογούν στο Λασίθι θα εκλεγούν με βάση τα ποσοστά που θα πάρουν οι συνδυασμοί τους.

ΜΙΧ. ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ
www.anatolh.com

        
Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα ΑΠΟΨΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεν κλείνει κανένα υποκατάστημα του ΕΦΚΑ στο νομό Λασιθίου

      Ευρεία σύσκεψη φορέων του νομού Λασιθίου με τον Διοικητή του ΕΦΚΑ κ. Μπακαλέξη για τ…