in , , ,

Όχι άλλες απειλές απο τις τράπεζες, εμείς έχουμε και το μαχαίρι και το πεπόνι

Στα πλαίσια της ενημέρωσης για τη δημιουργία του open mall μέλη του Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Αγίου Νικολάου είχαν την ευκαιρία την Κυριακή στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Λασιθίου να μιλήσουν με το υψηλόβαθμο στέλεχος της τράπεζας, που συμμετείχε στην εκδήλωση.
«Ο εμπορικός κόσμος μετά τις εξελίξεις των capital controls και την έλευση όλο και πιο έντονα του πλαστικού χρήματος στις αγορές των καταναλωτών», ανέφερε ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Οδυσσέας Παπαδάκης, «έχει ξεκινήσει ένα διαρκή πόλεμο με τις τράπεζες λόγω των αυξημένων ποσών που ζητούν για την αγορά των μηχανημάτων, αλλά και τα αυξημένα ποσοστά επί των αγορών.
Επί της ουσίας φαίνεται ότι οι προμήθειες για τη χρήση μηχανημάτων αποδοχής πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, τα γνωστά μας πλέον POS, έχουν γίνει… ακορντεόν και σίγουρα είναι πολύ μακριά από τον κανονισμό, ο οποίος στις 9 Δεκεμβρίου ψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θέτει όριο χρέωσης 0,2% έως 0,3%, ανάλογα με το εάν πρόκειται για χρεωστική ή πιστωτική κάρτα.
Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλούνται οι επαγγελματίες σε ορισμένες περιπτώσεις η προμήθεια που χρεώνουν οι τράπεζες στους ίδιους φτάνει ακόμη και το 3,5%. Πρέπει να αντισταθούμε και να μην το επιτρέπουμε αυτό, έχουμε και το μαχαίρι και το πεπόνι εμείς οι έμποροι και δεν θα πρέπει οι τράπεζες να τα θέλουν όλα».

Modern wireless POS-terminal with battery and GPRS module
Modern wireless POS-terminal with battery and GPRS module

Μάλιστα ζήτησε να απαιτηθεί από το σύνολο του εμπορικού κόσμου το ποσοστό να μην υπερβαίνει το 0,8 %, τα POS να παρέχονται δωρεάν και να μην ζητούνται χρήματα για σέρβις ή άλλες υπηρεσίες.
«Όσοι επίσης έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς και δάνεια να ζητήσουν επιμήκυνση πληρωμής και μείωση το τόκου από 10, ή 11 ή 12 % σε ,4,5 ή 6 %. Γενικότερα να μην αφήνουμε τις τράπεζες να κάνουν ό,τι θέλουν μόνες τους, έως εδώ το ξεζούμισμά μας», τόνισε.
ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ