in , , , ,

Ελπίζουμε στην νέα γενιά για να αλλάξει τον χώρο μας, video

Με την αίθουσα του επιμελητηρίου Λασιθίου να σφύζει από νιάτα, ιδέες και όρεξη να γίνει τούτος ο πλανήτης καλύτερος ξεκίνησαν οι εργασίες του EcoWeek 2016 το πρωί χθες με θέμα τους «Δημόσιος χώρος και τουρισμός σε ένα πλανήτη»
 
Δεκάδες νέοι αρχιτέκτονες και περιβαλλοντολόγοι από όλο τον κόσμο βρίσκονται στην περιοχή μας και λαμβάνουν μέρος σε μια συνάντηση που για πρώτη φορά γίνεται στην Κρήτη και φιλοξενείτε στον Αγιο Νικόλαο. Η ECOWEEK είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για θέματα περιβάλλοντος και η προώθηση των αρχών της αειφορίας και της αξιοβίωτης ολοκληρωμένης ανάπτυξης. Η ECOWEEK δραστηριοποιείται σε 15 χώρες και έχει αναπτύξει δίκτυο μελών σε 54 χώρες.
 
Η μορφή της είναι 1 εβδομάδα από διαλέξεις, εργαστήρια αειφόρου σχεδιασμού και παρουσιάσεις, που εμπλουτίζεται εδώ στον Άγιο Νικόλαο και με άλλες εκδηλώσεις, ταινίες, ομιλίες, συζητήσεις, έκθεση, εγκατάσταση, καθαρισμό παραλίας και βυθού και άλλα. Οι συμμετέχοντες που λαμβάνουν μέρος και στα εργαστήρια θα βγουν και έξω από τις διάφορες αίθουσες και θα προτείνουν ιδέες και λύσεις και θα εφαρμόσουν κατασκευές οπότε μπορεί να τους δούμε την εβδομάδα αυτή στο Θαλάσσιο μέτωπο στον Άγιο Νικόλαο και στο Σίσσι σε  2 σχολεία , 3ο και 5ο δημοτικό, στο πάρκο Δημαρχείου, στην παραλία του ΕΟΤ ενώ θα κάνουν και κατασκευές με οικολογικά και φυσικά υλικά σε δύο ομάδες που δραστηριοποιούνται εδώ στην περιοχή.
20160704_102345 p2
Στην έναρξη ο Δήμαρχος Αντώνης Ζερβός αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα και στην σημαντικότητα να έχει κανείς απέναντι του νέους επιστήμονες . Εμείς, οι παλιότεροι, καλώς ή κακός έχουμε διαμορφώσει τις πόλεις που ζούμε, όμως οι πόλεις αυτές είναι αύριο δικές σας και θα πρέπει να υπάρξει αυτή η μεταλλαγή η εξέλιξη. Εμείς σαν δημοτική αρχή έχουμε σαν στόχο να αλλάξουμε την καθημερινότητα της ζωής στην πόλη μας και έτσι αυτή η πρόταση για την διοργάνωση του EcoWeek μας βρήκε αμέσως συμπαραστάτες. Μάλιστα αν τα πράγματα πάνε καλά θα προσπαθήσουμε να γίνει θεσμός κάθε δύο χρόνια ώστε να υπάρχει και η εξέλιξη σε όσα θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται σιγά σιγά.» είπε μεταξύ άλλων και δεσμεύτηκε να κάνει ο ίδιος την ξενάγηση ο ίδιο των μελών της αμάδας στην Σπιναλόγκα μόλις το πρόγραμμα τους το επιτρέψει.
20160704_103132 8r 1
Ο βουλευτής του νομού Μανόλης Θραψανιώτης στον δικό του χαιρετισμό   τόνισε την ανάγκη που υπάρχει ώστε να τονωθεί η κάθε προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος  κάτι που θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για όλους. Αναφέρθηκε δε θέλοντας να τονίσει το ενδιαφέρον που όλοι μας πρέπει να έχουμε για το περιβάλλον στο παράδειγμα του ανθρώπου που έχοντας χάσει την   όραση του λόγω της ασθένειας του Χάνσεν εύχονταν στον Θεό να του δώσει την δυνατότητα να γίνει ξανά 20 ετών ώστε να αφιερωθεί στην προστασία του περιβάλλοντος.
Είπε δε ακόμα ότι το 1% του πληθυσμού στον κόσμο ελέγχει το 99%  της οικονομίας, και ότι θα πρέπει να συνεχιστούν με κάθε τρόπο όλες εκείνες οι προσπάθειες της προστασίας του περιβάλλοντος απ όλους μας.


ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ