in ,

Thomas Cook: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος Θανάτου

 

Το χρονικό ενός προαναγγελθεντος Θανάτου

….γράφει ο Χρήστος Μανουσάκης

Η Thomas Cook Group, η 178χρονη ταξιδιωτική εταιρεία που έγινε μία από τις πιο γνωστές μάρκες του Ηνωμένου Βασιλείου, κατέρρευσε κάτω από ένα σωρό χρέους σχεδόν 2 δισεκατομμυρίων λιρών την 31η Μαρτίου, σύμφωνα με στοιχεία που συνέταξε το Bloomberg.

Ιδρύθηκε στη δεκαετία του 1840 από έναν βικτοριανό επιχειρηματία του ίδιου ονόματος, ο Thomas Cook ξεκίνησε οργανώνοντας ταξίδια με τρένα μέσα από τα αγγλικά Midlands. Η επιχείρηση επεκτάθηκε καθώς η αναπτυσσόμενη μεσαία τάξη της Βρετανίας ανακάλυψε ότι είχαν περισσότερο χρόνο και χρήματα για να ανακαλύψουν τις απολαύσεις της Ευρώπης.

 

Η εταιρεία, η οποία απορροφήθηκε σύντομα στην κρατική σιδηροδρομική εταιρεία σύντομα μετά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο, πήρε τη μεγαλύτερη ώθηση της στη δεκαετία του 1970 και του 1980, καθώς οι Βρετανοί ζήτησαν τον ήλιο με φθηνό προϋπολογισμό. Το σύνθημα “Don’t just book it, Thomas Cook it”μπήκε στην εθνική συνείδηση.

Το 1999 αγοράζει το 55% η TUI και στη συνέχεια το 2015 η Fosun Tourism Group αγοράζει τις πρώτες μετοχές και το 2019 γίνετε ο μεγαλύτερος μέτοχος της Thomas Cook, με ποσοστό περίπου 18%- θα διοχετεύσει 450 εκατ. στερλίνες στην εταιρεία με αντάλλαγμα τουλάχιστον το 75% των ταξιδιωτικών δραστηριοτήτων και το 25% των αεροπορικών.
Σήμερα τα ξημερώματα ο CEO της εταιρείας Peter Fankhauser εξήγγειλε την πτώχευση και ουσιαστικά το κλείσιμο του αρχαιότερου Τ.Ο στον κόσμο. Ωστόσο γεγονός δεν προκάλεσε έκπληξη. Όλοι ήξεραν!!
Όλες οι συνεργασίες και οι μοχλεύσεις του παρελθόντος σκοπό είχαν να δημιουργήσουν έναν γίγαντα που θα έπνιγε τους επίδοξους και αναδυόμενους ανταγωνιστές του διαδικτύου.

ΤΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕ?

Συμφωνα με τον Guardian:

Σύμφωνα με τον Guardian:
Η κατάρρευση του Thomas Cook δεν οφείλεται στο γεγονός ότι οι Βρετανοί έχουν σταματήσει να κάνουν διακοπές. το 60% του πληθυσμού έκανε διακοπές στο εξωτερικό το 2018, από 57% το προηγούμενο έτος.
Είναι ο τρόπος με τον οποίο επιλέγουν τις διακοπές όπου έχει αλλάξει πλέον, με τον αριθμό των διακοπών στην πόλη (city brakes) να ξεπερνά σημαντικά τις διακοπές στην παραλία.
Κερδισμένοι είναι οι Ryanair, easyJet και Airbnb, με όλους τους πελάτες τους να κάνουν online κράτηση. Οι ηττημένοι είναι εταιρίες πακέτων διακοπών. Μόλις 1 στους 7 κλείνει με εταιρείες διακοπών και αυτοί είναι 65+ ανηκουν σε χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές ομάδες, με λιγότερα χρήματα για να δαπανήσουν.
Η κλιματική κρίση είχε επίσης αντίκτυπο. Ο καύσωνας στη Ευρώπη το Μάιο του 2018 μείωσε αισθητά τη ζήτηση διακοπών, καθώς οι πελάτες καθυστέρησαν τις αποφάσεις τους για διακοπές και έμειναν σπίτι. Στη συνέχεια, το 2019, ο Thomas Cook δήλωσε ότι οι βρετανοί πελάτες αναβάλλουν σχέδια ταξιδιού για το καλοκαίρι λόγω της επιδείνωσης της αβεβαιότητας γύρω από το Brexit – και του τρόπου με τον οποίο έπληξε την αγοραστική δύναμη της στερλίνας στο εξωτερικό.

 

ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΟΜΩΣΙΑΣ

Υπήρχε – για τουλάχιστον δυο χρόνια – ένας εταιρικός σωτήρας, υπό τη μορφή κινεζικής ομάδας Fosun International, υπό τη διεύθυνση του Guo Guangchang, ενός δισεκατομμυριούχου που θεωρείται ο Warren Buffett της Κίνας. Σιγά μην εδιναν τις στερλινες τους ,στους Κινέζους.

Ο Κινέζος τους πηρε χαμπαρι και εκανε stop loss.

Οι Γερμανοι με την  TUI  η οποια ηταν ο μεγαλυτερος ανταγωνιστης της ΑγγλοΓερμανικής Thomas Cook.

ΟΙ Εγγλεζοι με αυτόν τον τρόπο δειχνουν τι θα συμβεί με τα τις 31Οκτωβρίου με το Brexit!

Πολλά μπορεί να ειπωθούν και να ακουστούν.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Για πολλοστή φορά αποδεικνύεται ότι ο Τουρισμός είναι ευαίσθητο προϊόν όπου οι οροί του παιχνιδιού δεν είναι για αρχάριους. Απαιτεί μελέτη, συνεχή παρακολούθηση σχεδιασμό και χειρισμό κρίσεων.
Είναι θέμα που πρέπει να απασχολήσει γενικότερα τον κλάδο είναι οι ασφαλιστικές εταιρείες να έχουν σαφή στάση για τις αποζημιώσεις τόσο ως προς τους ταξιδιώτες όσο και τους επαγγελματίες. Η εμπιστοσύνη δεν πρέπει να χαθεί!!
Στην περιοχή μας έχουν συμβεί κι άλλες φορές στο παρελθόν τέτοιοί είδους χρεωκοπίες με οδυνηρά αποτελέσματα.
Εύχομαι αυτή τη φορά να υπάρξουν οι λιγότερες δυνατές απώλειες για όσους δραστηριοποιούνται στον κλάδο.
Ελπίζω και εύχομαι η κατάσταση να ξεκαθαρίσει σύντομα και να υπάρξουν καλύτερες συμφωνίες και συμβόλαια με τος νέο TO που θα γεννηθεί!!

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ