in

Η μάχη των μεριδίων που άφησε η Thomas Cook

Στη μάχη για την απόκτηση των μεριδίων που άφησε η κατάρρευση της Thomas Cook μπαίνουν οι τέσσερις μεγαλύτεροι tour operators της Γερμανίας. TUI, Der Touristik, FTI και Alltours έχουν καταστρώσει ήδη τη στρατηγική τους για την τουριστική περίοδο του 2020 με στόχο την προσέλκυση των 2 εκατ. ετήσιων πελατών που μετρούσε η Thomas Cook Γερμανίας και των 660 χιλιάδων τουριστικών κρατήσεων για την επόμενη σεζόν.
Η διεύρυνση των προγραμμάτων από τους μεγαλύτερους ταξιδιωτικούς οργανισμούς της γερμανικής αγοράς περιλαμβάνει την Ελλάδα, μαζί με την Τουρκία, τη Μαγιόρκα και τα Κανάρια νησιά. Η TUI ειδικότερα, που αποτελεί το μεγαλύτερο “τροφοδότη” αφίξεων για τον ελληνικό Τουρισμό, εκτιμά να αυξήσει κατά 500 χιλιάδες τους πελάτες της το 2020, επεκτείνοντας παράλληλα τις θέσεις στα ξενοδοχεία στις παραπάνω χώρες, που αποτελούν από τούς βασικότερους προορισμούς της Μεσογείου, και ανακοινώνοντας προσφορές στα πακέτα.
Συνολικά η TUI προσθέτει δύο εκατ. επιπλέον αεροπορικές θέσεις στα προγράμματα του 2020 σε προορισμούς όπως η Ελλάδα, η Τουρκία, οι Βαλεαρίδες, τα Κανάρια, η Αίγυπτος, το Μεξικό και η Φλόριντα.
Την ίδια ώρα συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις για νέα συμβόλαια με μονάδες που δέχονταν τουρίστες από την Thomas Cook, ενώ βρίσκεται σε συζήσεις με τουριστικά γραφεία για ανάπτυξη συνεργασιών. Ο Chief Operating Officer της TUI Sebastian Ebel είχε στα τέλη του Σεπτεμβρίου πραγματοποιήσει τις πρώτες διερευνητικές επαφές με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού και με εκπροσώπους των τουριστικών φορέων προκειμένου να αντισταθμίσει τις απώλειες στο κλείσιμο της σεζόν. Φέτος σύμφωνα με εκτιμήσεις της TUI, ο τουριστικός οργανισμός έφερε στην Ελλάδα τρία εκατ. τουρίστες.
Και η Alltours έχει εξασφαλίσει μερίδιο από τα ξενοδοχεία που είχαν συνεργασία με την Thomas Cook, ποντάροντας επίσης σε υψηλότερη ανάπτυξη το 2020.
Η σύναψη νέων συμβολαίων με ξενοδοχεία, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς μπορούν να μετριάσουν τις ζημιές από το λουκέτο της Thomas Cook, όμως το κόστος της πτώχευσης θα παραμείνει σημαντικό. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, η συνολική ζημία στα καταλύματα της χώρας αποτιμάται στα 315 εκατ. ευρώ, μόνο για φέτος. Από αυτά, τα 138 εκατ. αφορούν καθαρές απαιτήσεις πριν την κατάρρευση και τα 52 εκατ. είναι απώλειες σε τζίρο μετά το λουκέτο. Όμως για το 2020 οι εκτιμώμενες απώλειες αφίξεων και διανυκτερεύσεων για τον τουριστικό κλάδο από την πτώχευση της Thomas Cook προσεγγίζουν το 1 δισ. ευρώ, ήτοι 2,5 δισ. ευρώ για όλη την οικονομία με βάση τον τουριστικό πολλαπλασιαστή. Από αυτά περίπου 500 εκατ. ευρώ είναι το κόστος για τα ξενοδοχεία.
ΠΗΓΗ: capital.gr