in , , ,

Το Φραρό να γίνει κομμάτι της τοπικής πολιτιστικής ανάπτυξης, [videos – fotos]

Η διάθεση, η επιθυμία και η συμφωνία για την συμβολή όλων στην συντήρηση, ανάδειξη και προβολή του Καθολικού μνημείου της ιστορικής Φραντσεσκανικής μονής του Αγίου Αντωνίου, Φραρό Νεάπολης εκφράστηκε από όλους όσους συμμετείχαν στην επιτυχημένη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον χώρο δίπλα από το συγκεκριμένο μνημείο το βράδυ της Κυριακής 30 Αυγούστου 2015.
 
Ο Μιχάλης Χουρδάκης, ή Νίσπιτας με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίο του για τον Μεραμπελιώτη Πάπα της Ρώμης Αλέξανδρο τον πέμπτο κατάφερε σε συνεργασία με τον ΠΑΟΔΑΝ και τον επιμορφωτικό πολιτιστικό σύλλογο της Βουλισμένης  να αναδείξει για μια ακόμα φορά την ανάγκη ώστε όλοι οι τοπικοί φορείς να σκύψουν και να ενδιαφερθούν για την σωτηρία, ανάδειξη και προβολή του μνημείου αυτού που όπως και ο ίδιος ο Μιχάλης Χουρδάκης τόνισε θα μπορέσει να αποτελέσει μια ανάσα οικονομικής ανάπτυξης της παραμελημένης περιοχής στο Επάνω Μεραμπέλλο.
_D200003 p
Λίγο μετά τις 7.30 το απόγευμα    ο φροντισμένος και καθαρός χώρος από τα συνεργία του Δήμου, μέλη των συλλόγων και εθελοντές ξεκίνησε να γεμίζει από πολίτες που ήρθαν από όλο σχεδόν τον Δήμο και όχι μόνο.
_D200002 p
Μόλις δε είχε σκοτεινιάσει και είχε φανεί το δεύτερο μεγάλο φεγγάρι του Αυγούστου η Μαρία Σεργάκη που είχε τον συντονισμό της παρουσίασης καλωσόρισε τους θεατές  λέγοντας μεταξύ άλλων πως μετά από 7 αιώνες που πολλά έχουν συμβεί και ταλανίσει την Κρήτη και την περιοχή μόνο ένα μέρος του μνημείου σώζεται  για να δίνει το στίγμα της παρουσίας του στην ιστορία. Αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έχουν γίνει στο παρελθόν οι οποίες όμως σκόνταφταν στο θέμα των γειτονικών ιδιοκτησιών οι οποίες και πνίγουν τον μνημείο.
_D200013 p
Παρόν στην εκδήλωση και ο εφημέριος της καθολικής ενορίας της ανατολικής Κρήτης Daniel Stankiewicz, Πολωνός στην καταγωγή, ο ίδιος είπε πως τα χρόνια που έζησε ο Αλέξανδρος ο πέμπτος ήταν κρίσιμα για την εκκλησία, ήταν άνθρωπος μορφωμένος με σπουδές στα καλύτερα πανεπιστήμια της εποχής, θεολόγος και φιλόσοφος, ένας άνθρωπος που ήθελε να υπηρετήσει και πραγματικά το έκανε και απέδειξε ότι ήταν ένα αξιοπρεπής Πάπας.
_D200020 p
Στην συνέχεια ο πρωτοσύγκελλος Αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μητρόπολης Πέτρας και Χερρονήσου Τίτος Ταμπακάκης  χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την εκδήλωση η οποία άργησε να γίνει.  «Αργήσαμε να ρίξουμε φως στην προσωπικότητα ενός ανθρώπου που του άξιζε να αναδειχθεί από την Ρωμαιοκαθολική εκκλησία στο παπικό αξίωμα λόγω της σοφίας και των σπουδών του.» είπε και αναφέρθηκε στην φροντίδα που του εδόθη όταν ακόμα μικρός σε ηλικία το 1340 έζησε τα άσχημα χρόνια της τότε εποχές από τους αδελφούς του μοναστηριού της Νεάπολης τότε. Αναφέρθηκε στην πορεία του στην καθολική εκκλησία και έκλεισε λέγοντας πως  αν δεν τον έβρισκε τόσο γρήγορα ο θάνατος θα είχε να προσφέρει πολλά στην ένωση της ανατολικής και της δυτικής εκκλησίας. Απευθυνόμενος δε στον πάτερ Danial είπε πως ευτυχώς ο σημερινός Πάπας και ο οικουμενικός πατριάρχης  δουλεύουν και προσεύχονται για την ένωση νυχθημερόν μέσα από τους διαλόγους  και τις επιτροπές για να αρθεί το σχίσμα και αν γίνουμε όλοι ένα.
_D200023 p
Ο αντιδήμαρχος Κώστας Κοκκίνης στην σύντομη ομιλία του μετέφερε τον εγκάρδιο χαιρετισμό του Δημάρχου ο οποίος απουσίαζε εκτός Κρήτης και ευχαρίστησε για την πρωτοβουλία και το βάρος της εκδήλωσης που σήκωσε τον Μιχάλη Χουρδάκη «Τον ευχαριστούμε για όσα έχει κάνει και για τα ακόμα περισσότερα που θέλει να κάνει για τον τόπο μας. Βρισκόμαστε σε ένα χώρο που δύστυχος δεν έχει τύχει την σημασία και την ανάδειξη που θα έπρεπε να έχει. Ελπίζω ότι και εμείς σαν νέα δημοτική αρχή δεν θα προστεθούμε στην σειρά των αποτυχημένων προσπαθειών, πιθανότατα, του παρελθόντος. Με χαρά σας ανακοινώνω απόψε ότι η αρχιτέκτονας από την περιοχή μας η Ίρις Περουλιού Σεργάκη έχει σχεδόν ολοκληρώσει μια μελέτη ανάπλασης του περιβάλλοντα χώρου  σε συνεργασία με τους όμορους ιδιοκτήτες οι οποίοι με μεγάλη χαρά προσφέρουν την ιδιοκτησία τους ώστε το μοναστήρι αυτό να αποκτήσει καταρχήν μια προσβασιμότητα, και ελπίζουμε στην συνέχεια  και σε συνεργασία με τις αντίστοιχες υπηρεσίες να προσφέρουμε την δυνατότητα αν οι συνθήκες μας βοηθήσουν να ανακτήσει τον ρόλο του.» είπε.
_D200028 p
Ο Δημήτρης Αγγελάκης πρόεδρος του συλλόγου της Βουλισμένης με την βοήθεια του οπίου έγινε η εκδήλωση είπε πως η εκδήλωση αυτή αποτελεί μια ακόμα αφορμή για να ξεφυλλίσουμε τις σελίδες του ημερολογίου του χρόνου και να ανακαλύψουμε άγνωστες πτυχές της τοπικής μας ιστορίας. «Οι εκλεκτοί ομιλητές της εσπερίδας  θα σκιαγραφήσουν την προσωπικότητα του Πάπα Αλεξάνδρου του πέμπτου προσπαθώντας να προσθέσουν την δική τους ψηφίδα στο κομμάτι της ιστορικής μας γνώσης.» είπε και πρόσθεσε στην συνέχεια ότι με αφορμή την συγκεκριμένη εκδήλωση που γίνεται με την συμμετοχή θεσμικών φορέων σε μια συγκεκριμένη δύσκολη οικονομική συγκυρία να θέσουμε νέους στόχους   για την ανάδειξη των θρησκευτικών και πολιτιστικών μας μνημείων. «Έχουμε χρέος να ενώσουμε τις δυνάμεις μας  και να αναζητήσουμε προς χάριν των επόμενων γενεών όλα εκείνα που μας ενώνουν δημιουργώντας ένα μεγάλο δίκτυο πολιτισμού και αξιών σε όλη την περιοχή του Επάνω Μεραμπέλλου, ξεκινώντας από την μονή των Κρεμαστών  και φτάνοντας μέχρι τον Βραχασιώτη δίνοντας μια διαφορετική πολιτιστική και θρησκευτική ώθηση στην περιοχή μας, φτάνει να το τολμήσουμε, να το θελήσουμε, φτάνει να είμαστε όλοι μαζί.» είπε.
_D200029 p
Η αρχιτέκτων μηχανικός  Δάφνη Χρονάκη  έδωσε τα δικά της επιστημονικά φώτα  με μια εισήγηση που περιέγραψε την πορεία του συγκεκριμένου μνημείο  στον χρόνο και των άλλων αντίστοιχων της εποχής στην Ευρώπη και κατέληξε στην ομιλία της λέγοντας πως αν και οι συγκυρίες είναι δύσκολες πρέπει να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε το Φραρό να αναδειχθεί διότι όλα δείχνουν πως υπάρχει κάτι σημαντικό να φανερώσει.
_D200053 p
Ο καθηγητής αρχαιολογίας και υπεύθυνος των ανασκαφών στην αρχαία Δρήρο,  φιλονεαπολίτης, όπως αυτοαποκαλέστηκε, Alexandre Farnoux,  μίλησε για την σπουδαιότητα που κρύβει ολόκληρη η περιοχή, ευχαρίστησε τον Μιχάλη Χουρδάκη για την τιμή να τον καλέσει να πει μερικά πράγματα και τόνισε προς όλους ότι ζουν σε ένα τόπο απίστευτης πολιτιστικής κληρονομιάς που θα πρέπει να αγαπήσουν, να φροντίσουν και να αναδείξουν.
_D200057 p
Πριν την ομιλία του Νίσπιτα προηγήθηκε ένα μουσικό διάλειμμα από τους συνεργάτες του Χαρίλαου Παπαδάκη και ένα κέρασμα σουμάδας  και ρακής από τα αδέλφια Γιαλελάκη._D200039 p
 
Ο Μιχάλης Χουρδάκης με το δικό του μοναδικό τρόπο παρουσίασε την εργασία του για την ζωή και το έργο του Μεραμπελιώτη Πάπα της Ρώμης Αλέξανδρου του Πέμπτου  που έχει εκδοθεί σε 26 αντίγραφα λέγοντας πως δεν πραγματοποίησε την εκδήλωση αυτή για αν πουλήσει βιβλία, άλλωστε δεν υπάρχουν άλλα, αλλά για να δώσει το έναυσμα σε όλους να ασχοληθούν με ένα μνημείο που πρέπει και επιβάλλεται να αποκτήσει τον ρόλο και την θέση που του αξίζουν.
_D200065 p
Ο ίδιος ευχαρίστησε από καρδιάς όπως είπε όλους όσους τον βοήθησαν στην διοργάνωση, τους ομιλητές, τους μουσικούς και όσους πρόσφεραν ώστε να γίνει με την επιτυχία που έγινε η συγκεκριμένη βραδιά.
_D200068 p
Φεύγοντας όλοι όσοι βρέθηκαν στο Φραρό είχαν πλέον μαζί τους ένα λόγο μια αιτία η οποία στηρίχτηκε με επιχειρήματα από τους ομιλητές ώστε όταν κλιθούν με κάθε τρόπο να στηρίξουν την προσπάθεια της ανάδειξης του Φραρό να μην διστάσουν να το κάνουν.


 

 

 
 
 
ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ