in ,

ΤΙ ΕΙΝΑΙ τα αποθέματα βιόσφαιρας.

… γράφει ο Χρήστος Μανουσάκης
 
Το πρόγραμμα Άνθρωπος και Βιόσφαιρα της UNESCO (Man and Biosphere ή MAB) είναι ένα διακυβερνητικό επιστημονικό πρόγραμμα που προσπαθεί να βελτιώσει τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων και του φυσικού περιβάλλοντός τους.
 
Η ιδέα για τα Αποθέματα Βιόσφαιρας ξεκίνησε από μια ομάδα εργασίας τού προγράμματος ΜΑΒ το 1974 ενώ το Παγκόσμιο Δίκτυο Αποθεμάτων Βιόσφαιρας ξεκίνησε το 1976. Τα Αποθέματα Βιόσφαιρας είναι χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές οι οποίες συμπεριλαμβάνουν πολύτιμα οικοσυστήματα και κοινωνίες που επιθυμούν να συνδυάσουν την προστασία του οικοσυστήματος με την αειφόρο χρήση του. Έχουν σκόπό την προώθηση και επίδειξη μιας ισορροπημένης σχέσης μεταξύ ανθρώπου και βιόσφαιρας.
 
Για περισσότερες πληροφορίες: UNSECO Man and Biosphare Programme
Τα μονοπάτια της Κρήτης για να ενταχθούν σε αυτό το δίκτυο, θα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Στα ολοκληρωμένα μονοπάτια, τα οποία έχουν μήκος περίπου 50 χλμ και μέσα σε αυτά θα περιλαμβάνονται διάφορες φυσιολατρικές και θεματικές δραστηριότητες.
 
Ενώ υπάρχουν και τα βραχέα μονοπάτια που θα αποτελούν μια πολύ καλή επιλογή για οικογενειακούς περιπάτους, έχοντας μήκος από 2 ως 10 χλμ. Μονοπάτια που θα προορίζονται για οικογένειες, αλλά και περιπατητές που δεν είναι τόσο μυημένοι σε αυτή τη δραστηριότητα.
Εμείς στον Μιραμπέλλο και γενικότερα στο Ν. Λασιθίου έχουμε άριστες φυσιολατρικές διαδρομές. Αυτός ο πλούτος και η κληρονομιά μας που έχει απαξιωθεί, πρέπει να αναδειχθεί. Ή πιο κομψα δεν έχει προβληθει οσο θα επρεπε.
Η Νέα Δημοτική αρχή που θα προκύψει από τις εκλογές της 26 Μάιου ,σε συνεργασία με τους ορειβατικούς συλλόγους και την Περιφέρεια Κρήτης όχι μόνο θα πιστοποιήσει τα μονοπάτια μας αλλά θα επιδιώξει να τα εντάξει στο πρόγραμμα Άνθρωπος και Βιόσφαιρα της UNESCO.
Ευχαριστώ για την προσοχή σας
Χρήστος Μανουσάκης
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος
ΑλλάΖουμε τον Δήμο