in , , , , ,

Ταξίδι στης φυσικής το σύμπαν με ξεναγό τον Νεκτάριο Βλαχάκη [VIDEO]

Περισσότερο σοφοί για πολλά από τα πάρα πολλά που συμβαίνουν στο σύμπαν έφυγαν όσοι είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν το απόγευμα της Τετάρτης στο ΡΕΞ την ομιλία του συντοπίτη μας αναπληρωτή καθηγητή στο παν. Αθηνών Νεκτάριου Βλαχάκη.
 
Ο ίδιος, καλεσμένος του ΠΑΟΔΑΝ στα πλαίσια της σειράς των ομιλιών με τίτλο «Σχολείο Αεί διδασκομένων πολιτών», μετέφερε στο ακροατήριο το οποίο συνέθεταν συμπολίτες όλων των ηλικιών από έφηβους έως και άτομα μεγάλης ηλικίας, την χαρά του που βρέθηκε για μια ακόμα φορά στην περιοχή ώστε να μιλήσει για την επιστημονική του παρουσία και την εξέλιξη όλων όσων συμβαίνουν στα εργαστήρια τόσο του πανεπιστημίου Αθηνών αλλά και όλου του κόσμου γενικότερα για τα θέματα που άπτονται της ειδικότητας του.
_D200065 p2
Τον Νεκτάριο Βλαχάκη καλωσόρισε ο Ζαχαρίας Φθενάκης που έχει αναλάβει τον συντονισμό των συγκεκριμένων ομιλιών στον κύκλο του Σχολείου Αεί διδασκομένων πολιτών του ΠΑΟΔΑΝ. «Με χαρά υποδεχόμαστε ένα ακόμα σπουδαίο συντοπίτη μας στον κύκλο αυτών των ομιλιών του ΠΑΟΔΑΝ. Ο Νεκτάριος πέρα από καλός φίλος είναι και ένας πολύ αξιόλογος επιστήμονας τον οποίο αδημονούμε να ακούσουμε.» είπε και παρουσίασε εν συντομία το βιογραφικό του ομιλητή.
 
Σχολίασε δε και το γεγονός ότι το κοινό ήταν πιο αυξημένο από την προηγούμενη εκδήλωση λέγοντας πως ή οι εκδηλώσεις αυτές κερδίζουν την εμπιστοσύνη του κοινού ή το θέμα ήταν ιδιαίτερα ελκυστικό. «ότι και αν συμβαίνει από τα δύο, ή και τα δύο, χαιρόμαστε που βλέπουμε την αίθουσα με αρκετό κόσμο και μάλιστα διαφορετικών ηλικιών.» είπε και έδωσε τον λόγο στον ομιλητή ο οποίος ξεκίνησε με την προβολή πολλών φωτογραφιών και βίντεο ένα ταξίδι στα πέρατα του σύμπαντος εκεί που δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς τι υπάρχει.
_D200070 p3
Με λόγο ξεκάθαρο και κατανοητό σε όλους παρουσίασε μια σειρά από ανακαλύψεις του ανθρώπου σε ότι αφορά την κίνηση των αστεριών, των πλανητών και των γαλαξιών, κίνηση που δημιουργεί θερμότητα άρα ενέργεια. Μίλησε για τον απίστευτα μεγάλο  αριθμό των άλλων γαλαξιών που υπάρχουν στο σύμπαν εκτός του δικού μας και ανέφερε ότι όλα τα στοιχεία που ο άνθρωπος γνωρίζει σήμερα είναι αποτελέσματα πολλών χρόνων από εξειδικευμένα εργαστήρια και όργανα μετρήσεων.
 
Σε ότι αφορά τις εκρήξεις που συμβαίνουν στο ηλιακό μας σύστημα και τις συνθήκες όπου εκεί υπάρχουν αυτές οι κοσμικές εκρήξεις έδωσε το ερέθισμα στο ακροατήριο όχι μόνο ένα ακούσει τα στοιχεία της παρουσίασης αλλά στην συνέχεια να μάθε ακόμα πιο πολλά αν θέλει κάνοντας του ρωτήσεις ή ψάχνοντας οι ίδιοι να βρουν πιο συγκεκριμένα στοιχεία.
_D200066 p1
«Η δουλειά ενός φυσικού είναι να καταλάβει πως λειτουργεί το σύμπαν, να καταλάβει ποιοι είναι οι φυσικοί νόμοι και πως περιγράφονται οι εξελίξεις στο σύμπαν με σκοπό να μπορεί να προβλέψει ενός φαινομένου. Αυτό γίνεται σε δύο βήματα, το πρώτο βήμα είναι συνήθως να φτιάξουμε μια θεωρεία και στην συνέχεια σαν δεύτερο βήμα είναι να ελέγξουμε με το πείραμα αν όντων συμβαίνει.» είπε στην εισαγωγή του και ξεκίνησε το ταξίδι των παρουσιάσεων των αποτελεσμάτων διαφόρων πειραμάτων που έχουν γίνει στο σύμπαν και αφορούν την δημιουργία, την κίνηση και την εξέλιξη των διαφόρων αντικειμένων που βρίσκονται σε αυτό μέσα σε εκατομμύρια χρόνια.


ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ