in , ,

Σωματα ασφαλείας και δημοκρατία

Σώματα ασφαλείας και Δημοκρατία

… γράφει η Ειρήνη Καζαμία

Η φετινή επέτειος της αποκατάστασης της Δημοκρατίας γιορτάζεται σε μια συγκυρία που η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ μας απειλείται σε πολλά μέτωπα. Απαξιώνονται συνταγματικά δικαιώματα, οι θεσμοί, η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, το περιβάλλον, η ενημέρωση. Η υπεράσπιση της Δημοκρατίας είναι προτεραιότητα και επιτακτικό καθήκον όλων όσων πιστεύουμε σε Αυτήν. Δεν είναι μόνο για να τιμήσουμε όσους θυσιάστηκαν για την υπεράσπισή της αλλά και για την οργάνωση της ζωής μας στη βάση των αρχών της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας και της ισονομίας.

Ιδιαίτερα σήμερα που βιώνουμε την υγειονομική κρίση και τις απειλές στην εθνική μας κυριαρχία. Ιδιαίτερα σήμερα που βιώνουμε τα αποτελέσματα της άκρατης αστυνομοκρατίας του κ. Χρυσοχοϊδη. Κάποιος πρέπει να πει στην ηγεσία της αστυνομίας ότι είναι άλλο πράγμα η ασφάλεια του πολίτη και είναι κάτι τελείως διαφορετικό η αστυνομική αυθαιρεσία και η έκνομη αστυνομική βία της οποίας γινόμαστε καθημερινά παρατηρητές τον τελευταίο χρόνο της διακυβέρνησης της ΝΔ.

Το μεγάλο ζητούμενο από τον δημοκρατικό κόσμο είναι ο εκδημοκρατισμός της αστυνομίας και για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχει διαφάνεια. Πρέπει να αναγνωριστεί το δικαίωμα στους πολίτες να καταγγέλλουν όταν και όποιον αυθαιρετεί εις βάρος τους, να τους δοθεί το δικαίωμα να καταγράφουν την δράση των αστυνομικών ειδικά όταν αυθαιρετούν, πρέπει τα διακριτικά των ένστολων να μην καλύπτονται ούτως ώστε ο πολίτης να μπορεί αν δεχθεί απρόκλητη βία να στραφεί κατά του αυθαιρετούντα αστυνομικού υπαλλήλου. Πρέπει να καθιερωθεί ο θεσμός του παρατηρητή των δημόσιων εκδηλώσεων ούτως ώστε και οι αστυνομικοί να ξέρουν ότι η στάση και η συμπεριφορά τους ελέγχεται και οι παραβάτες δεν θα είναι υπεράνω του νόμου και φυσικά το βασικότερο: νέοι αστυνομικοί να μην βγαίνουν στους δρόμους αν δεν είναι καλά εκπαιδευμένοι και προετοιμασμένοι για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζουν τους πολίτες, το δίκαιο και το άδικο, τους παραβάτες ή/και τους εγκληματίες.

Η αστυνόμευση δεν εξαντλείται στα Εξάρχεια. Υπάρχουν πολλές εγκληματικές δραστηριότητες ανά την επικράτεια που χρειάζονται εξάρθρωση και υπάρχουν πολλά προβλήματα εγκληματικότητας που πρέπει να αποτραπούν και οι πολίτες να προστατευθούν.

Ο πρόσφατος νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση για τον περιορισμό των εκδηλώσεων περιέχει διατάξεις με αντισυνταγματικό περιεχόμενο που είτε δεν θα εφαρμοστούν ποτέ στην πράξη ή θα καταπέσουν στο συνταγματικό συμβούλιο όταν θα πρέπει να βγουν οι εφαρμοστικοί νόμοι και οι διατάξεις βάσει των οποίων θα κλιθούν να εφαρμοστούν οι περιορισμοί που ψηφίστηκαν όπως η γνωστοποίηση συνάθροισης αρκετές ημέρες πριν, ο ορισμός οργανωτή και υπεύθυνου της συνάθροισης που πρέπει να είναι φυσικό πρόσωπο και θα φέρει προσωπική ευθύνη για την εξέλιξη της συνάθροισης και των πιθανών καταστροφών ήθελαν προκύψει από αυτήν και άλλα.

Δεν μπορεί να υπάρχει προοδευτική Ελλάδα που να συμφωνεί με αυτόν τον νόμο. Η μόνη έννοια της κυβέρνησης είναι να φιμώσουν την φωνή των πολλών, την αντίθετη γνώμη, την διαμαρτυρία εν γένει, το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν όταν βλέπουν ότι πλήττονται βάναυσα τα δικαιώματα τους.

Και ρωτούν πολλοί τι θα κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αν εκλεγεί για τον εκδημοκρατισμό των σωμάτων ασφαλείας, για τον περιορισμό της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας; Η απάντηση δεν είναι απλή διότι έχουν προηγηθεί δεκαετίες στις οποίες τα σώματα ασφαλείας αντιμετωπίσθηκαν σαν τον μπαμπούλα εναντίον της κοινωνίας από τις εκάστοτε κυβερνήσεις που ήθελαν μια αστυνομία που να τρομοκρατεί και να υποτάσσει τον πολίτη.

Μια κυβέρνηση της αριστεράς πρέπει να βάλλει κανόνες. Πρέπει να εισηγηθεί ρυθμιστικές παρεμβάσεις για την ρύθμιση της αστυνομικής δράσης βάσει κανόνων. Να ανοίξει το υπουργείο στους κοινωνικούς φορείς. Να ακούγονται και οι πολίτες. Πρέπει να υπάρξει απόλυτη και γενικευμένη αξιοκρατία. Η επιλογή με αυστηρά κομματικά κριτήρια έχει απαξιωθεί και πρέπει να εκλείψει από όλες τις βαθμίδες της δημόσιας διοίκησης. Για όλα αυτά είναι σκόπιμο να ψηφιστεί ένας καινούργιος νόμος που να παίρνει υπόψη του και την γνώμη των πολιτών, των κοινωνικών εταίρων, των νέων , των συνδικαλιστών που θέλουν να διαδηλώνουν, που πρέπει να διαδηλώνουν όταν υπάρχουν λόγοι, με ασφάλεια και για τους ίδιους τους διαδηλωτές και για τους υπόλοιπους πολίτες και τις περιουσίας τους. Όλοι θα είχαν κάτι να συνεισφέρουν σε ένα νέο νόμο, νέο κοινωνικό συμβόλαιο, για το πώς θέλουν την αστυνομία στο πλευρό τους, για να αισθάνονται πιο ασφαλείς, για την πάταξη της παρανομίας και της εγκληματικότητας, με δημοκράτες αστυνομικούς που σέβονται τους πολίτες και είναι εκεί, στο πλευρό τους, όταν τους χρειάζονται. Ποιος δεν θα ήθελε μια τέτοια αστυνομία και δεν θα ήταν περήφανος να υπηρετεί σε μια τέτοια αστυνομία;

Εύχομαι η αριστερά, όταν θα μπορέσει να επανακτήσει την διακυβέρνηση της χώρας, με την ψήφο του Ελληνικού λαού, να είναι σε θέση να δώσει μια τέτοια αστυνομία στον Ελληνικό λαό.

ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΖΑΜΙΑ