in ,

Συνεχίζουμε το έργο για το οποίο μας εμπιστευθήκατε, video

Δείτε στο fonien.gr την ομιλία του εκ νέου Δημάρχου Αγίου Νικολάου Αντώνη Ζερβού  μετά την ορκωμοσία της νέας δημοτικής αρχής το απόγευμα της Πέμπτης 29 Αυγούστου.

 

 

 

 


Το κείμενο της ομιλίας του Δημάρχου Αντώνη Ζερβού:

Αγαπητοί συνεργάτες,

Αγαπητές συμπολίτισσες και συμπολίτες ,

 

Με την σημερινή ορκωμοσία μας, ξεκινά ουσιαστικά η νέα δημοτική περίοδος (2019- 2023), που έχει ως τυπική εκκίνηση την 1η  του Σεπτέμβρη .

Στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές της 27ης Μαίου και 2ας Ιουνίου οι δημότες αποφάσισαν, δίνοντας τόσο σε μένα όσο και τους συνεργάτες μου, τον πρώτο λόγο στην διοίκηση του δήμου και την πλέον ουσιαστική θέση στην διαμόρφωση της πολιτικής του, αφουγκραζόμενοι κυρίως την συνέπεια της μέχρι σήμερα δημοτικής αρχής, αλλά και την διάθεση συνεργασίας- όπως κατ’ επανάληψη έχει εκφραστεί – με τις δημοτικές παρατάξεις και τους εκπροσώπους που αναμένεται άμεσα να αποτελέσουν “το σώμα” του νέου δημοτικού συμβουλίου .

Να θυμίσω, ότι η χρονική απόσταση, από τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές είναι μικρή ! Κατά συνέπεια οι προτάσεις που κατατέθηκαν κατά την προεκλογική περίοδο καθώς και οι δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν από το σύνολο των παρατάξεων που συμμετέχουν στο νέο δημοτικό συμβούλιο, είναι νωπές ! Και παρά το ότι η επανάληψη – όπως είναι γνωστό , είναι μήτηρ μαθήσεως-  στη σημερινή εκδήλωση αναφορές ανάλογες, δεν έχουν να προσθέσουν κάτι ιδιαίτερο.

Ωστόσο το νέο νομικό πλαίσιο των ΟΤΑ και το αποτέλεσμα που καταγράφηκε τόσο τοπικά όσο και πανελλαδικά στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, επιβάλει νομίζω να αξιολογήσουμε κάποια ενδιαφέροντα σημεία .

Οι διοικητικές αλλαγές που ξεκίνησαν με τον ‘’Καποδίστρια’’ το 1999 , συνεχίστηκαν με τον ‘’Καλλικράτη’’ το 2010 και σήμερα με τον ‘’Κλεισθένη’’ δεν έγιναν – κατά κοινή ομολογία – στη βάση αξιολόγησης των προκυπτόντων αποτελεσμάτων των αρχικών ρυθμίσεων, αλλά μηχανιστικά. Αριθμητικά και μόνο… Χωρίς πραγματική στήριξη των αλλαγών, χωρίς κανένα σχεδιασμό σε βάθος και με σαφή προοπτική. Δεν φταίνε λοιπόν τα … ονόματα , αλλά η ανυπαρξία διάθεσης της πολιτείας να σεβαστεί τα όσα νομοθετεί.

Δυστυχώς, διαχρονικά, το κεντρικό κράτος έβλεπε, και εξακολουθεί να βλέπει, την τοπική αυτοδιοίκηση Α΄ βαθμού ως τον “φτωχό συγγενή”, προσπαθώντας πάντα να ασκεί έλεγχο, ποδηγετώντας την.

…. Ασφυκτικό οικονομικό παρατηρητήριο, πρόσθετες αρμοδιότητες χωρίς πόρους, χωρίς συμπληρωματική στελέχωση λόγω συνταξιοδοτήσεων, αλλά και συνεχή αποστελέχωση και εξαφάνιση του προσωπικού των μικρών περιφερειακών δήμων μέσω της κινητικότη-τας.

Η δημοτική περίοδος που διέρρευσε, με τις συνεχείς νομοθετικές αλλαγές, που δυστυχώς ακόμα δεν έχουν οριστικοποιηθεί, εγκλώβισε την τοπική αυτοδιοίκηση, σε ένα απίστευτο γραφειοκρατικό κυκεώνα που ως αποτέλεσμα είχε την παρεμπόδιση γρήγορης υλοποίησης των απολύτως απαραίτητων έργων καθώς και την απορρόφηση των ελάχιστων πόρων που υπάρχουν, πανελλαδικά .

Περιμένουμε να δούμε τις προτάσεις της νέας κυβέρνησης. Και να είναι απολύτως σαφές,  ότι δεν θα “υποστείλουμε την σημαία” των μόνιμων διεκδικήσεων μας ως ΟΤΑ, προς όφελος του δημότη, χωρίς παρωπίδες .

Το καλό ασφαλώς και στο εξής, θα επαινείται, ενώ  το άσχημο θα στηλιτεύεται . Κάτι που κάναμε ως δημοτική αρχή και την παρούσα δημοτική περίοδο .

Συνδημότισσες και συνδημότες,

εκλεκτοί συνάδελφοι,

Γνωρίζουμε όλοι καλά, ότι η νέα δημοτική περίοδος ανοίγει μια καινούργια σελίδα για την τοπική αυτοδιοίκηση – δεδομένων των αλλαγών που προέκυψαν – αφού η τελευταία προσπάθεια διοικητικής αναδιάρθρωσης από την προηγούμενη κυβέρνηση, ο γνωστός ‘’Κλεισθένης’’, διαμορφώνει ένα διαφορετικό τοπίο, (terra incognita) , που επιβάλει την διαμόρφωση συνεργασιών μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων για την λήψη ‘’δύσκολων’’ αποφάσεων.

Γεγονός όχι απλό, αφού στην πολιτική σκηνή της χώρας η συναίνεση, η υποχώρηση, ο συμβιβασμός, είναι άγνωστες πολιτικές πρακτικές. Καλούμαστε λοιπόν εμείς, οι εκπρόσωποι της Τ.Α , να “γαλουχήσουμε” τον δημότη σε μια νέα λογική κοινωνικής πρακτικής. Και το αποδεχόμαστε. Για να αποδείξουμε άλλη μια φορά στο αθηνοκεντρικό κράτος ότι είμαστε ανοικτοί στις προκλήσεις όπως το έχουμε αποδείξει πολλάκις. Βλέπετε, εκεί που αποτυγχάνει το κράτος μεταφέρει τις ευθύνες στους Δήμους . Για να έχει άλλοθι! Και εμείς απαντάμε με έργο στις προκλήσεις .

Νέα δεδομένα λοιπόν . Πρόκληση για όλους . Αφού η ισχυρή νομιμοποίηση του Δημάρχου με τον 2ο γύρο , ουσιαστικά , ακυρώνεται .

Μέχρι σήμερα η δεδομένη ενισχυμένη πλειοψηφία της δημοτικής παράταξης του Δημάρχου που εξελέγετο στον 2ο γύρο, έδινε την δυνατότητα λήψης αποφάσεων χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες, πράγμα που μετατρεπόταν και σε πλήρη ευθύνη της  για τις αποφάσεις αυτές. Η αόριστη άρνηση χωρίς την κατάθεση συγκεκριμένης και τεκμηριωμένης αντιπρότασης ήταν εύκολη υπόθεση, χωρίς κόστος.

Με τα νέα δεδομένα όμως, το ναι ή το όχι, θα έχει ιδιαίτερη σημασία αφού θα υπάρχει πολιτικό κόστος και για το ένα και για το άλλο.

Εν προκειμένω το όχι θα πρέπει να συνοδεύεται από πλήρη και συγκεκριμένη αιτιολόγηση , και σε πολλές περιπτώσεις – όπως στην καταψήφιση του προϋπολογισμού – με στοιχειοθετημένη αντιπρόταση ελεγμένη από τις υπηρεσίες του δήμου για την δυνατότητα υλοποίησης της. (Εδώ φυσικά υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα για την δυνατότητα που υπάρχει, ώστε να ανταποκριθούν οι τραγικά αποστελεχωμένες υπηρεσίες στον πρόσθετο όγκο δουλειάς που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν).

Ασφαλώς και οι προκλήσεις του άμεσου μέλλοντος, θ΄ αποτελέσουν την αφορμή, το βήμα και την αφετηρία, προκειμένου όλοι μαζί – συνεργαζόμενοι – να εργαστούμε για το κοινό καλό.

Θα πρέπει επίσης να υπογραμμίσουμε ότι, η ανανέωση των μελών του Δημ. Συμβουλίου κατά τα ¾ , αποτελεί θετική εξέλιξη, αφού οι αντιπαραθέσεις που στηρίζονταν -σε παλαιάς λογικής πολιτικές αντιπαραθέσεις- είναι άγνωστες στους νεότερους .

Η νέα δημοτική αρχή – σας διαβεβαιώνω – λέει ΝΑΙ στην συναίνεση που θα έχει ως αποτέλεσμα να πάει ακόμα πιο μπροστά ο τόπος, ολοκληρώνοντας τους στόχους που έχουν τεθεί :

Σπιναλόγκα, ΤΕΦΦΑΑ και πανεπιστημιακά τμήματα, υποδομές, στήριξη του πολίτη, ανάδειξη του πολιτιστικού συγκριτικού πλεονεκτήματος μας και στήριξη της μονοκαλλιέργιάς μας, του τουρισμού, με παράλληλη υποβοήθηση του πρωτογενούς τομέα και της εμπλοκής του με τον τουρισμό.

Αγαπητοί συνδημότες και συνδημότισσες,

Θέλω να σας ευχαριστήσω γιατί μας δίνετε την δυνατότητα να ολοκληρώσουμε το έργο που ξεκινήσαμε την παρούσα περίοδο. Τα μεγάλα θέματα σας διαβεβαιώ, έχουν δρομολογηθεί. Και αφορούν ισόρροπα όλο τον Δήμο. Τις αστικές περιοχές αλλά και τα χωριά μας, ανεξαρτήτως μεγέθους.

Μας δίνεται λοιπόν η δυνατότητα την νέα περίοδο που ξεκινά, να βάλουμε σε νέα λογική την διαχείριση της καθημερινότητας του πολίτη. Να δοκιμάσουμε πρακτικές που πιθανόν να θέλουν χρόνο για αναπροσαρμογή, όπως κάναμε με τις εργολαβίες υποδομών την παρούσα περίοδο, και που υλοποιούμε αντιμετωπίζοντας τις απαραίτητες μικροσυντηρήσεις, λόγω παντελούς έλλειψης μόνιμου εργατοτεχνικού προσωπικού στον Δήμο μας.

Για παράδειγμα αναφέρω : (Εργολαβία συντήρησης και καθαρισμού των νεκροταφείων, έργο κοπής δένδρων και καθαρισμού  πρανών κλπ , ώστε να απαλλαγεί η υπηρεσία καθαριότητας από πρόσθετες εργασίες που δεν αποτελούν αντικείμενό της).

Οι προτάσεις αυτές, θέλω να γνωρίζετε, αποτελούν την “αιχμή του δόρατος” για την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους δημότες μας μαζί με αρκετές άλλες.

Προφανώς και είμαστε ανοιχτοί σε νέες ολοκληρωμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις . Σε νέες προκλήσεις . Το πρόγραμμα έργων, είναι ο βασικός άξονας δράσης. Ένα δυναμικό εργαλείο που όμως επιδέχεται τροποποιήσεις και συμπληρώσεις εφ’ όσον απαιτηθούν .

Για τους στόχους λοιπόν που έχουμε θέσει, ΖΗΤΑΜΕ  την ενεργή συμμετοχή των δημοτών μας, όλων εσάςτην καλόπιστη κριτική σας, αλλά και την ουσιαστική συμμετοχή στο καθημερινό γίγνεσθαι του Δήμου .

ΖΗΤΑΜΕ να γίνουμε όλοι μέρος της λύσης των καθημερινών προβλημάτων, για να πετύχουμε να ζούμε σε μια πόλη ανθρώπινη, σε μια πόλη που αξίζει για μας και τα παιδιά μας !

Παραφράζοντας τον Αμερικανό πρόεδρο Τζων Κένεντυ, να μην έχουμε – μόνο – κατά νου τι πρέπει να κάνει ο δήμος για τον δημότη αλλά και τι πρέπει να κάνει και ο δημότης για τον δήμο .

Κανείς μας δεν περισσεύει για το καλό του τόπου μας .

Πιθανόν οι δημοτικές παρατάξεις με τους εκπροσώπους τους, που στο εξής θα βρίσκονται στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου, έχουν διαφορετική θεώρηση σε επιμέρους ζητήματα του δήμου.

Η διάθεση συνεργασίας, όμως, είναι δεδομένη και οι στόχοι κοινοί.

Νοιαζόμαστε για το καλό του τόπου και αυτό το στοίχημα καλούμαστε, όλοι, να το κερδίσουμε μέσα από τις πράξεις και το έργο μας.

Εύχομαι λοιπόν σε όλους καλή θητεία, δύναμη, υγεία, δημιουργικότητα, πνεύμα συνεργασίας  και συναίνεσης για υπηρετήσουμε σωστά τους δημότες μας.

Καλό ξεκίνημα !