in , ,

Συνέντευξη: Τα  ζώα είναι οι  ανιδιοτελείς φίλοι μας  και το καλύτερο αγχολυτικό

…της Άννας Μετζογιαννάκη Τζώρτζη
 
Με την ευκαιρία της 4ης Οκτωβρίου παγκόσμιας ημέρας των ζώων, η κτηνίατρος κα Παντούλη μας ενημέρωσε για θέματα που αφορούν τα κατοικίδια μας.
 
 

  • Κα Παντούλη επιλέξατε να θεραπεύετε τα ζώα και όχι τους ανθρώπους. Ήταν κάτι που το είχατε αποφασίσει ή απλώς προέκυψε;

Από μικρή ονειρευόμουν ότι θα γίνω γιατρός. Στην τρίτη λυκείου όμως αποφάσισα να ακολουθήσω την κτηνιατρική. Προερχόμουν από μια οικογένεια που δεν είχε επαφή με τα ζώα και η οποία ήταν αντίθετη με το να έχω σπίτι μας ένα ζωάκι .Έτσι η αγάπη μου προς την ιατρική αλλά και η αντίδραση  απέναντι στους γονείς μου, με οδήγησαν τελικά στην κτηνιατρική.

  • Το Ιατρείο σας είναι κοντά στα σχολεία. Βλέπετε τα παιδιά σήμερα να είναι ευαισθητοποιημένα στην προστασία των ζώων;

Συχνά με επισκέπτονται έφηβοι για να αγοράσουν κάτι για το ζωάκι τους ή για να ρωτήσουν για τα εμβόλια του. Πολλά παιδάκια έρχονται μαζί με τους γονείς τους για να συνοδεύουν το μικρό κατοικίδιο τους. Σίγουρα η σημερινή γενιά είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένη από τη δική μου.

  • Ποιο ζώο είναι το πιο ακίνδυνο για να το έχουμε σπίτι μας;

Τα πιο δημοφιλή κατοικίδια ζώα είναι τα γατάκια και τα σκυλάκια. Όσο για το αν διατρέχουμε κίνδυνο από το κατοικίδιο μας αυτό εξαρτάται περισσότερο από εμάς. Πρέπει να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και να φροντίζουμε την ευζωία του. Να έχει πάντα τροφή, νερό, αξιοπρεπή στέγαση αλλά και καθημερινή άσκηση. Να κάνουμε τα εμβόλια του, να μην τo αφήνουμε να γεμίζει παράσιτα και όταν μαζεύουμε τα κόπρανα του να πλένουμε καλά τα χέρια μας.

  • Πρέπει να φροντίζουμε τα δόντια των κατοικίδιων μας;

Αν και τα ζώα δεν είναι συνεργάσιμα όταν τους πλένουμε τα δόντια, πρέπει τουλάχιστον δύο φορές τη βδομάδα να το κάνουμε, γιατί μαζεύουν πέτρα και χαλάνε. Επίσης το στόμα του ζώου μεταφέρει μικρόβια. Στην αγορά κυκλοφορούν φαρμακευτικά sticks και παιχνιδάκια για την υγιεινή των δοντιών.
 
 

  • Μπορούμε να κολλήσουμε αρρώστιες από τα ζώα; Όπως το τοξόπλασμα από τις γάτες;

Τα ζώα  μπορεί να μεταφέρουν λοιμώδη νοσήματα γι’ αυτό πρέπει να  τηρούμε τους κανόνες υγιεινής και να τα εμβολιάζουμε. Το πρωτόκολλο που ακολουθούμε στον εμβολιασμό είναι διαφορετικό για ζώα που ζουν έξω από το σπίτι και για ζώα που ζουν  μαζί μας. Όσο για  το τοξόπλασμα είναι μια παρεξηγημένη κατάσταση. Οι γάτες μπορεί να είναι ο φορέας του αλλά η ενασχόληση με τη γάτα οφείλετε στο 1% στο να μεταδοθεί το μικρόβιο. Αν μολυνθεί η γάτα,  θα βγει στα κόπρανα της μία με δύο φορές στη διάρκεια της ζωής της και κινδυνεύουμε μόνο αν αφήσουμε τα κόπρανα της 24 με 48 ώρες χωρίς να τα μαζέψουμε. Συνήθως το μικρόβιο μεταφέρετε στον άνθρωπο από τα λαχανικά τα οποία έρχονται σε επαφή με κόπρανα της γάτας και εμείς δεν τα πλένουμε σωστά.

  • Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε επιθέσεις σκυλιών σε παιδιά ή ενήλικες. Γιατί κατά τη γνώμη σας συμβαίνει αυτό;

Όταν ένα σκυλί επιτίθεται φταίει ο ιδιοκτήτης του. Δεν του έχει δώσει την σωστή εκπαίδευση, δεν ερμηνεύει σωστά τις αντιδράσεις του και έτσι φτάνουμε σε αυτές τις ακραίες καταστάσεις.

  • Δεν βλέπουμε μόνο επιθέσεις ζώων σε ανθρώπους αλλά δυστυχώς και το αντίθετο. Άνθρωποι πολύ συχνά κακοποιούν ζώα.

Η κακοποίηση των ζώων είναι θέμα παιδείας. Δεν γίνετε μόνο στα αδέσποτα. Κάποιοι το κάνουν στα δικά τους τα σκυλιά, στα σκυλιά του γείτονα τους. Πολλοί άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται το ζώο σαν κάτι έμψυχο αλλά σαν αναλώσιμο αντικείμενο. Αγοράζουν κυνηγόσκυλα και μετά τους κόβουν ουρές , αυτιά. Τα ζώα βιώνουν ζωντανά τον πόνο!  Είναι έμψυχα πλασματάκια και όχι προϊόντα με ημερομηνία λήξης. Τα γαϊδουράκια  στη Σαντορίνη δεν είναι αμαξίδια. Θα έπρεπε να έχουν επιλογές και δικαιώματα. Τα αρσενικά μοσχαράκια είναι κρίμα να τα σκοτώνουμε μόλις γεννηθούν, επειδή δεν θα μας δώσουν γάλα.

  • Ακούμε ότι τα ζώα όπως για παράδειγμα τα άλογα βοηθούν ανθρώπους με ιδιαιτερότητες. Tα κατοικίδια μειώνουν τις αλλεργίες στα παιδιά.

Έρευνες έχουν δείξει ότι ένα μωρό που μεγαλώνει σε ένα σπίτι με κατοικίδιο έχει λιγότερες πιθανότητες να αρρωστήσει από άσμα ή αλλεργίες. Τα παιδιά που έχουν κατοικίδιο γίνονται περισσότερο υπεύθυνα, κοινωνικά, με ευαισθησίες και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Εκπαιδευμένα αλογάκια βοηθούν όσους έχουν χάσει την ελπίδα και έχουν κουραστεί από την προσπάθεια να βρουν κουράγιο να συνεχίσουν και να ξεπεράσουν τις δυσκολίες τους. Στο ιατρείο μου χαίρομαι να βλέπω ακόμα και  ηλικιωμένους με το ζωάκι τους να μου λένε πως  είναι το φως της μοναξιάς τους.

  • Ένα μήνυμα για την σημερινή Παγκόσμια ημέρα των ζώων;

Εύχομαι κάθε παιδί να έχει την ευκαιρία να μεγαλώσει με ένα κατοικίδιο στο σπίτι του. Και θα ήθελα να φωνάξω σε όλους, ότι ζώα δεν είναι μόνο τα σκυλάκια, τα γατάκια που έχουμε μέσα στο σπίτι μας. Ζώα είναι τα πουλάκια, οι κοτούλες, οι κατσικούλες, οι αγελαδίτσες και όλα τα έμψυχα που υπάρχουν γύρω μας. Όλα αυτά  χρειάζονται τη φροντίδα και το σεβασμό μας.

  • Κα Παντούλη σας ευχαριστούμε. Μακάρι τα μηνύματα από αυτήν την κουβέντα μας να έχουν πολλούς πολλούς αποδέκτες!

 
Άννα Μετζογιαννάκη Τζώρτζη