in ,

Παροτρύνω τις φίλες μου να αφήσουν τα κινητά τους και να στραφούν στη φύση

…γράφει η Άννα Μετζογιαννάκη Τζώρτζη
Εκτός από τις εικόνες και τις μυρωδιές του Οροπεδίου  Καθαρού, που επισκεφτήκαμε την προηγούμενη Κυριακή, είχαμε την χαρά να συνομιλήσουμε με την  γλυκιά Καλλιόπη, μια έφηβη  που μας υποδέχτηκε με χαμόγελα αλλά και να γνωρίσουμε από κοντά τον κ. Ταβλά, Πρόεδρο του Συλλόγου Κριτσωτών ο ΄΄ΚΑΣΤΕΛΟΣ΄΄.
Μισή ώρα  δρόμος περίπου και βρισκόμαστε  στο οροπέδιο του Καθαρού με την άγρια και ζωντανή φύση του, τα χρώματα , τους ήχους από τα πρόβατα, τα πουλιά, τον ήχο του ανέμου αλλά και τον ήχο της σιωπής και της ηρεμίας που σαφώς επιζητούμε μέσα στους έντονους θορύβους της καθημερινότητας μας.
Περπατώντας συναντήσαμε βοσκούς  κρατώντας την γκλίτσα τους να οδηγούν τα πρόβατά τους με τα σφυρίγματα και  τη συνοδεία των πιστών τους συντρόφων, των τσοπανόσκυλων.
Γευτήκαμε στο παραδοσιακό καφενείο της περιοχής  αυθεντικές κρητικές γεύσεις. Συναντήσαμε ανθρώπους  να μιλάνε για τις εμπειρίες τους στα βουνά όπως κάποια μέλη της ορειβατικής ομάδας του Αγίου Νικολάου αλλά και κάποιους λάτρεις των δύο τροχών.
Γνωρίσαμε την Καλλιόπη Νεφέλη, μια 15χρονη που βοηθάει στην οικογενειακή επιχείρηση τα σαββατοκύριακα και κάθε καλοκαίρι μένει στο Οροπέδιο μαζί με τους γονείς της. Στο πρόσωπο της ζωγραφισμένη η κρητική φιλοξενία και η αγάπη για τον τόπο της. Μας μίλησε για το πως νιώθει που περνάει αρκετό χρόνο στη φύση:
<< Μου αρέσει πολύ να ζω κοντά στη φύση και την ηρεμία της. Ξεφεύγω από το άγχος του σχολείου και την καθημερινότητα μου. Γνωρίζω νέους ανθρώπους που επισκέπτονται το Οροπέδιο Καθαρού και χαίρομαι που και αυτοί το αγαπούν και το επισκέπτονται συχνά. Παροτρύνω συχνά τις φίλες μου να αφήσουν τα κινητά τους και να έρθουν κοντά στη φύση. Το καλοκαίρι έρχονται αρκετοί ξένοι για να το περπατήσουν και να γευτούν την παραδοσιακή κουζίνα μας. Έχω πολλές αναμνήσεις, πολλές εικόνες από εδώ που θα με συντροφεύουν όπου κι αν πάω.>>  
 
 
 
 
 
 
 
Για το περίεργο ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής αλλά και για το σύλλογο των Κριτσωτών μας μίλησε ο  κ. Ταβλάς :
<< Ο σύλλογος μας έχει έδρα την Αθήνα και απαρτίζεται περίπου από 300 μέλη,  τα οποία κατάγονται κυρίως από την Κριτσά. Ο σύλλογος επιδιώκει τη διαρκή επαφή των μελών του διοργανώνοντας εκδηλώσεις όπως η κοπή της πίτας καθώς και εκδρομές. Εκδίδουμε δική μας εφημερίδα τέσσερεις φορές το χρόνο και θα θέλαμε να συνεργαστούμε με τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο του χωριού για να κάνουμε από κοινού δράσεις. Μιας και συναντηθήκαμε εδώ θα ήθελα να σας πω ότι πολλές φορές έχω γράψει στην εφημερίδα για τις καταστροφές στο περιβάλλον του Οροπεδίου μας. Με το να κτίζει αυθαίρετα όπου θέλει ο καθένας (αφού δεν υπάρχει ιδιοκτησία) και όπως θέλει, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν κάνει καλό στον τόπο του. Το ίδιο συμβαίνει και με τη διάνοιξη των δρόμων. Βέβαια οι εκάστοτε πρόεδροι ενώ λένε στην αρχή ότι θα βάλουν τάξη, στο τέλος σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Και εγώ πιστεύω ότι το πρόβλημα πρέπει να το χτυπάς στη ρίζα του και όχι να το αφήνεις να γιγαντώνετε.>>
 
Αν και υπάρχουν αρκετά προβλήματα στο Οροπέδιο του Καθαρού εμείς νιώσαμε μια μεγάλη ορεινή αγκαλιά να μας υποδέχεται. Ένας κοντινός προορισμός για μια μοναδική απόδραση.
Άννα  Μετζογιαννάκη, Τζώρτζη